Παρασκευή 13 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμείς δε φταίμε;

Θύματα κυβερνητικής ομηρίας και κυβερνητικού ωμού εκβιασμού, οι 3.000 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αγωνίζονται αυτές τις μέρες απελπισμένα μήπως διασώσουν την επιχείρηση και τη δουλιά τους.

Μάλλον, ματαιοπονούν!

Διότι δε θέλουν να πιστέψουν, ότι "συνδιαλέγονται" και "διαπραγματεύονται" με μια κυβέρνηση αναξιόπιστη, αντεργατική και τόσο τυφλά υποτακτική στα κελεύσματα των Βρυξελλών, ώστε κάθε συζήτηση μαζί της να είναι ζημιογόνα.

Αλλωστε, περί άλλα τυρβάζει η κυβέρνηση.

Δανείζει και δανείζεται (με εικονικά, ίσως, συμβόλαια) για να κτίζει πολυτελείς βίλες, αμνηστεύει λεηλασίες και αυτοαμνηστεύεται από λεηλασίες, παζαρεύει, (με ποια ανταλλάγματα;) την Προεδρία της Δημοκρατίας, βυσσοδομεί εναντίον του Συντάγματος και, γενικά, "ανανεώνει" και "εκσυγχρονίζει" το πολιτικό σύστημα της χώρας με μεθοδολογίες... Τσουμπέ!

Αυτή, λοιπόν, η "κυβέρνηση" του ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση έχει συνυπογράψει από το 1990, μαζί με τα άλλα κόμματα κοινή δήλωση να παραμείνουν κρατικά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά "διότι - υπογράμμιζε - η εθνική άμυνα δεν παζαρεύεται".

Ο ίδιος ο σημερινός υπουργός αναπληρωτής Βιομηχανίας, ο κ. Ροκόφυλλος, έχει υπογράψει και έχει καταθέσει στη Βουλή τροπολογία, με την οποία ζητούσε να παραμείνουν τα ναυπηγεία 100% στο δημόσιο.

Και ο ίδιος ο κ. Ροκόφυλλος, είναι εκείνος που σήμερα επισπεύδει το ξεπούλημα των ναυπηγείων με την απολύτως σύμφωνη γνώμη του υπουργού Βιομηχανίας, κ. Σημίτη, και του πρωθυπουργού, κ. Παπανδρέου.

Η σημερινή "κυβέρνηση", λοιπόν, (των δανειστών και δανειζομένων) θέτει τους εργαζόμενους των ναυπηγείων μπροστά στο εξής εκβιαστικό τρίλημμα:

  • ή παίρνετε τα ναυπηγεία εσείς
  • ή τα πουλάμε σε ιδιώτη όσο - όσο
  • ή τους βάζουμε λουκέτο!

Φυσικά, το τρίλημμα είναι δίλημμα. Διότι οι εργαζόμενοι ούτε έχουν, ούτε μπορούν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία κεφάλαια για την εξαγορά των ναυπηγείων, και αυτό το γνωρίζει η "κυβέρνηση", και δύναται, έτσι, να παριστάνει(ακόμη!) τη σοσιαλιστική εκ του ασφαλούς...

Παραμένει, άρα, το δίλημμα: Η δέχεστε να δοθούν όσο - όσο σε ιδιώτη επιχειρηματία, ή τα κλείνουμε και μένετε όλοι χωρίς δουλιά!

Συνδικαλιστές των ναυπηγείων, με την ψευδαίσθηση ότι αυτό που γίνεται είναι διαπραγμάτευση και όχι παρωδία, ζήτησαν από την "Κυβέρνηση" να αναστείλει, έστω και για δυο μήνες, τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, ώστε να σκεφθούν, να ερευνήσουν και να επανέλθουν στο τραπέζι με ρεαλιστικότερες προτάσεις.

Η κυβερνητική απάντηση ήταν ξεκάθαρη και ωμότατη: "Δεν το επιτρέπουν τα χρονικά περιθώρια που προκύπτουν από τις δεσμεύσεις της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση...".

Δηλαδή τους απάντησαν: Εχουμε πάρει εντολές από τις Βρυξέλλες να τα ξεπουλήσουμε αμέσως και θα τα ξεπουλήσουμε!...

Το ευρύτερο ερώτημα που ανακύπτει είναι: Οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων και, γενικότερα, οι εργαζόμενοι όλης της χώρας είναι αμέτοχοι ευθυνών για τη λαίλαπα που σαρώνει σήμερα την Ελλάδα;

Πώς χρησιμοποίησαν οι εργαζόμενοι την ψήφο τους κατά τις τελευταίες γενικές εκλογές;

  • Εστειλαν στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση τους απολογητές ή και τους εγκαθέτους των Βρυξελλών.
  • Εστειλαν στη Βουλή των Ελλήνων 291 (στους 300) χειροκροτητές του Μάαστριχτ.
  • Εστειλαν - εν συνεχεία - στα συνδικάτα, στην Ευρωβουλή και στην Τοπική Αυτοδιοίκησητους εγκαθέτους των εγκαθέτων των Βρυξελλών.
  • Και έδωσαν στο κόμμα που αγωνίζεται νύχτα και μέρα για τα δίκαιά τους από 4,5% μέχρι και 7,8%...

Γιατί, λοιπόν, να μην ξεπουληθούν και τα ναυπηγεία και ο ΟΤΕ και τα Νεώρια και οι Τράπεζες και η ΔΕΗ και το κράτος ολόκληρο;

Ας κάνουμε, άρα, και λίγη αυτοκριτική, συνάδελφοι. Δε βλάπτει!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ