Παρασκευή 29 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Οχι" του ΟΗΕ στον εποικισμό

Με μια σειρά αποφάσεων, που καλούν το Ισραήλ να συμμορφωθεί άμεσα με τις διεθνείς αποφάσεις περί εποικισμού, αλλά και περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα Ηνωμένα Εθνη, χτες, ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που είχαν θέσει, εδώ και καιρό, τα αραβικά κράτη και οι Παλαιστίνιοι. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και Παλαιστίνιος ηγέτης αποδίδουν εκατέρωθεν ευθύνες για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα.

Την άμεση παύση κάθε δραστηριότητας εποικισμού των κατεχόμενων εδαφών ζητά, πλέον επισήμως, ο ΟΗΕ από το Ισραήλ. Η απόφαση αυτή λήφθηκε στη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών με 126 ψήφους υπέρ, 3 κατά (Ισραήλ, ΗΠΑ και Μικρονησία) και 6 αποχές. Το κείμενο της απόφασης καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως τις υπάρχουσες διεθνείς διατάξεις, καθώς και να εξασφαλίσει την "πρόληψη ενεργειών βίας από τους Ισραηλινούς εποίκους σε βάρος των Παλαιστινίων". Επίσης, με 126 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 7 αποχές, η ειδική επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να λάβει ειδικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητά την άμεση άρση του αποκλεισμού των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών και την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι κωλυσιεργεί στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα, προβάλλοντας διαρκώς νέα εμπόδια. Τις ανάλογες κατηγορίες εκτόξευσε προς τον Νετανιάχου, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος δήλωσε ότι ζητά την επίσημη μεσολάβηση των εγγυητριών δυνάμεων των ειρηνευτικών συμφωνιών για τη λύση του προβλήματος σχετικά με τη Χεβρώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ