Κυριακή 8 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αξιοποιούν εσωκομματικά τα λαϊκά προβλήματα

Η εξόφθαλμα αντιλαϊκή πολιτική, που εξήγγειλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανοίγοντας μέτωπο με την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων και η συνακόλουθη δυσαρέσκεια, που εκφράζεται ήδη, θεωρήθηκαν από την ηγεσία της ΝΔ ως η "χρυσή ευκαιρία" για μία δημαγωγία που δεν έχει προηγούμενο.

Βέβαια η ΝΔ και στο παρελθόν είχε διακριθεί σε μία υποκριτική υιοθέτηση αιτημάτων που πρόβαλε το λαϊκό κίνημα, αλλά η τωρινή της στάση δείχνει να διαφοροποιείται από την αντίστοιχη στάση που ακολουθούσε η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα προηγούμενα χρόνια σε ανάλογες κινητοποιήσεις. Ετσι ενώ τα προηγούμενα χρόνια η ΝΔ φρόντιζε έστω και διακριτικά να κρατάει κάποιες αποστάσεις από τις κινητοποιήσεις, σήμερα εμφανίζεται να συμφωνεί με το ότι έχουν άλυτα προβλήματα οι αγρότες (παρόλο που συμφώνησε με τις πολιτικές που είναι υπεύθυνες γι' αυτά), χωρίς να εμφανίζεται - για την ώρα - ενάντια στη μορφή των αγώνων. Βεβαίως, εξαντλεί την αντιπολιτευτική της διάθεση στο ότι η κυβέρνηση είναι ανεύθυνη και ανίκανη και όχι στην υποστήριξη των συγκεκριμένων αιτημάτων των αγροτών.

Αυτή η "στροφή" στην τακτική της ΝΔ δεν είναι άσχετη με τα γνωστά εσωκομματικά προβλήματα, που μετά τις εκλογές αντιμετωπίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον πόλεμο ηγεσίας που έχει ξεσπάσει, χωρίς ορατή λύση μέχρι στιγμής, αλλά και με μια προσπάθεια "αντιπολιτευτικής" εκμετάλλευσης των κινητοποιήσεων.

Ετσι ο Μ. Εβερτ τις τελευταίες μέρες και προκειμένου να κερδίσει έδαφος στην εσωκομματική κούρσα διαδοχής - καθώς ο ίδιος προβάλλεται ως η "κοινωνική δεξιά" έναντι της "αντιλαϊκής δεξιάς" που κατά τον ίδιο πρεσβεύουν οι Στ. Μάνος, Κ. Μητσοτάκης, Ντ. Μπακογιάννη και Γ. Σουφλιάς - πλειοδοτεί στη Βουλή σε υπεράσπιση του αγώνα και των αιτημάτων τόσο των αγροτών όσο και των άλλων στρωμάτων του λαού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που κάνουν στελέχη της Ρηγίλλης, το ποσοστό της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές αυξήθηκε στις αγροτικές περιοχές και μέσω της φραστικής υπεράσπισης των αιτημάτων των αγροτών επιδιώκεται να "κεφαλαιοποιηθεί" αυτό το ποσοστό. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει να εμφανιστεί ως ο αρχηγός που είναι κοντά στα λαϊκά προβλήματα σε αντίθεση με τον διεκδικητή της ηγεσίας Γ. Σουφλιά, που σε δηλώσεις του έκανε λόγο για "ακραίες αντιδράσεις" των αγροτών.

Την ίδια αντιπολιτευτική τακτική επιχείρησε να εμφανίσει ο πρόεδρος της ΝΔ και στο θέμα του προϋπολογισμού, που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Ο Μ. Εβερτ με παρεμβάσεις του στη Βουλή κάνει λόγο για "αντιλαϊκό προϋπολογισμό", που πλήττει τους "μη έχοντες", ενώ δε φείδεται εκφράσεων κατά των "κατεχόντων του Κολωνακίου", που είναι οι ευνοημένοι του προϋπολογισμού. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ αξιοποιεί αυτό το κλίμα και διαμηνύει έμμεσα στους "αντιπολιτευόμενους" ότι όσο υπάρχει "κοινωνική αναταραχή", δε θα ανεχθεί την οποιαδήποτε κίνηση αμφισβήτησής του. Ετσι σχεδιάζει να παγώσει όλες τις εσωκομματικές εξελίξεις για το συνέδριο και να τις ξεκινήσει μετά τις γιορτές, προκειμένου με συνοπτικές διαδικασίες να πάει στο συνέδριο το Φλεβάρη, αιφνιδιάζοντας τους εσωκομματικούς του αντιπάλους που θα τους εμφανίσει υπονομευτές, εάν τώρα διαφοροποιηθούν από τις επιλογές του.

Ομως παρ' όλες τις φραστικές αυτές αντιπολιτευτικές κορόνες, επί της ουσίας το κόμμα της ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εμφανιστεί ως ο υπερασπιστής των αιτημάτων τόσο των αγροτών όσων και των εργαζομένων.

Σε αρκετές παρεμβάσεις του τόσο στη Βουλή όσο και έξω από αυτήν, ο Μ. Εβερτ όσο και άλλα στελέχη της ΝΔ δεν παραλείπουν να "βγάλουν λάδι" την πολιτική που δημιουργεί τα σοβαρά προβλήματα και στους αγρότες και στους εργαζόμενους. Οταν ο Μ. Εβερτ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την επίκληση των στόχων του Μάαστριχτ δημιουργεί "αντιευρωπαϊκό κλίμα" στον ελληνικό λαό, τότε επί της ουσίας είναι υπόλογος και ο ίδιος για την αντιλαϊκή πολιτική που σήμερα ακολουθείται.

Αλλωστε όλα τα στελέχη της ΝΔ με κάθε ευκαιρία δηλώνουν περήφανα γιατί το κόμμα τους ήταν αυτό που οδήγησε τη χώρα στις "ευρωπαϊκές αγορές", ενώ οι παλιότεροι θα πρέπει να θυμούνται την περίφημη προπαγάνδα στα τέλη της δεκαετίας του '70 ότι με την είσοδό μας στην τότε ΕΟΚ θα "τρώγαμε με χρυσά κουτάλια".

Εξάλλου όταν τα στελέχη της ΝΔ αναγκάζονται να μιλήσουν επί της ουσίας για τους υποβολείς της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, τότε το μόνο που ισχυρίζονται είναι ότι το κόμμα τους μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την εκ των Βρυξελλών εκπορευόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Ομως όσο δεν αμφισβητείται η ουσία αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής τόσο θα μεγαλώνει η αναξιοπιστία της ΝΔ και τα πολιτικά της αδιέξοδα, που σίγουρα δεν οφείλονται μόνο στο πρόσωπο αυτού που θα κληθεί να ηγηθεί της ΝΔ.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εθνική προτεραιότητα» ο νεοφιλελευθερισμός! (2001-06-12 00:00:00.0)
Η καλύτερη απάντηση (1996-12-01 00:00:00.0)
Στηρίζει κάθε αντιλαϊκή πολιτική (1996-10-13 00:00:00.0)
Οι "υψηλοί τόνοι" του Μ. Εβερτ (1996-03-06 00:00:00.0)
Η ...αντιπολιτευτική στήριξη (1995-03-14 00:00:00.0)
Πιο αποφασιστικά στη "συναίνεση" (1995-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ