Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παράνομες "παρεμβολές" κατά της ΕΡΑ

Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι σύντομα θα μπει τάξη στα ερτζιανά, αφού ήδη έχει δοθεί στη δημοσιότητα ο χάρτης των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, εντούτοις η αναρχία και το χάος εξακολουθούν να "κυριαρχούν" στις ραδιοφωνικές συχνότητες. Αξιοσημείωτο είναι ότι η αναρχία και η παρανομία πλήττει πρώτα και κύρια τα προγράμματα των κρατικών ραδιοφωνικών σταθμών, αφού δεν ακούγονται, λόγω των παρεμβολών που δέχονται από ιδιωτικούς σταθμούς. Το πρόβλημα είναι φυσικά ιδιαίτερα οξυμένο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αφού πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί λειτουργούν χωρίς άδεια και εκπέμπουν σε συχνότητες που δεν τους έχουν παραχωρηθεί. Ορισμένοι, επίσης, μεγάλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν εκπέμπουν μόνο από τις συχνότητες που τους έχουν παραχωρηθεί, αλλά έχουν "αρπάξει" και επιπλέον συχνότητες.

Μέχρι πρότινος, το υπουργείο Τύπου ...περίμενε από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Μεταφορών το χάρτη των συχνοτήτων. Ο χάρτης ήδη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αλλά οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται, μέχρι να δοθούν οι τελικές άδειες από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, βρίσκονται ακόμη σε χρόνο "μηδέν". Η παράταση της αναρχίας και της παρανομίας οξύνει τα προβλήματα που δημιουργούνται στο ραδιοφωνικό τοπίο, αφού σε τακτά χρονικά διαστήματα και νέοι ραδιοφωνικοί σταθμοί "στριμώχνονται" στο ήδη ασφυκτικό πεδίο των ερτζιανών.

Αξιοπερίεργο, επίσης, είναι ότι οι υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων, παρά το ότι η γενική διεύθυνση της ΕΡΑ έχει προσφύγει σ' αυτές, εξακολουθούν να μην παίρνουν τα αναγκαία μέτρα και να μην παρεμβαίνουν, με αποτέλεσμα καθημερινά να γίνονται παρεμβολές, σε όλα σχεδόν τα προγράμματα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σε σχετική ανακοίνωση της γενικής διεύθυνσης της ΕΡΑ γίνεται λόγος για "αδράνεια" των αρμόδιων υπουργείων, που - όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται - είναι "άγνωστο" γιατί αδρανούν. Το ερώτημα, που τίθεται, είναι ότι αφ' ενός μεν η κυβέρνηση δε χάνει ευκαιρία να "υπενθυμίζει" το ενδιαφέρον της για την κρατική ραδιοτηλεόραση, προτείνοντας μάλιστα και μέτρα, ενώ την ίδια στιγμήαδιαφορεί ακόμη και για το ότι οι κρατικοί ραδιοσταθμοί "εμποδίζονται" - και μάλιστα από ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς - ν' ακουστούν.

Στην ανακοίνωση της γενικής διεύθυνσης της ΕΡΑ υπογραμμίζεται ότι οι έντονες και αδιάκοπες παρεμβολές "παρανόμως" λειτουργούντων ραδιοσταθμών ή ραδιοσταθμών που εκπέμπουν από "μη παραχωρηθείσες σ' αυτούς συχνότητες, εξακολουθούν ν' αποτελούν το σοβαρότερο πρόβλημα της δημόσιας ραδιοφωνίας". Ο γενικός διευθυντής της ΕΡΑ Γιάννης Τζαννετάκος - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - μέσα σ' ένα μήνα επικοινώνησε δύο φορές με τα αρμόδια υπουργεία Τύπου και Μεταφορών, στέλνοντας και όλα τ' αποδεικτικά στοιχεία για τις παρεμβολές. Οι εκθέσεις αυτές σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2 του νόμου 2328, "αρκούν προκειμένου να προβούν οι αρμόδιες αρχές σε κατάσχεση των μηχανημάτων, των παρανομούντων, ώστε να παύσουν οι εκπομπές παρεμβολής". Μέχρι σήμερα, όμως, οι υπηρεσίες των δύο υπουργείων "αδρανούν, άγνωστο γιατί". Μεταξύ των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών, που δημιουργούν παρεμβολές στα κρατικά ραδιόφωνα, είναι και οι: "Galaxy", "Sky rock", "Μελωδία FM", "Ράδιο Υγεία Οικολογία", "Σταρ FM" και "Ράδιο Greece".

Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ