Παρασκευή 13 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Αυξήσεις 15πλάσιες της αύξησης μισθών!

Ενώ η αύξηση στους μισθούς και τις συντάξεις που αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση από την 1-1-94 είναι μόλις 3%, τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων φτάνουν μέχρι 45%

Σημαντικές αυξήσεις που φτάνουν μέχρι και 45% σε σχέση με το '94 καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων τους, αναδρομικά από την 1η Γενάρη, αφού έτσι επιτάσσει η πολιτική πλήρους απελευθέρωσης, που ολοκλήρωσε στο συγκεκριμένο χώρο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Από τους τιμοκαταλόγους 96 συνολικά ελληνικών και αλλοδαπών ασφαλιστικών εταιριών που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εμπορίου και οι οποίοι αφορούν τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων για το 1995, προκύπτουν ανατιμήσεις που δραχμικά φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις τις 30.000 δρχ., ενώ σε ποσοστά ξεκινούν από 1% και αγγίζουν το 45%.Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στους τιμοκαταλόγους για τα ασφάλιστρα των φορτηγών, που γνωστοποίησαν οι εταιρίες στο υπουργείο Εμπορίου και τους οποίους η αρμόδια πολιτική ηγεσία για... ευνόητους λόγους δεν έδωσε στη δημοσιότητα (το ίδιο έγινε και με τα ασφάλιστρα των μοτοσικλετών), οι ανατιμήσεις αγγίζουν σε μία περίπτωση αλλοδαπής εταιρίας το 100%!

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των τιμοκαταλόγων των 96 ασφαλιστικών εταιριών, οι ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων για το 1995 έχουν συγκριτικά με το '94 ως εξής:

  • Για αυτοκίνητα μέχρι 6 ίππων κυμαίνονται μεταξύ 3% - 45% και τα ετήσια καθαρά ασφάλιστρα ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρία κυμαίνονται μεταξύ 29.355 δρχ. - 54.989 δρχ.
  • Για αυτοκίνητα 7 - 8 ίππων,κυμαίνονται μεταξύ 2% - 45% και τα ετήσια καθαρά ασφάλιστρα κυμαίνονται μεταξύ 33.177 δρχ. - 60.572 δρχ.
  • Για αυτοκίνητα 9 - 10 ίππων,οι ανατιμήσεις των ασφαλίστρων κυμαίνονται μεταξύ 3% - 45%,ενώ τα ετήσια καθαρά ασφάλιστρα μεταξύ 46.323 δρχ. - 91.528 δρχ.
  • Για αυτοκίνητα 11 - 12 ίππων,οι ανατιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ 1% - 45%,ενώ στη συγκεκριμένη κατηγορία τα ετήσια καθαρά ασφάλιστρα κυμαίνονται μεταξύ 52.321 δρχ. - 96.995 δρχ.

Σημειωτέον βέβαια ότι τα ετήσια καθαρά ασφάλιστρα (όπως και αυτά που αναγράφονται αναλυτικότερα στο σχετικό πίνακα) ο καταναλωτής καλείται να τα πληρώσει γύρω στο 25% - 26% ακριβότερα, εξαιτίας των διαφόρων επιβαρύνσεων που προσθέτουν οι ασφαλιστικές εταιρίες.Τα παραπάνω σημαίνουν με απλά λόγια ότι για ένα αυτοκίνητο 8 ίππων, το καθαρό ασφάλιστρο του οποίου αντιστοιχούσε μέχρι σήμερα στις 41.774 δραχμές, με μία αύξηση κατά 45% ανέρχεται στις 60.572 δραχμές, δηλαδή θα είναι 18.000 δραχμές ακριβότερο. Ας σημειωθεί επίσης, όπως φαίνεται από τους ίδιους τιμοκαταλόγους του υπουργείου Εμπορίου, ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα ασφάλιστρα παρέμειναν σταθερά σε σχέση με αυτά που είχαν διαμορφωθεί τον περασμένο Ιούλη του 1994, ενώ σε αρκετές επίσης περιπτώσεις παρατηρούνται μειώσεις που ξεκινούν από - 1% και φτάνουν μέχρι και - 26%.

Εξάλλου μέσα στο 1995, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα κληθούν να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους, λόγω της εμμονής που δείχνει και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική πλήρους απελευθέρωσης (βλέπε ασυδοσίας εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιριών), αλλά και τυφλής προσήλωσης στις κοινοτικές επιταγές.Σύμφωνα με τις τελευταίες, τα κατώτατα όρια ασφαλιστικής κάλυψης οχημάτων θα πρέπει να φτάσουν μέχρι το τέλος του '95 τα 100.000 ECU για υλικές ζημιές και τα 500.000 ECU για σωματικές βλάβες, δηλαδή περίπου στα 30 εκατ.και 150 εκατ.δραχμές αντίστοιχα. Τα σημερινά κατώτατα όρια, όπως διαμορφώθηκαν μετά το διπλασιασμό που είχε αποφασίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου από την 1η του περασμένου Ιούλη, αντιστοιχούν σε 14 εκατ.δραχμές για υλικές ζημιές και 70 εκατ.δραχμές για σωματικές βλάβες. Στην ουσία μέχρι το τέλος αυτού το χρόνου τα κατώτατα όρια πρόκειται να υπερδιπλασιαστούν, κάτι που θα σημάνει και ανάλογες "τσουχτερές" αυξήσεις στις τιμές των ασφαλίστρων, στα πλαίσια της τακτικής που ακολουθούν οι εταιρίες, με το πρόσχημα του αυξημένου κινδύνου ασφαλιστικής κάλυψης, αλλά και του "δώρου" της απελευθέρωσης που τους προσφέρουν οι εκάστοτε "γαλαζοπράσινες" κυβερνήσεις.

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ