Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απειλούνται κεκτημένα δικαιώματα

Κοινή συνέντευξη των καλλιτεχνών - ερμηνευτών για τα "συγγενικά" τους δικαιώματα και τη διεθνή συνθήκη

Τα Σωματεία των καλλιτεχνών έχουν αγωνιστεί για χρόνια να διασφαλίσουν την προστασία της καλλιτεχνικής εισφοράς τους σε όλες τις χρήσεις που γίνονται με οποιοδήποτε νέο τεχνολογικό μέσο. Και ο αγώνας αυτός δεν πρέπει να σταματήσει. Αυτό επισήμαναν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των Συλλόγων και των Εισπρακτικών Οργανισμών,με την ευκαιρία της συζήτησης, στο Διεθνή Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας,του σχεδίου της Συνθήκης για τα Δικαιώματα των Καλλιτεχνών- Ερμηνευτών - Εκτελεστών,που θα πραγματοποιηθεί, στη Γενεύη, από 2 μέχρι 20 του Δεκέμβρη. Με το ίδιο θέμα, χτες και την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, από τα Σωματεία μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μουσικών και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ηθοποιών - Τραγουδιστών.

Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής δήλωσαν την αντίθεσή τους στις εναλλακτικές προτάσεις, επιφυλάξεις και περιορισμούς που υπάρχουν στο σχέδιο της συνθήκης και που ουσιαστικά αντί να ενισχύει, μειώνει το ήδη υπάρχον επίπεδο προστασίας."Η Σύμβαση - τόνισε ο γγ του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου Γρηγόρης Λαμπριανίδης - όχι μόνο δεν προσφέρει στο σημερινό νομικό πλαίσιο της χώρας μας, αλλά αφαιρεί κεκτημένα δικαιώματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τα οπτικοακουστικά μέσα". Οι εναλλακτικές προτάσεις θα οδηγήσουν στην υιοθέτηση πολλών και διαφορετικών επιπέδων προστασίας μεταξύ των διαφόρων κρατών, που θα προσχωρήσουν στη Συνθήκη και μάλιστα τώρα, που η διεθνοποίηση της εκμετάλλευσης έχει κάνει επιτακτική την ανάγκη μιας διεθνούς εναρμόνισης του πλαισίου προστασίας.

Στη Συνάντηση την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Γιώργος Κουμάντος,που όλοι θυμόμαστε ότι ήταν ο πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας που αφήνει τόσα παραθυράκια, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται πλήρως οι καλλιτέχνες. Η Συντονιστική Επιτροπή πάντως, θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού προκειμένου να ενημερώσει τον ίδιο αλλά και τον Γιώργο Κουμάντο για τις δικές της θέσεις και αντιθέσεις (ενώ, ο Βασίλης Κολοβός,πρόεδρος της ΠΟΘΑ πρότεινε να πάει στη Γενεύη και αντιπροσωπεία καλλιτεχνών).

Ο υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, Σταύρος Παπαθανασίου,τόνισε ότι το ΚΚΕ ήταν πάντα στο πλευρό των καλλιτεχνών και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους, καταθέτοντας μάλιστα αμέσως επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή. Ο Γιώργος Νταλάρας επισήμανε την απουσία των μεγάλων κομμάτων από τη συνάντηση, γεγονός που μαρτυρά την έπαρση και την αδιαφορία τους.

Τέλος, αποφάσισαν να στείλουν μήνυμα στις Διεθνείς Ομοσπονδίες και όλους τους καλλιτέχνες, την ημέρα έναρξης της συζήτησης, να "νεκρώσει" το οπτικοακουστικό "σύστημα" σε όλη την Ευρώπη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ολοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι καλλιτέχνες ενωμένοι δε θα επιτρέψουν στους Αμερικανούς παραγωγούς να επιβάλλουν το καθεστώς που εκείνοι θέλουν και στην τέχνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ