Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τρεις ζωές... ένας θάνατος

Μεγάλη απώλεια για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο είναι ο θάνατος του μεγάλου Ιταλού ηθοποιού Μαρτσέλο Μαστρογιάνι,χτες, στο σπίτι του στο Παρίσι, σε ηλικία 72 χρόνων, από καρκίνο του παγκρέατος. Η ασθένεια τού περιόρισε αισθητά την καλλιτεχνική του δραστηριότητα, διακόπτοντας τη συμμετοχή του σε ταινίες, ενώ αρνήθηκε πολλές προτάσεις. Ασχολήθηκε περισσότερο με την παλιά αγάπη του, το θέατρο, αλλά τον τελευταίο καιρό διέκοψε τις παραστάσεις και αποσύρθηκε. Κοντά του βρισκόταν όλο αυτό τον καιρό η παλιά αγαπημένη του Κατρίν Ντενέβ,η κόρη τους Κιάρα Μαστρογιάνι και ο φίλος τους ηθοποιός Μισέλ Πικολί.

Ο Μαστρογιάνι,γιος φτωχών χωρικών, γεννήθηκε στο Φροσινόνε, έξω από τη Ρώμη. Στάλθηκε από τους Γερμανούς σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, δραπέτευσε, πέρασε στην παρανομία ως το τέλος του πολέμου και μετά άρχισε να παίζει θέατρο με φοιτητικές ομάδες. Ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα του με το θίασο του Λουκίνο Βισκόντι,το 1948. Βαθμιαία, όμως, απομακρύνθηκε από το θέατρο και από το 1960 αφοσιώθηκε στον κινηματογράφο. Η παρουσία του διαγράφεται εντονότερα στο "Χρονικό των φτωχών εραστών" του Λιτσάνι και στις "Λευκές νύχτες" του Βισκόντι.Το 1959, η συνάντησή του με τον Φελίνι υπήρξε καθοριστική. Η πρώτη του διεθνής επιτυχία ήταν η "Γλυκιά ζωή",του Φελίνι.

Ο Μαστρογιάνι δεν επαναπαύεται στη φήμη του διεθνούς σταρ. Μέσα σε δύο χρόνια, 1960 - 1961, θα αποδείξει τη μεγάλη ερμηνευτική του ικανότητα. Το 1963, στο "Οκτώμισι" του Φελίνι,υποδύεται τον δημιουργό σε καλλιτεχνικό και υπαρξιακό αδιέξοδο. Συνεχίζει με ποικίλους δραματικούς και κωμικούς ρόλους, μη διστάζοντας να μεταμφιέζεται σε γραφικούς, λαϊκούς, ιδιότυπους τύπους με ευστοχία, ευαισθησία και ανθρωπιά. Συγκινημένος αδελφός στο "Οικογενειακό χρονικό" του Τζουρλίνι,εγωιστής χοντράνθρωπος στο "Γάμο αλά ιταλικά" του Ντε Σίκα.Από τη "Φιλουμένα Μαρτουράνο" του Ντε Φίλιππο,στον "Ξένο" των Καμί - Βισκόντι.Ακούσιος φονιάς εργάτης στο "Δράμα ζηλοτυπίας" του Σκόλα,σάτυρος στο "Μεγάλο φαγοπότι" του Φερέρι,δειλός επαναστάτης στο "Αλονζαφάν" των Ταβιάνι,γέρος Καζανόβα στη "Νύχτα της Βαρέν" του Σκόλα,ηλικιωμένος νουμερίστας στο "Τζίντζερ και Φρεντ" του Φελίνι.Αλλες μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες του Μαστρογιάνι συνδέθηκαν με την Σοφία Λόρεν,με την οποία συμπρωταγωνίστησε στις ταινίες "Γάμος αλά ιταλικά","Η γυναίκα του παπά","Χτες, σήμερα, αύριο","Ηλιοτρόπιο" και "Μια ξεχωριστή μέρα".

Αριστες κριτικές πήρε για την ερμηνεία του στις δύο ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Μελισσοκόμος" και "Το μετέωρο βήμα του πελαργού".Τον περασμένο Μάη εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών με την ταινία "Τρεις ζωές και μόνο ένας θάνατος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ