Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παρατείνεται η απεργία των ναυτεργατών

Με την κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας, που θα κρατήσει τα πλοία δεμένα στα λιμάνια μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής, απάντησε η ΠΝΟ στις προκλητικές απαντήσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Καθολική η συμμετοχή και χτες στην απεργία. Συνεδριάζει ξανά αύριο η ΕΕ της ομοσπονδίας

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν για δυο ακόμα μέρες - δηλαδή, μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής - τα πλοία, μετά τη χτεσινοβραδινή απόφαση της ΠΝΟ, να παρατείνει για 48 ακόμα ώρες την απεργία παγκόσμιας κλίμακας που έχει κηρύξει.

Η απόφαση πάρθηκε σε συνεδρίαση της ΕΕ της Οργάνωσης, που άρχισε αμέσως μετά τη γραπτή, εμπαικτική, απάντηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκη,στο διεκδικητικό πλαίσιο των ναυτεργατών. Ειδικότερα ο υπουργός, προκαλώντας ανοιχτά τους ναυτεργάτες, τους καλεί σε ...διάλογο, αφού όμως πρώτα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός!Αναφερόμενος, εξάλλου, στο αίτημα να μη μειωθούν οι οργανικές θέσεις, σημειώνει ότι δεσμεύεται να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία, όμως, "μέχρι τη λήξη του διαλόγου.Αύριο θα συνεδριάσει ξανά η ΕΕ της ΠΝΟ και, ανάλογα με τη στάση της κυβέρνησης, θα αποφασίσει για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα των ναυτεργατών.

Το μήνυμα της κλιμάκωσης του αγώνα έδωσαν οι ίδιοι οι ναυτεργάτες, με τηνκαθολική συμμετοχή στην πρώτη 48ωρη απεργία - προχτές και χτες - η οποία εξουδετέρωσε τις απεργοσπαστικές ενέργειες εφοπλιστών και κυβέρνησης.Μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι αντιπροσωπεία της ΠΝΟ με τον υπουργό, ο γγ της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου,δήλωσε:

"Ο υπουργός δε δεσμεύτηκε να προωθήσει συγκεκριμένες λύσεις για τα προβλήματά μας. Το χειρότερο από όλα είναι ότι επιμένει στις θέσεις, τις οποίες έχει, ήδη, εκφράσει και στην πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα να απομείνουν σήμερα 20 χιλιάδες ναυτεργάτες, από τους 100 χιλιάδες που ήταν πριν από μερικά χρόνια".

Η χτεσινή μέρα

Από νωρίς το πρωί, ναυτεργάτες και συνδικαλιστές "όργωναν" το λιμάνι του Πειραιά για την περιφρούρηση του αγώνα, ενώ "υποδέχτηκαν" και το επιβατικό πλοίο ΣΟΥΠΕΡ ΝΑΪΑΣ του εφοπλιστή Αγαπητού, που ξεκίνησε προχτές το βράδυ από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μετά από τον εκβιασμό που άσκησε ο εφοπλιστής στο πλήρωμα. Μόλις το πλοίο έδεσε στο λιμάνι του, οι ναυτεργάτες του πληρώματος σύσσωμοι δήλωσαν ΝΑΙ στην απεργία.

Οσον αφορά τα λιμάνια του εξωτερικού, μέχρι χτες το απόγευμα δεν υπήρχε σαφής εικόνα για την έκβαση της απεργίας. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η απεργία για τους ναυτεργάτες των ποντοπόρων πλοίων θα ισχύσει στο πρώτο λιμάνι που θα "πιάσει" το πλοίο και έχουν το περιθώριο να απεργήσουν ακόμα και όταν το πλοίο προσεγγίσει λιμάνι στις 24 του μήνα.

- Στη θάλασσα έπεσαν χτες οι ναυτεργάτες απεργοί στο λιμάνι της Κέρκυρας, για να αποτρέψουν την άφιξη του επιβατικού πλοίου ΦΑΙΔΡΑ των "Μινωικών Γραμμών".

Η πλοιοκτήτρια εταιρία με τη μέθοδο του εκβιασμού υποχρέωσε το πλήρωμα να ξεκινήσει το πλοίο προχτές το βράδυ από λιμάνι της Ιταλίας.Τελικά, το πλοίο, αφού προσέγγισε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, έδεσε το απόγευμα στο λιμάνι της Πάτρας.

Ανάλογες αντιδράσεις σημειώθηκαν και στο λιμάνι της Πάτρας.Ναυτεργάτες εμπόδισαν να δέσει το φέρι μποτ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ του εφοπλιστή Στρίντζη, που ξεκίνησε χτες το πρωί από το λιμάνι της Κεφαλονιάς, σπάζοντας τον κλοιό που είχαν σχηματίσει άντρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και λιμενικοί με την παρουσία εισαγγελέα!

- Η ναυτιλιακή εταιρία "Ceres" του Γ. Π. Λιβανού επιχείρησε, χωρίς επιτυχία, χτες το πρωί να πραγματοποιήσει υδροπτέρυγό της το δρομολόγιο Υδρα, Σπέτσες, Πόρος. Η απεργιακή επιτροπή των ναυτεργατών, που κατέφθασε στο λιμάνι της Ζέας, απέτρεψε τον απόπλου του σκάφους. Οι ναυτεργάτες ενημέρωσαν τους επιβάτες - στην πλειοψηφία τους, σπουδαστές της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού στην Υδρα - για την πανναυτεργατική απεργία και οι 30 περίπου σπουδαστές, που περίμεναν να ταξιδέψουν, προτίμησαν να γυρίσουν πίσω. Αλλωστε, όπως σημείωσαν οι ναυτεργάτες, "είναι κοινή η μοίρα, που τους περιμένει" και ο σημερινός αγώνας γίνεται και γι' αυτούς, που όταν αύριο βγουν απ' τη σχολή δε θα βρίσκουν καράβι να μπαρκάρουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ