Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Κατάκτηση" διά της μουσικής

Η μουσική της Ελένης Καραϊνδρου κατακτά και τις ΗΠΑ. Από τις 27 Φλεβάρη, μέρα κυκλοφορίας του δίσκου της "Το βλέμμα του Οδυσσέα" στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μέχρι σήμερα, η πορεία του δίσκου ήταν θριαμβευτική. Στο "Βίρτζιν Μέγκαστορ" της Νέας Υόρκης, το μεγαλύτερο ίσως κατάστημα δίσκων στον κόσμο, λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του, ο δίσκος γίνεται Νο 1, στο κλασικό τμήμα. Είναι πρώτος σε πωλήσεις. Διθυραμβικές ήταν και οι κριτικές σε εφημερίδες, περιοδικά, καταλόγους δισκογραφίας, αλλά και ραδιοφωνικές κριτικές παρουσιάσεις. Αλλωστε, η Ελ. Καραϊνδρου έδωσε η ίδια συνεντεύξεις στα πιο έγκυρα ραδιοφωνικά προγράμματα.

Ανατρέχοντας κανείς στις σημαντικότερες κριτικές παρουσιάσεις σημειώνουμε: Από το Billboard (17/2/96): "Αλμπουμ που σε αιχμαλωτίζει, σε μαγεύει", το Classical Reviews (Φλεβάρης '96): "Μουσικό έργο που σε σαγηνεύει από το πρώτο κιόλας άκουσμα (...) Ιδιοφυής χρήση μιας μοναδικής παράταξης οργάνων", ή το Buzz (Μάρτης '96): "Αλησμόνητο αισθησιακό αριστούργημα". Το Time (25/3/96) αφιερώνει ολόκληρη σελίδα παρουσίασης: "Η Καραϊνδρου δημιουργεί έναν αρχαϊκό, σχεδόν μυθικό ήχο (...) Θρηνητική και ερωτικά λυρική συνάμα (...) Εντυπωσιακές μελωδίες στολισμένες από μεθυστικά ακόρντα εγχόρδων (...) αποπνέουν μια ελεγειακή θλιμμένη αύρα, κάτι που δύσκολα μπορεί να το εκφράσει κανείς".

Την εποχή αυτή, η Ελένη Καραϊνδρου εκτός από τη μουσική για τη νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Μια αιωνιότητα και μια μέρα",για την οποία έχει ήδη αρχίσει να δουλεύει, έχει προγραμματίσει ταινίες και συναυλίες για το εξωτερικό (φθινόπωρο 1997), τελειώνει το νέο της δίσκο και παραδίδει στο κοινό την πρώτη της δισκογραφική συνεργασία με τη "Λύρα". Τυπώθηκε και κυκλοφορεί αυτές τις μέρες σε CD, βινίλιο και κασέτα και σε φροντισμένη έκδοση η αυθεντική μουσική που η Ε. Καραϊνδρου είχε γράψει για την "Ρόζα" και την "Περιπλάνηση",ταινίες του Χριστόφορου Χριστοφή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ