Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κριτικές λογοτεχνικές "συνομιλίες"

Δύο ενδιαφέροντα και χρήσιμα για τους μελετητές και αναγνώστες βιβλία, με θέμα τη λογοτεχνία, παρουσίασαν χτες οι εκδόσεις "Αγρα",με ομιλητές τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Αννα Τζούμα και Βαγγέλη Αθανασόπουλο.Πρόκειται για το βιβλίο του ποιητή, κριτικού λογοτεχνίας και εκλεκτού επιφυλλιδογράφου Παντελή Μπουκάλα "Ενδεχομένως (Στάσεις στην ελληνική και ξένη τέχνη του λόγου)" και το βιβλίο της καθηγήτριας στο ΑΠΘ, δοκιμιογράφου και κριτικού λογοτεχνίας Τζίνας Πολίτη "Συνομιλίες με τα κείμενα".

Το "Ενδεχομένως" του Παντελή Μπουκάλα περιλαμβάνει 93 κριτικά κείμενά του (από το 1989 - 1995), για ελληνικά και ξένα πεζογραφικά και ποιητικά βιβλία, της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, για βιβλία περί κριτικής και γλώσσας. Τα κείμενα του Π. Μπουκάλα δίνουν μια σφαιρική εικόνα για τις απόψεις του, αλλά και τα κριτήριά του στην επιλογή των βιβλίων και ταυτόχρονα συνιστούν ένα μικρό "πανόραμα" της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής τα τελευταία χρόνια. Ο Π. Μπουκάλας, εξηγώντας το "Ενδεχομένως" του τίτλου, σημειώνει, μεταξύ άλλων, το ορθόν: "Η κριτική (...) είναι ένα "ενδέχεται", ένα "πιθανώς". Δεν αληθεύει, αλλά προτείνει, εκθέτει και ταυτόχρονα εκτίθεται (...). Δεν επιδιώκει καν να αληθεύσει, να επιβάλει κανόνες και ιεραρχίες, παρά να συν-κινήσει τον αναγνώστη προς το κείμενο, προς τη γραφή".

"Συνομιλώντας με τα κείμενα", η Τζίνα Πολίτη δοκιμιογραφεί αισθαντικά με έργα των Κάλβου, Καρκαβίτσα, Μίλτωνα, Φιλαρά, Ρηγόπουλου, Παπαδιαμάντη, Ελύτη, Δ. Δημητριάδη, και Βαλτινού. Η ίδια λέει: "(...) Με τα κείμενα αυτού του τόμου, έζησα ώρες, μέρες, μήνες, χρόνια. Τα μάτια μου, ακούραστοι πεζοπόροι, διέσχισαν πάμπολλες φορές τα γραμματικά μονοπάτια των σελίδων τους, άγνωρα στην αρχή, σημαδεμένα ύστερα από αλλεπάλληλες υπογραμμίσεις μου. Σημεία, που δήλωναν τη φλογερή συνομιλία ανάμεσα σ' εμένα και σ' εκείνα (...)".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ