Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού

Στις 7 το απόγευμα στην πλατεία της ΧΑΝΘ εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, αγρότες λένε το μεγάλο ΟΧΙ στον εμπαιγμό και στις κούφιες προεκλογικές... παροχές. Απαιτούν ικανοποίηση των πραγματικών τους αιτημάτων και προειδοποιούν με ακόμα μεγαλύτερες κινητοποιήσεις

Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία της ΧΑΝΘ, ανταμώνουν σήμερα τα αγωνιστικά βήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των φοιτητών, όλων όσοι αντιτίθενται στην πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας, της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, της ευρωυποταγής και του αυταρχισμού. Ολων όσοι δεν πιστεύουν σε κούφιες προεκλογικές εξαγγελίες και σε κενούς "διαλόγους".

Νωρίτερα, στις 6.30, θα πραγματοποιηθούν οι τρεις προσυγκεντρώσεις στο Λευκό Πύργο, στην Καμάρα και το Αγαλμα του Βενιζέλου, απ' όπου οι συγκεντρωμένοι θα κατευθυνθούν με πορεία στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Στις 6 το απόγευμα στο Λευκό Πύργο είναι το μεγάλο πανελλαδικό ραντεβού των συνταξιούχων,που φτάνουν στην Θεσσαλονίκη από κάθε γωνιά της χώρας για να "επιστρέψουν" στον πρωθυπουργό τον εμπαιγμό των 100 δραχμών την ημέρα που ανακοίνωσε ότι θα δώσει σε έναν μικρό αριθμό συνταξιούχων, κάνοντας ακόμα πιο θρασύτατη την πρόκληση του ΕΚΑΣ.

Στις 6 θα γίνει επίσης προσυγκέντρωση στη Βιβλιοθήκη των φοιτητών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και των εργαζομένων στο ΑΠΘ.

Περιοδείες μέχρι την τελευταία στιγμή

Κορυφώνονται στο μεταξύ οι προετοιμασίες για το σημερινό πανεργατικό συλλαλητήριο στους χώρους της ΔΕΘ, καθώς οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προσπαθούν να αξιοποιήσουν και τις τελευταίες ώρες πριν τη μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων και του λαού της Θεσσαλονίκης, για να φέρουν το αγωνιστικό μήνυμα της αντίστασης σε όσο γίνεται περισσότερους.

Ολοκληρώθηκαν έτσι χτες οι περιοδείες σε χώρους δουλιάς και οι εξορμήσεις σε περιοχές της πόλης. Στις 6 το πρωί στελέχη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν εξόρμηση στις στάσεις λεωφορείων και τα λαϊκά στέκια της πλατείας Δημοκρατίας (Βαρδάρη). Μοίρασαν υλικό για το σημερινό συλλαλητήριο, μίλησαν με τον κόσμο, ενημέρωσαν πολλούς για θέματα που σχετίζονται με τις επίσημες εξαγγελίες στην Εκθεση και για τα αιτήματα του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από τη Ζωή Σώκου και τον Θόδωρο Κυριακίδη,επισκέφθηκε τη ΔΕΘ και είχε συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων καθώς και με εργαζόμενους στο χώρο. Οι εργαζόμενοι της Εκθεσης αντιμετωπίζουν τις άμεσες συνέπειες της υλοποίησης της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού, νιώθουν ανασφάλεια και αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ίδια τη λειτουργία της ΔΕΘ.

Στους εργαζόμενους μίλησε η Ζωή Σώκου που τους κάλεσε να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν τα βασικά τους αιτήματα, όπως τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΘ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, τα δικαιώματά τους στην ασφάλιση κ. ά.

Το εργοστάσιο φυτοφαρμάκων "Ευθυμιάδη" επισκέφθηκε αντιπροσωπεία με τους Ζωή Σώκου, Θόδωρο Κυριακίδη και Θανάση Μητρούδα. Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους, τα στελέχη του ΠΑΜΕ τους κάλεσαν να είναι σε εγρήγορση για την περιφρούρηση των κεκτημένων τους. Κατάγγειλαν ακόμα τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο. Περιοδεία πραγματοποιήθηκε επίσης και στους χώρους της χαρτοβιομηχανίας ΜΕΛ.

Για δεύτερη φορά επισκέφτηκαν το λιμάνι, όπως είχαν υποσχεθεί στους εργαζόμενους του ΟΛΘ, οι Θόδωρος Κυριακίδης και Σάββας Τσακμακίδης και ολοκλήρωσαν την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαν ξεκινήσει με τους εργάτες πριν λίγες μέρες.

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου τους, εξάλλου, οι απεργοί εργαζόμενοι της ΒΑΛΚΑΝ, μετά από εισήγηση στελεχών του ΠΑΜΕ, αποφάσισαν να πάρουν μαζικά μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο.

Κάλεσμα αντιστασιακών

Η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της καλεί όλα τα παραρτήματα των αντιστασιακών να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνουν οι ομοσπονδίες των συνταξιούχων.

"Την ώρα - τονίζει - που ο πρωθυπουργός, κ. Σημίτης, από το βήμα της Εκθεσης Θεσσαλονίκης θα επιχειρήσει να εκθειάσει τον "εθνικό στόχο" της ΟΝΕ, οι αντιστασιακοί μαζί με τους συνταξιούχους και όλο το λαό της χώρας μας θα διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή, φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης. Θα ζητούν να δοθεί λύση στα χρονίζοντα προβλήματα των αντιστασιακών, στα συνταξιοδοτικά προβλήματα των αγροτών, υπαλλήλων, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και να μην κατεδαφιστεί η κοινωνική ασφάλιση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ