• Παιχνίδι εντυπώσεων από ΑΝΤΕΝΝΑ και συγκρότημα Κουρή, ενώ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο Π. Παναγιωτόπουλος
  • - Η εις διπλούν τελικά προχτεσινή μετάδοση (από τον ΑΝΤΕΝΝΑ και το Κανάλι 5) της πολυθρύλητης συνέντευξης του ιδιοκτήτη της Αυριανής Γ. Κουρή στην εκπομπή Προφίλ του ΑΝΤΕΝΝΑ, εξέθεσε ακόμα... - 1995-01-17 00:00:00.0"/>
  • Παιχνίδι εντυπώσεων από ΑΝΤΕΝΝΑ και συγκρότημα Κουρή, ενώ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο Π. Παναγιωτόπουλος
  • - Η εις διπλούν τελικά προχτεσινή μετάδοση (από τον ΑΝΤΕΝΝΑ και το Κανάλι 5) της πολυθρύλητης συνέντευξης του ιδιοκτήτη της Αυριανής Γ. Κουρή στην εκπομπή Προφίλ του ΑΝΤΕΝΝΑ, εξέθεσε ακόμα... - 1995-01-17 00:00:00.0" /> Αποκαλύφθηκαν λογοκριτές και λογοκρινόμενοι | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 17 Γενάρη 1995
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 5
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Αποκαλύφθηκαν λογοκριτές και λογοκρινόμενοι
    • Η προχτεσινή μετάδοση της εκπομπής "Προφίλ" αποκάλυψε την κεκτημένη ταχύτητα των πολιτικών και εκδοτικών μηχανισμών της λογοκρισίας.
    • Παιχνίδι εντυπώσεων από ΑΝΤΕΝΝΑ και συγκρότημα Κουρή, ενώ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο Π. Παναγιωτόπουλος

    Η εις διπλούν τελικά προχτεσινή μετάδοση (από τον ΑΝΤΕΝΝΑ και το Κανάλι 5) της πολυθρύλητης συνέντευξης του ιδιοκτήτη της "Αυριανής" Γ. Κουρή στην εκπομπή "Προφίλ" του ΑΝΤΕΝΝΑ, εξέθεσε ακόμα περισσότερο εκείνους τους μηχανισμούς που οδήγησαν την προηγούμενη βδομάδα στο "κόψιμό" της, ενώ αποκάλυψε το θέατρο εντυπώσεων, στο οποίο επιδόθηκαν από κοινού ο ΑΝΤΕΝΝΑ και το συγκρότημα Κουρή. Το περιεχόμενο της συνέντευξης, χωρίς να προσφέρει τίποτα περισσότερο από τα ήδη γνωστά που ακούγονται και γράφονται γύρω από το ζήτημα του "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού, ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι το "αυριανιστικό" ήθος, ύφος και αξιοπιστία, παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο είτε η "Αυριανή" και ο ιδιόκτητης της υπηρετούν το ΠΑΣΟΚ είτε όχι. Επίσης, αυτό ακριβώς το περιεχόμενο της συνέντευξης, δείχνει ότι για τη λογοκριτική επέμβαση των διαφόρων μηχανισμών είναι αρκετό το τι και το πώς αυτοί οι μηχανισμοί κρίνουν κάθε φορά το "συμφέρον τους": "Μας συμφέρει, βγαίνει - δε μας συμφέρει, δε βγαίνει στον αέρα", αυτή είναι η τακτική τους που εκδηλώθηκε μεγαλόπρεπα με το "κόψιμο" της περασμένης βδομάδας.

    Οσον αφορά το περιεχόμενο της συνέντευξης, ο Γ. Κουρής, με το γνωστό του ύφος, μίλησε για τις συναντήσεις του με τον Α. Παπανδρέου και τη σύζυγό του, επανέλαβε τα όσα αποτελούν προσφιλή υλικό της "Αυριανής" το τελευταίο διάστημα (υγεία του πρωθυπουργού, σκάνδαλα του "περιβάλλοντος" κλπ.), φάνηκε "ριγμένος", αφού, όπως είπε, άλλοι εκδότες παίρνουν δάνεια (καταφέρθηκε κατά του Γ. Αλαφούζου), ενώ του ίδιου δεν του έδωσαν, έριξε όλα τα βάρη στο ΠΑΣΟΚ που τον έβαζε να λασπολογεί τους πολιτικούς αντιπάλους του, ενώ όταν δεν αρνιόταν τα όσα του καταμαρτυρούνται για το παρελθόν και την πορεία του, ζητούσε "συγγνώμη" για τα "λάθη" του....

    Ασφαλιστικά μέτρα

    Το μεσημέρι της Κυριακής ο ΑΝΤ-1 κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του "Καναλιού 5", ζητώντας να απαγορευτεί η προβολή σ' αυτό της συνέντευξης του εκδότη της "Αυριανής" Γ. Κουρή στην εκπομπή "Προφίλ" του Π. Παναγιωτόπουλου. Ζητούσε, παράλληλα, να επιβληθεί χρηματική ποινή και προσωποκράτηση στον Γ. Κουρή, γιατί, όπως υποστήριζε, η προβολή της συνέντευξης στο "Κανάλι 5" το βράδυ της Κυριακής, δυο μέρες πριν από την προγραμματισμένη προβολή της στον ΑΝΤ-1, θα προξενούσε στον τελευταίο ζημιά ύψους 120 εκατομμυρίων δραχμών. Ανέφερε, επίσης, ο ΑΝΤ-1 στην αίτησή του ότι "η προβολή της εκπομπής από το Κανάλι 5 αποτελεί παράβαση αστικών και ποινικών διατάξεων, καθώς και των διατάξεων περί πνευματικής ιδιοκτησίας".

    Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο πρωτοδίκης Νικήτας Χριστόπουλος εξέδωσε προσωρινή διαταγή, με την οποία απαγόρευσε την προβολή της συνέντευξης μέχρι την Τρίτη (σήμερα), οπότε αναμένεται να εκδικαστεί κανονικά η υπόθεση με εξέταση και μαρτύρων.

    Ο ΑΝΤ-1, παρά την προσφυγή του στο δικαστήριο, προχώρησε τελικά στην προβολή της συνέντευξης το βράδυ της Κυριακής, "προ του ενδεχομένου - όπως υποστηρίζει σε σχετική ανακοίνωσή του - να μεταδοθεί αντίγραφο αυτής της εκπομπής όπου κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει ή να εγγυάται την αυθεντικότητά της". Αμέσως μετά ακολούθησε και δεύτερη προβολή της στο "Κανάλι 5"... Λίγο πριν ο νομικός σύμβουλος του "Καναλιού", Ε. Κουρής, αναφέρθηκε σε μεθοδεύσεις, προκειμένου να απαγορευτεί η προβολή από το δικαστήριο. "Πού βρέθηκαν - είπε - κυριακάτικα εισαγγελέας και δικαστής; Αυτό είναι πρωτοφανές, απαράδεκτο και πρέπει να επιληφθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων".

    Απαντώντας στις παραπάνω καταγγελίες, ο πρόεδρος της Τριμελούς Επιτροπής Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, πρόεδρος Πρωτοδικών Ιω. Καραβοκύρης, διευκρίνισε χτες ότι ο κατάλογος με τους γραμματείς και δικαστές καταρτίζεται μια φορά το μήνα, όπως και ο κατάλογος με τα ονόματα των δικαστών και γραμματέων που εργάζονται τα Σαββατοκύριακα. Σύμφωνα, επίσης, με το άρθρο 686 παράγρ. 3 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ο δικαστής μπορεί να εκδικάζει ασφαλιστικά μέτρα σε κάθε τόπο και κάθε μέρα. Τέλος, η επίδοση της προσωρινής διαταγής μπορεί να γίνει μέχρι τις 7 το απόγευμα, εκτός αν ο δικαστής δώσει εντολή να γίνει αργότερα.

    Παραίτηση

    Μετά από τα γνωστά σε όλους γεγονότα σχετικά με τη συνέντευξη του Γιώργου Κουρή στο "Προφίλ" ο Πάνος Παναγιωτόπουλος υπέβαλε χτες την παραίτησή του από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΑΝΤ-1, η οποία έγινε δεκτή. "Μετά τη στάση που τήρησε και τηρεί ο ΑΝΤΕΝΝΑ απέναντί μου" - επισημαίνει σε επιστολή του προς τον Τύπο ο Πάνος Παναγιωτόπουλος - "εξαναγκάζομαι από το σταθμό σε παραίτηση. Φυσικά διατηρώ, πάντοτε για τον εαυτό μου, το αναφαίρετο δικαίωμα προστασίας της προσωπικότητάς μου, της επαγγελματικής μου υπόληψης και της υπεράσπισης των αρχών του δημοσιογραφικού καθήκοντος". Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά ο δημοσιογράφος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, τη στιγμή που συνομιλούσε με τον ιδιόκτητη του σταθμού, Μ. Κυριακού, για το όλο θέμα, οι υπεύθυνοι Δημοσίων Σχέσεων του καναλιού ενημέρωναν για την παραίτηση του Π. Παναγιωτόπουλου πριν αυτή υποβληθεί... Ας σημειωθεί, επίσης, ότι πριν την κατάθεση της παραίτησης, απαγορεύτηκε, ουσιαστικά, στον δημοσιογράφο να κάνει την καθημερινή εκπομπή "Γέγονε" που παρουσίαζε στον ραδιοφωνικό ΑΝΤΕΝΝΑ.

    Η ΕΣΗΕΑ

    Την ανησυχία του για την "αιφνίδια απαγόρευση που επιβλήθηκε από τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών "Αντέννα" και "Σταρ", καθώς και για τα όσα υποκρύπτονται από την απόφαση αυτή για παρεμβάσεις", εξέφρασε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που συνεδρίασε εκτάκτως το περασμένο Σάββατο.

    Παράλληλα διακηρύσσει την προσήλωση του στην αρχή της ελευθερίας της πλήρους ενημέρωσης του λαού, μακριά από παρεμβάσεις ιδιοκτητών και κρατούντων, ενώ καλεί τους δημοσιογράφους να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια που επιβαρύνει τη γενικότερη κρίση των ΜΜΕ με την εικόνα ευτελισμού στο χώρο της ενημέρωσης.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ