Τρίτη 31 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το έγκλημα και οι εγκληματίες

Ναυάγιο! Ατύχημα! Δυστύχημα! Λέξεις ουδέτερες. Λέξεις που δεν αναζητούν τον φταίχτη. Λέξεις που λίγο - πολύ αθωώνουν. Πώς όμως να αθωωθεί ένα ΕΓΚΛΗΜΑ; Πώς όμως μπορούν να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους όλοι οι γνωστοί, πασίγνωστοι, υπεύθυνοι για τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ πάνω στα οποία θεμελιώθηκε, συντηρείται και αναπαράγεται το περιβόητο "εφοπλιστικό θαύμα" σε αυτόν τον τόπο; Δεν περιμένουμε απάντηση από εκείνους που βαράνε προσοχές στους πλοιοκτήτες των "φερέτρων" που ταξιδεύουν στις θάλασσες. Δεν περιμένουμε κανένα ίχνος ανθρωπιάς από τους κατόχους των στόλων του "θανάτου".

Ομως, αν κάτι μπορεί και πρέπει να περιμένει κανείς, είναι η εκδήλωση, η έκφραση της δίκαιης οργής που πλημμυρίζει τον κάθε άνθρωπο της δουλιάς και του μόχθου. Είναι η μετατροπή του SOS που εκπέμπει μια ολόκληρη κοινωνία που θαλασσοδέρνεται στα πελάγη της εκμετάλλευσης, σε φωνή διαμαρτυρίας, αντίστασης και - γιατί όχι - εκδίκησης. Και η μεγαλύτερη εκδίκηση απέναντι σε όσους στηρίζουν την εξουσία και τα πλούτη τους πάνω στο αίμα των αθώων θυμάτων της αρπακτικής βουλιμίας τους, είναι ακριβώς η αφαίρεση, η ανατροπή της εξουσίας τους.

Ναι. Οργή προκαλεί το γεγονός ότι το 24 χρόνων σαπιοκάραβο, ολοκλήρωσε την προδιαγεγραμμένη του πορεία και μετατράπηκε σε τάφο για 20 ανθρώπους. Γιατί ήταν προδιαγεγραμμένη η πορεία του "Δύστος", όπως όλων αυτών των κουφαριών που πλέουν στα κύματα επειδή έτσι το θέλουν τα αφεντικά τους. Επειδή τα αφεντικά τους έχουν την "επιχειρηματική ευστροφία" να μετρούν το κάθε ναυάγιο με βάση, όχι το πόσες ανθρώπινες ζωές θα καταστρέψουν, αλλά με βάση το πόσα νέα πλοία θα αγοράσουν με τα ασφάλιστρα που θα καρπωθούν από τον πνιγμό ζωντανών υπάρξεων και άψυχων σαρακοφαγωμένων καρυδότσουφλων.

Ναι. Οργή προκαλεί το γεγονός ότι ο "λαλίστατος" και ταχύτατος στην καταστολή και διαπόμπευση όσων διεκδικούν τα δικαιώματά τους κρατικός μηχανισμός, χρειάστηκε 8 και πλέον ώρες (!) από το ναυάγιο, για να "ξυπνήσει" από το λήθαργό του. Αλλά και αν "ξυπνούσε" πιο νωρίς τι θα γινόταν; Τι εχέγγυα παρέχει ένας κρατικός μηχανισμός που οι ιθύνοντές του, οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί του - εγκλωβισμένοι στα γρανάζια των διαπλεκόμενων συμφερόντων - για χρόνια ολόκληρα κουβεντιάζουν και ξανακουβεντιάζουν αν θα αγοράσουν από τον τάδε ή από το δείνα προμηθευτή την απαραίτητη για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών υλικοτεχνική υποδομή;

Ναι. Μόνο οργή μπορεί να προκαλεί το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε την εμφάνισή της, διά του αρμόδιου υπουργού, αφού πρώτα και για μια ολόκληρη μέρα, όλη η Ελλάδα ζούσε τον εφιάλτη του αναποδογυρισμένου πλοίου. Και εμφανίστηκε ο κ. Σουμάκης για να πει τι; Για να πει ό,τι ακριβώς και το αφεντικό, η ΑΓΕΤ, λίγο πριν. Οτι δηλαδή ο ένοχος είναι ο πλοίαρχος του "Δύστος"! Αυτό έκανε ο υπουργός της "εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης. Πριν ακόμα ρυμουλκηθεί το πλοίο. Πριν ακόμα υπάρξουν στοιχειώδεις ενδείξεις για το τι συνέβη. Πριν ακόμα διαταχθεί προανάκριση. Πριν ακόμα υπάρξει ψήγμα πορίσματος, αποφάνθηκε: Ο απόλυτος και αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο νεκρός πλοίαρχος. Πολύ βολική εξήγηση. Για όλους τους.

Το ξαναείπαμε. Δεν έχει να περιμένει κανείς τίποτα από αυτούς. Είναι ένοχοι. Και πρέπει να πληρώσουν. Και αυτό ας το σκεφτούν και εκείνοι που θα κληθούν να αποτιμήσουν τις ζωές των συνανθρώπων τους, αφού οι "ειδικοί" στο να "κλείνουν" - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - στόματα, θα ζητήσουν τη σιωπή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ