Τρίτη 31 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΩΤΙΑΔΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΕ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο τζαμί

- Πώς εξηγείτε την τροπή και την έκταση που πήρε η υπόθεση της αναστήλωσης και επέκτασης του τεμένους στα Κιμμέρια της Ξάνθης;

- Τα τελευταία γεγονότα στο χωριό Κιμμέρια του Νομού Ξάνθης, με αφορμή τις εργασίες στο Τζαμί του χωριού, έδωσαν τροφή σε σοβινιστικούς κύκλους της περιοχής, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι το πρόβλημα προσπαθούν για άλλη μια φορά να φέρουν σε αντιπαράθεση χριστιανούς και μουσουλμάνους. Η τελευταία μάλιστα ενέργεια της πολιτείας να επιστρατεύσει διμοιρίες των ΜΑΤ από τη Θεσσαλονίκη θεωρήθηκε ακόμα και από κυβερνητικούς κύκλους σαν κακοστημένη προβοκάτσια, την οποία πολύ καλά εκμεταλλεύτηκε η Αγκυρα και οι ντόπιοι σοβινιστές συνεργάτες της.

- Ποιοι πιστεύετε πως κρύβονται πίσω από αυτή την πράξη και τι σκοπούς εξυπηρετούν;

- Χρόνια τώρα οι αοριστολογίες των πολιτικών φορέων, που ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο πλέκουν περισσότερο τα πράγματα και όλα αυτά στο όνομα ενός ψευτοπατριωτισμού, ο οποίος, όχι μόνο σήμερα μα πάντα, εξυπηρετούσε ξένα συμφέροντα στην περιοχή. Πίσω από την πράξη ακύρωσης βρίσκονται παραεκκλησιαστικοί κύκλοι που έχουν έναν και συγκεκριμένο σκοπό: να τροφοδοτούν με μίσος τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους που στην πραγματικότητα θέλουν να ζήσουν ειρηνικά. Συγκεκριμένα, ενώ δόθηκε άδεια για τις εργασίες του τεμένους - οι οποίες πράγματι έπρεπε να γίνουν - και ενώ η άδεια ήταν, κατά τα λεγόμενα αυτών που την εξέδωσαν, νομότυπη, ξεκίνησε μια προσπάθεια από κύκλους παραεκκλησιαστικούς, αλλά και με τη συνδρομή της πολιτείας για την ακύρωση της άδειας των εργασιών όπως και έγινε.

- Τι αποτέλεσμα είχε τελικά όλη αυτή η κινητοποίηση από Αστυνομία, Στρατό και πολιτεία, εκτός από το σταμάτημα των εργασιών στο τέμενος του χωριού;

- Πρώτον για άλλη μια φορά είδαμε να εξαφανίζεται η ισονομία και η ισοπολιτεία που διακηρύσσουν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις, όμως παράλληλα είδαμε να καταπατάται το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και να μένουν χωρίς εκκλησία οι κάτοικοι ενός ολόκληρου χωριού. Οξύνθηκαν, δηλαδή, τα πράγματα τόσο με τη σύλληψη των ανθρώπων του τεμένους όσο και με το αποτέλεσμα αυτής της πράξης, που δεν είναι άλλο από τη στέρηση του δικαιώματός τους να εκκλησιάζονται.

- Τι κάνατε ως ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, προκειμένου να συμβάλλεται στην εξομάλυνση της κατάστασης;

- Το Κόμμα μας, προβλέποντας τα γεγονότα που θα ακολουθούσαν, βγήκε με ανακοίνωση και προέτρεψε τον μεν λαό να κρατήσει την ψυχραιμία του, τη δε πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση νέας άδειας, ώστε οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι να διαμορφώσουν το χώρο του τεμένους και ελεύθεροι να μπορούν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Σήμερα για μια ακόμη φορά καλούμε την πολιτεία να πάρει αμέσως τα απαραίτητα μέτρα, και όπου χρειάζεται να παρθεί η σύννομη γνώμη της Μητρόπολης και της Μουφτείας Ξάνθης, ώστε να απομονωθούν οι σοβινιστικοί κύκλοι και από τις δύο πλευρές. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα της συρρίκνωσης της βιομηχανίας, της ανεργίας, των ναρκωτικών και των πρόσφατων καταστροφών από τις πλημμύρες που έπληξαν το νομό. Δεν υπάρχει περιθώριο για περισσότερα προβλήματα.

Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ