Τρίτη 17 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα "θεάματα"

Οταν γράφονται οι γραμμές αυτές (απόγευμα της Δευτέρας), η κακοστημένη παρωδία κοινοβουλευτικής συζήτησης για τις αναστολές βρίσκεται σε διατεταγμένη εξέλιξη.

Ετσι, η στήλη δεν έχει καμιά δυνατότητα να σχολιάσει τα αποτελέσματα, που, όταν θα διαβάζονται οι γραμμές αυτές, θα είναι, ήδη, γνωστά.

Δύναται, όμως, η στήλη να προβλέψει ότι το χθεσινό "υπερθέαμα" - όσο κι αν υπήρξε θλιβερό για όσους διαθέτουν ακόμη αισθητική - θα συνεχιστεί για μήνες. Και μάλιστα, θα κορυφώνεται συνεχώς, καθώς "άρτος" και "θεάματα" βρίσκονται σε αντιστρόφως ανάλογη σχέση και, όσο μικραίνει η μερίδα του άρτου, τόσο θα μεγαλώνει η μερίδα των θεαμάτων.

Θα συνεχιστούν, λοιπόν, και θα μεγαλώνουν συνεχώς τους προσεχείς μήνες τα "θεάματα":

  • Με το νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο οποίος θα θέτει στο απυρόβλητο, ουσιαστικά, τα υπουργικά εγκλήματα κατά του δημοσίου χρήματος...
  • Με τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα οδηγήσει τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας σε συντηρητικότερες θέσεις, - σύμφωνα με τις αντιδραστικές κατευθύνσεις του Μάαστριχτ...
  • Με το νέο νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων, ο οποίος μοναδική αποστολή φαίνεται να έχει να απομονώσει το ΚΚΕ... Και,
  • Με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, γύρω από την οποία θα παιχτούν τα πιο ευτελή χαρτιά - ευτελή και για το πολίτευμα και για τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Ετσι, μέχρι και πέρα από το Μάιο, που οι "πράσινοι" και οι "γαλάζιοι" και οι "βένετοι" θα ζητωκραυγάζουν και θα συγκρούονται στα σύγχρονα ιπποδρόμια(στη Βουλή, στα κομματικά όργανα, στις εφημερίδες, στους ραδιοσταθμούς και στα τηλεοπτικά κανάλια), το ελληνικό τμήμα της, λεγόμενης, "ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης" θα προχωρεί ανεμπόδιστα και θρασύτατα.Δηλαδή, υπό τις ιαχές των "θεατών" όλων των κατεστημένων χρωμάτων:

Και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας θα συνεχίζεται και το ξήλωμα των εργασιακών εγγυήσεων θα προχωρεί και η ανεργία θα διογκώνεται και η υποαπασχόληση θα φθείρει τον κοινωνικό ιστό και τα, λεγόμενα, εθνικά θέματα θα "λύνονται" κατά τις υποδείξεις του Ευρωπαϊκού Διευθυντηρίου και της Ουάσιγκτον και η ανάπτυξη θα απομακρύνεται και τα δημόσια χρέη θα μεγεθύνονται και η ακρίβεια θα καταβροχθίζει τα λαϊκά εισοδήματα.

Ηδη, η ακρίβεια, παρά τις εκπτώσεις, σήκωσε κεφάλι και πιέζει προς τα πάνω βασικά είδη κατανάλωσης κατά 8%, 10% - ακόμη και 15%.

Και δεν πρόκειται, φυσικά, μόνο για τα νοίκια, τα ασφάλιστρα, τα τσιγάρα, τα κρασιά και τα ποτά, τα κόμιστρα ή τις εφημερίδες (των οποίων έχει αναγγελθεί η ανατίμηση), αλλά πρόκειται για τα ίδια τα τρόφιμα.

Τα τυριά, τα βούτυρα, τα γιαούρτια, τα γάλατα, τα κρέατα, τα αλλαντικά, τα αρτοσκευάσματα κλπ. καθημερινά αναπροσαρμόζουν τις τιμές τους προς τα πάνω. Και τα οπωροκηπευτικά, ενώ θα έπρεπε μετά τις Γιορτές να παρουσιάσουν κάμψη, διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, - διαψεύδοντας όλες τις "προσδοκίες" των μανδαρίνων του υπουργείου Εμπορίου.

Οι οποίοι για σήμερα, μάλιστα, προγραμμάτιζαν ειδική σύσκεψη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, - προτού ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Είναι φανερό ότι αν οι σημερινές ανατιμητικές τάσεις συνεχιστούν, τελικά, ο πληθωρισμός, όχι μόνο δεν πρόκειται να κρατηθεί, για το 1995, στο 7% που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ή στο 9% που "υπολογίζει" η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δε θα σταματήσει ούτε στο 15%, που επανειλημμένως έχει καταγγείλει το ΚΚΕ.

Και το γεγονός αυτό - την καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων από την ακρίβεια - κανένα "θέαμα" ή "υπερθέαμα" δεν μπορεί να το επικαλύψει, όσο αριστοτέχνες και αν είναι οι πολιτικοί και παραπολιτικοί σκηνοθέτες της κυβέρνησης.

Διότι, τα "θεάματα", για να λειτουργήσουν αποπροσανατολιστικά, χρειάζονται και "άρτον". Οι σύγχρονοι, όμως, Ρωμαίοι, που μας κυβερνούν, λησμόνησαν και αυτή ακόμη τη συνταγή και πιστεύουν ότι μόνο με "θεάματα" θα μειώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Σύντομα θα τρίβουν τα μάτια τους από την έκπληξη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ