Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Ψήφος" - καταδίκη στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Σε κατάσταση "πολιορκίας", συνεδρίασε χτες η Βουλή. ΟΧΙ στην εξοντωτική λιτότητα, διαμήνυσαν οι εργαζόμενοι. Μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα

Ενα ανθρώπινο ποτάμι οργής και αγανάκτησης περικύκλωσε χτες το απόγευμα το κτίριο της Βουλής, την ίδια ώρα που ξεκινούσε, μέσα, η συζήτηση για τον αντιλαϊκό, αντεργατικό προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες της Αθήνας και του Πειραιά, έσμιξαν κάτω από τα ίδια πανό, περπάτησαν στα ίδια αγωνιστικά βήματα και βροντοφώναξαν με μια φωνή: "όχι στην εξοντωτική πολιτική λιτότητας".Δίπλα τους, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα, βρέθηκαν εργαζόμενοι από τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Χαλκίδα, το Αργος, το Βόλο, τη Θήβα και άλλες περιοχές της χώρας. Με τη μαζική τους παρουσία στο συλλαλητήριο, με τα δυναμικά τους συνθήματα, έστειλαν προς κάθε κατεύθυνση μήνυμα αντίστασης, μήνυμα πιο αποφασιστικής κλιμάκωσης του αγώνα.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή και μεγαλειώδης ήταν η πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων Αθήνας και Πειραιά, που έφθασαν στο χώρο λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα και κατέκλυσαν το χώρο γύρω από τη Βουλή.

Πρώτος στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκε ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γ. Φελώνης,ο οποίος, ξεκινώντας την ομιλία του, σημείωσε: "Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών, άμεση κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, άμεση εξαγγελία μέτρων για δημιουργία θέσεων εργασίας, τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας". Σημείωσε, επίσης, πως με το συλλαλητήριο οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, προς τους βιομηχάνους, προς κυβέρνηση και κόμματα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δέχτηκε τους προπηλακισμούς ορισμένων "θερμόαιμων", που θέλησαν να δώσουν τροφή στις κάμερες του αποπροσανατολισμού, προκαλώντας μικροεπεισόδια.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η Ζ. Σώκου,η οποία τόνισε: "Εμείς σ' αυτόν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό λέμε όχι.Φτάνει πια. Χρόνο με το χρόνο γινόμαστε πιο φτωχοί. Την ίδια ώρα που τα πλούτη των καπιταλιστών πολλαπλασιάζονται με αλματώδεις ρυθμούς".

Στη συνέχεια, κατάγγειλε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που με τη σκληρή συντηρητική πολιτική της αναδείχτηκε σε αναντικατάστατο συμπαίχτη της ΝΔ. Αναφερόμενη στις αγροτικές κινητοποιήσεις, η Ζ. Σώκου υπογράμμισε: "Ενας πρωθυπουργός, που μπροστά στους Βαρδινογιάννηδες, στους Λάτσηδες, στους Λαμπράκηδες, μπροστά στους εγχώριους και ξένους κεφαλαιούχους είναι πραγματικά νάνος και απλός διεκπεραιωτής τέτοιων συμφερόντων, απέναντι στους αγρότες, στους συνταξιούχους, στους ναυτεργάτες, στους εργάτες της "Good Year", της ΜΙΣΚΟ, της ΛΑΡΚΟ, εμφανίζεται ανυποχώρητος". Πρόσθεσε επίσης χαρακτηριστικά: "Είμαστε στο πλευρό των πατεράδων, των μανάδων και των αδελφών μας, που ξεκληρίζονται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων και των Βρυξελλών. Ολοι μαζί στις κρίσιμες αυτές στιγμές να αποκρούσουμε τις διασπαστικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, να ακυρώσουμε τους τεχνητούς διαχωρισμούς. Να μην επιτρέψουμε να καταστραφεί η αγροτική παραγωγή της χώρας μας, που θέλει πολύπλευρες συνέπειες, όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά και για τη χώρα μας γενικότερα".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ασυδοσία των εργοδοτών και τα υπερκέρδη τους η Ζ. Σώκου,σημειώνοντας ότι αυτοί που επωφελούνται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια είναι το κεφάλαιο, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές. "Η τακτική του ΣΕΒ φανερώνει το πραγματικό πρόσωπο του κεφαλαίου, πρόσθεσε. Ενα πρόσωπο απάνθρωπο, αναχρονιστικό, μεσαιωνικό". Τόνισε επίσης ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Μάαστριχτ, η "Λευκή Βίβλος" και τα προγράμματα σύγκλισης αποφασίζονται και εξυπηρετούν τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια".

Τέλος, επέκρινε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, λέγοντας ότι δε βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων και τόνισε στο βηματισμό του αγώνα: "Καλούμε να πορευτούμε και να χτίσουμε το κοινωνικό μέτωπο στον κοινό αγώνα οι απλοί άνθρωποι της δουλιάς, χωρίς ταμπέλες, χωρίς τεχνητούς διαχωρισμούς".

Σκληρό και άδικο χαρακτήρισε ο Α. Καλύβης,αναπληρωτής γραμματέας της ΓΣΕΕ, τον προϋπολογισμό, παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο. Σημείωσε ακόμα πως "πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που παίρνει από τους έχοντες και διατηρεί τα προνόμια αυτών που έχουν και κατέχουν". Εμφανιζόμενος να καταφέρεται ενάντια στο δρόμο της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, που ακολουθείται σήμερα, έκανε λόγο για "εναλλακτικό σχέδιο πραγματικής σύγκλισης"! Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, κατέθεσε ψήφισμα με τα αιτήματα, στο προεδρείο της Βουλής και στα κόμματα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος,δήλωσε: "Η σημερινή μας κινητοποίηση έδωσε τα μηνύματα στην κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε, ωσότου η κυβέρνηση αντιμετωπίσει τα δίκαια αιτήματά μας". Εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, καταδίκασε τα επεισόδια που έγιναν και πρόσθεσε για τους αγρότες ότι "θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αν χρειαστεί θα παρέμβουμε για την επίλυση των ζητημάτων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χιλιάδες στους δρόμους για πραγματικές αυξήσεις, ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία (2023-12-16 00:00:00.0)
Καμία επανάπαυση, ο αγώνας συνεχίζεται! (2000-10-12 00:00:00.0)
Σήμερα το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού (1999-09-04 00:00:00.0)
"Νομιμοποίηση" της υπερεκμετάλλευσης (1997-04-10 00:00:00.0)
"Ψήφος" - καταδίκη στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό (1996-12-18 00:00:00.0)
Χιλιάδες φωνές αντίστασης (1996-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ