Κυριακή 29 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ του 1996, που συνηθίζεται αυτές τις μέρες, δεν έχει απλά χαρακτήρα υπενθύμισης των σοβαρότερων γεγονότων της χρονιάς που φεύγει. Αποσκοπεί περισσότερο στο να καταδείξει τη συνέχεια της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής σε όλους τους τομείς και ταυτόχρονα στην επισήμανση των λαϊκών αντιδράσεων, που διαρκώς διογκώνονται. Ειδικότερα, όσον αφορά το τελευταίο, το 1996 "κλείνει" με τις ελπιδοφόρες παρακαταθήκες του ηρωικού αγώνα των αγροτών και των ναυτεργατών.

* * *

ΕΝΑΣ αγώνας που κράτησε 25 συνεχή μερόνυχτα και δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Η αγροτική κινητοποίηση που συγκλόνισε την Ελλάδα, έκανε την κυβέρνηση να τρέμει και έστειλε βροντερό και αποφασιστικό μήνυμα αντίστασης στ' αφεντικά της ΕΕ, θ' αφήσει εποχή. Θα μιλούν γι' αυτή οι ερχόμενες γενιές αγροτών. Αποτελεί την παρακαταθήκη νέων αγώνων της αγροτιάς, που ήδη προετοιμάζονται. Πρωταγωνιστές αυτού του αγροτικού ξεσηκωμού ήταν όλοι οι αγρότες. Ο "Ρ" συζητά σήμερα με τον Γιάννη Παττάκη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών και την Διαμάντω Μανωλάκου για τους αγώνες των αγροτών, την εμπειρία που αποκτήθηκε και την προοπτική τους (σελίδες 5 - 7)

ΣΤΟ οικονομικό επίπεδο μια απλή απαρίθμηση των σημαντικότερων αποφάσεων της κυβέρνησης Σημίτη, αρκεί για να αποδείξει ότι το 1996 ήταν η χρονιά της πλέον ανηλεούς επίθεσης ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα (σελίδες 11 - 13)

"ΣΤΑΘΜΟ" στην επίθεση ενάντια στο εισόδημα των εργαζομένων, αποτέλεσε η υπογραφή της εξευτελιστικής διετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία φέρει την υπογραφή του φανατικού υποστηρικτή του Κ. Σημίτη, του τότε προέδρου της ΓΣΕΕ και νυν υφυπουργού Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα. Η ελπίδα εναπόκειται στους αγώνες των εργαζομένων, με τους οποίους έκλεισε ελπιδοφόρα το 1996 (σελίδα 15)

ΣΤΗ χρονιά που πέρασε δόθηκε η χαριστική βολή στην ελληνική χαλυβουργία, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της "Χαλυβουργικής". Τις συνέπειες αισθάνθηκαν πρώτοι, βέβαια, οι εργαζόμενοι. Πρόκειται ουσιαστικά για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου (σελίδα 14)

ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι οι επίσημοι απολογισμοί δε χωράνε τίποτα περισσότερο από ψυχρούς αριθμούς και "δείκτες" που σηματοδοτούν την πορεία προς το Μάαστριχτ. Αυτοί οι δείκτες δεν ασχολούνται βέβαια με τους εκατοντάδες χιλιάδες ξένους εργάτες που ζουν στη χώρα μας, οι οποίοι τις μέρες των γιορτών πονάνε περισσότερο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ αλλά και γιατί η σκέψη τους τρέχει στις πατρίδες τους και στις οικογένειές τους (σελίδα 16)

ΣΕ Ο,ΤΙ αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών επικεντρώνεται στο θέμα των ομήρων στην ιαπωνική πρεσβεία στο Περού. Πίσω από τα φώτα όμως της επικαιρότητας, υπάρχει μια χώρα με 24 εκατομμύρια κατοίκους από τα οποία τα 14 ζουν στη φτώχεια. Τα μεγάλα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα του Περού, προβάλλουν ανάγλυφα μέσα από τη συνέντευξη του Χ. Ράμος Μποσμεδιάνο, μέλους της ΚΕ του ΚΚ Περού (σελίδες 44 - 45)

ΣΤΗ Λατινική Αμερική όμως, "ζει" χρόνια τώρα ο θρύλος της "Εβίτα". Ποια ήταν όμως η πραγματική ταυτότητα της Μαρίας - Εύας Ντουάρτε ντε Περόν; (σελίδες 42 - 43)

ΜΕΡΕΣ που είναι, δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι προτάσεις για την ψυχαγωγία, αν βέβαια αντέχει ακόμα το "βαλάντιο". Ο "Ρ" παραθέτει ένα κινηματογραφικό οδηγό για μικρούς και μεγάλους από τις ταινίες που προβάλλονται αυτές τις μέρες στις αίθουσες (σελίδες 18 - 19)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ