Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΕΕ
Εξουδετέρωση των ουδετέρων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Με την επίσημη συμμετοχή με την ιδιότητα του παρατηρητή των 2 από τις 3 νέες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεδρίασε, χθες, το Συμβούλιο της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Σουηδία και η Αυστρία, που πήραν μέρος χθες στο Συμβούλιο αυτό, από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου και μετά έχουν τηρήσει στάση αυστηρής ουδετερότητας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η Αυστρία είχε για τελευταία φορά μέχρι σήμερα πάρει μέρος σε στρατιωτική συμμαχία στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας, μετά την κατάληψή της από το γερμανικό στρατό το Φλεβάρη του 1938. Η Σουηδία είχε για τελευταία, ως σήμερα, φορά συμμετάσχει σε στρατιωτική συμμαχία το 1813-'15, σαν μέλος του τελευταίου αντιναπολεοντείου συνασπισμού. Ούτε η μια, ούτε η άλλη υπήρξαν ποτέ μέλη του ΝΑΤΟ, το Σύνταγμα, μάλιστα, της Αυστρίας επιβάλλει το καθεστώς της "αιώνιας ουδετερότητας".

Η παρουσία των χωρών αυτών στη ΔΕΕ, μετά την ένταξή τους στην ΕΕ, αποτελεί την τελική επιβεβαίωση ότι η ένταξη αυτή θα επιφέρει τη "στρατιωτικοποίηση" και της εξωτερικής τους πολιτικής μέσω της εγκατάλειψης της ουδετερότητας. Παράλληλα, η παρουσία τους στο Συμβούλιο της ΔΕΕ σηματοδοτεί την πρώτη φορά όπου στα όργανα της ΔΕΕ συμμετέχουν χώρες, χωρίς καμιά προηγουμένη σχέση με το ΝΑΤΟ. Αυτό θεωρήθηκε και σαν μια ένδειξη, όχι μόνο γενικής, αλλά και συγκεκριμένης τάσης προσέγγισης των χωρών αυτών με τον παραπάνω συνασπισμό.

Οσο για τη Φιλανδία, την τρίτη νεοφώτιστη στην ΕΕ, πήρε μέρος στο Συμβούλιο, ανεπίσημα όμως, επειδή αναμένει την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών που θα της χαρίσουν την ιδιότητα του παρατηρητή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ