Σάββατο 21 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Ενοπλοι αιχμαλώτισαν 23 άτομα

ΜΟΣΧΑ. -

Μια ομάδα ενόπλων, που αιχμαλώτισε 23 άτομα στο Τατζικιστάν, μεταξύ τους και 7 στρατιωτικοί παρατηρητές και 2 υπάλληλοι του ΟΗΕ, απείλησε χτες ότι θα τους εκτελέσει αν δε γίνουν δεκτά τα αιτήματά της μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. Οι δράστες κατέλαβαν πέντε αυτοκίνητα, 70 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας του Τατζικιστάν, Ντουσανμπέ, στα οποία βρίσκονταν τέσσερις Τατζίκοι - μέλη της μεικτής Επιτροπής Συμφιλίωσης κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, οι παρατηρητές του ΟΗΕ και οι οδηγοί των αυτοκινήτων. Οι απαγωγείς ζητούν την απελευθέρωση του αδερφού του πρώην στρατιωτικού ηγέτη της ισλαμικής αντιπολίτευσης, Ριζβόν Σαντίροφ, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβρη πέρασε στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Τον αδερφό του Σαντίροφ κρατάει ο οπλαρχηγός Μίρζο Ζιόγεφ, που δρα στην περιοχή Ταβίλ Νταρά. Το δεύτερο αίτημα είναι να ανοίξει ένας διάδρομος στα σύνορα Τατζικιστάν - Αφγανιστάν, που θα επιτρέψει στους άνδρες του Σαντίροφ, που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, να σμίξουν με τους συντρόφους τους στο Τατζικιστάν. Το επεισόδιο αυτό σημειώνεται ενώ στη Μόσχα διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των αντιπάλων πλευρών του Τατζικιστάν. Ο πρόεδρος Εμομαλί Ραχμόνοφ και ο αρχηγός της ισλαμικής αντιπολίτευσης Σαϊντ Αμπντουλάχ Νουρί αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία εδραίωσης της εκεχειρίας, η οποία ισχύει από τις 11 Δεκέμβρη.

Συλλήψεις στην Τσετσενία

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τσετσενίας διενήργησαν αθρόες συλλήψεις υπόπτων για τη δολοφονία των έξι υπαλλήλων του Ερυθρού Σταυρού στο νοσοκομείο του χωριού Νόβιε Ατάγκι, δήλωσε ο Αμπού Μοβσάγεφ, αρχηγός της υπηρεσίας ασφαλείας της αυτονομιστικής κυβέρνησης της Τσετσενίας. Ο Μοβσάγεφ ανέφερε ότι δεν μπορεί, για την ώρα, να ανακοινώσει τα ονόματα ή την εθνικότητα των συλληφθέντων και τόνισε ότι οι δολοφονίες είχαν πολιτικό χαρακτήρα.

Εκρηξη και πυρκαγιά σε κατοικία

Τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν, περίπου 30 τραυματίστηκαν, ενώ αγνοούνται 35 από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε χτες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σε πολυκατοικία στην πόλη Πριοζιόρσκ, 120 χλμ. από την Αγία Πετρούπολη. Η έκρηξη προκάλεσε εκτεταμένη πυρκαγιά με αποτέλεσμα να καταστραφεί το μισό κτίριο, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στον τόπο της έκρηξης. Ερευνούνται τα αίτια της έκρηξης. Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι πιθανόν η έκρηξη να οφείλεται σε διαρροή υγραερίου από θερμάστρα. Σημείωσε δε ότι παρόμοια ατυχήματα σε πολυκατοικίες αυξάνουν το χειμώνα, διότι οι ένοικοι για να ζεσταθούν κατασκευάζουν πρόχειρες θερμάστρες που λειτουργούν με ηλεκτρισμό ή με υγραέριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ