Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδοτικό "φινάλε" 1996

Τέτοια εποχή, οι εκδόσεις Καστανιώτη κλείνουν την εκδοτική χρονιά με παρουσίαση νέων βιβλίων, γραμμένων συνήθως από καλλιτέχνες ή ανθρώπους που ασχολούνται θεωρητικά με τις Τέχνες και τα Γράμματα, στη σειρά "Σκέψη, Χρόνος και Δημιουργοί". Χτες, λοιπόν, παρουσιάστηκαν τα εξής βιβλία:

  • "Σελίδες μνήμης" της Ασπασίας Παπαθανασίου.Η τραγωδός διηγείται "πεπραγμένα" της ζωής και της καλλιτεχνικής πορείας της από τότε που σαν πρωταγωνίστρια του "Πειραϊκού Θεάτρου" του Δημήτρη Ροντήρη μετέφερε σε πολλές χώρες του κόσμου τον τραγικό λόγο. Αυτοβιογραφούμενη η Α. Παπαθανασίου, μιλά για τον συναγωνιστή της στην Εθνική Αντίσταση και σύντροφο της ζωής της, Κώστα Μαυρομμάτη, στον οποίο αφιερώνει το βιβλίο της.
  • "Το μοντέλο της βίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μια πειραματική μέθοδος διδασκαλίας)",τιτλοφορεί ο ζωγράφος και καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Δημήτρης Μυταράς το βιβλίο του, για το οποίο συνεργάστηκαν οι ζωγράφοι Ελένη Μωραϊτου, Δημήτρης Κούκος, Κατερίνα Σωτηρίου, Μελίνα Σταματίου, Ολγα Βερυκάκη, Κοσμάς Καρύπογλου, Λίτσα Μαρτζούκου, Βιβή Πάντακα.Πρόκειται για έκδοση, σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ, της συλλογικής έρευνας για τις πανταχού παρούσες εικόνες (καταγράφονται περίπου 120) της βίας στα ΜΜΕ, κύρια στην τηλεόραση. Εικόνες που επηρεάζουν σύγχρονα έργα τέχνης.
  • Μετά από δύο επιτυχημένα, αυτοβιογραφικά, μυθιστορήματα, ο συνάδελφος Δημήτρης Γκιώνης επανακάμπτει με το, αισιόδοξο, βιβλίο του "Καλύτερα στον τυπογράφο παρά στον ψυχίατρο". Το βιβλίο συγκεντρώνει δεκαοκτώ συνομιλίες του δημοσιογράφου με τον δημιουργό του "Ζ", Βασίλη Βασιλικό, στη διάρκεια τριάντα χρόνων, χρόνων δύσκολων για τον τόπο.
  • Στα χρόνια της κατοχής, μεταξύ των μαχόμενων νεολαιίστικων περιοδικών, ήταν και η "Νεανική Φωνή",το οποίο έδινε βήμα σε νέους δημιουργούς. Από το Γενάρη έως το Σεπτέμβρη του 1944, στη "Νεανική Φωνή" δημοσιεύτηκαν πέντε διηγήματα της δεκαοκτάχρονης τότε Αλκης Ζέη.Διηγήματα επηρεασμένα από τα μαύρα χρόνια της κατοχής, που όμως τα διαπερνούσε η αισιοδοξία, η λαχτάρα για ζωή. Τα διηγήματα αυτά, ξεχασμένα από τη συγγραφέα τους, εντοπίστηκαν και ξαναβλέπουν το φως με ένα καλαίσθητο βιβλίο, προλογισμένο με αναμνήσεις του Κωστή Σκαλιώρα από τη "Νεανική Φωνή" και εικονογραφημένο με ζωγραφική της Μαριλίτσας Βλαχάκη.
  • "Νήμα της στάθμης" τιτλοφορεί ο δοκιμιογράφος και κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος το τελευταίο βιβλίο του, με δοκίμια, άρθρα, σχόλια που δημοσίευσε στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. "Κορύφωση" της συλλογής αυτής είναι τα κείμενά του για τη γλώσσα και την τραγωδία και πρόθεσή της είναι να δώσει ένα μέτρο των αξιών που υπερασπίζεται.
  • "Αστερίσκοι" τιτλοφορείται το βιβλίο του βετεράνου δημοσιογράφου και δημιουργού του σπουδαίου, μοναδικού σε ποιότητα και θεματική ευρύτητα περιοδικού "Θέατρο", Κώστα Νίτσου.Σημαντικό μέρος των κειμένων του Κ. Νίτσου, που δημοσιεύονταν στο "Θέατρο" με τίτλο "Αστερίσκοι" και μάχονταν για το κοινωνικό και θεατρικό τοπίο της εποχής - αντέχοντας και σήμερα - συγκεντρώνονται τώρα σ' έναν τόμο, χρησιμότατο για μελετητές και θεατρόφιλους.
  • "Στην άκρη του αιώνα (Γαστούνη - Μπέρκλεϊ)",τιτλοφορείται το πρώτο λογοτεχνικό, αυτοβιογραφικό βιβλίο του Αδαμάντιου Πεπελάση,που με χιούμορ αναφέρεται στη ζωή και πορεία του στη διάρκεια έξι δεκαετιών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ