Τρίτη 17 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

"Η χρησιμοποίηση ορισμένων λέξεων, όπως ελευθερία, δικαιοσύνη, μόρφωση, παραγωγικότητα, εντιμότητα, πρέπει να έπεται από τον καθαρισμό της βρομιάς που κόλλησε επάνω τους η χρησιμοποίησή τους" από την άρχουσα τάξη.Στα παραπάνω, που με απόλυτη ευστοχία προσδιόρισε ο Μπρεχτ,είναι σίγουρο ότι πρέπει να υπάρξει μια αναγκαία προσθήκη. Η χρησιμοποίηση των όρων "ελεύθερη" τηλεόραση, "ανεξάρτητη" πληροφόρηση, "πλουραλιστική" ενημέρωση, πρέπει να έπεται της κάθαρσής τους, από τη βρομιά που κόλλησε επάνω τους η χρήση τους από τους μεγαλοσχήμονες του Τύπου και τους πολιτικούς συναγελαζόμενούς τους.

Η βδομάδα που πέρασε υπήρξε πέρα για πέρα αποκαλυπτική σχετικά με το βαθύτερο περιεχόμενο της "ελεύθερης" ιδιωτικής τηλεόρασης. Προσέφερε εκείνα τα δείγματα "επιχειρηματικής" πρακτικής εκ μέρους των αφεντικών των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, αλλά και των εκπροσώπων της πολιτικής τους εξουσίας, που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Δε θα διστάσουμε να εφαρμόσουμε χωρίς δισταγμό τη λογική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν".Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν προς πάσα κατεύθυνση, τόσο οι κύριοι Βαρδινογιάννης και Κυριακού,όσο και οι μηχανισμοί, που θεώρησαν ότι οι δυο τηλεοπτικές εκπομπές έθιγαν τα συμφέροντά τους και άρα έπρεπε να "κοπούν".

Τα κρούσματα, το "κόψιμο" της εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού "STAR" και της εκπομπής "Προφίλ" του ΑΝΤΕΝΝΑ,είναι από μόνα τους ιδιαζόντως απεχθή και προκλητικά. Καθίστανται μάλιστα ακόμα περισσότερο βάσιμοι οι παραπάνω χαρακτηρισμοί μετά και τη μετάδοση της πολυθρύλητης συνέντευξης του ιδιοκτήτη της Αυριανής, Γ. Κουρή, στο "Προφίλ". Μια συνέντευξη που τίποτα περισσότερο δεν είχε να προσφέρει στα ήδη γνωστά. Γνωστά, και όσον αφορά στα θέματα και στις αιτιάσεις κατά του πρωθυπουργού, και στα "κράτα με να σε κρατώ" ανάμεσα στην ολιγαρχία και τους πολιτικούς υφιστάμενους της και στο γνωστό ύφος, ήθος και αξιοπιστία του αυριανισμού, που εκπροσωπήθηκε στο "Προφίλ" στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

***

Να όμως που οι μηχανισμοί εκείνοι που "έκοψαν" τις εκπομπές, δεν μπόρεσαν να αυτοσυγκρατηθούν. Δεν μπόρεσαν (ή δε θέλησαν) να αντιληφθούν ότι η δήθεν "πολύκροτη" συνέντευξη απέκτησε διά της απαγόρευσης ένα βάρος που δε θα μπορούσε να προσλάβει επ' ουδενή από το περιεχόμενό της. Ετσι, μοιραία αυτοαποκαλύφθηκαν. Εκριναν, οι εν λόγω μηχανισμοί, ότι θίγονται από τις μεταδόσεις των εκπομπών. Και τότε απέδειξαν ότι δε λογαριάζουν τίποτα. Εδειξαν ότι δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να φερθούν αδίστακτα. Οπως ακριβώς αρμόζει στον ευτελισμό, μέσα από τον οποίο σφυρηλατείται ο δεσμός μεταξύ των διαπλεκόμενων συμφερόντων της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας της αστικής τάξης.Αυτή τη φορά αυτοδιαφημίστηκαν ως φορείς του ευτελισμού και του βοναπαρτισμού στο χώρο της ενημέρωσης. Και το έκαναν στο όνομα μάλιστα της "ελευθεροτυπίας" και της δημοσιoγραφικής δεοντολογίας!!

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το περιεχόμενο των λόγων και έργων των λογοκρινόμενων, ανεξάρτητα από το ότι δεν είχαν πρόθεση, ούτε θα μπορούσαν λόγω της θέσης και των επιλογών τους, να προσφέρουν ουσιαστικά τίποτα "νέο", υπάρχει το τεράστιο ζήτημα των λογοκριτών. Πρόκειται για τους ίδιους λογοκριτές που μέσα από την εξουσία τους "αποφασίζουν και διατάσσουν" να εξοβελίζουν από τους δέκτες τους κάθε τι που έχει σχέση με τα πραγματικά προβλήματα των εργαζόμενων. Ας τελειώνουμε λοιπόν με το παραμύθι της "ελεύθερης" ενημέρωσης που πλασάρεται από εκείνους που τη στραγγαλίζουν. Είναι οι ίδιοι που "κόβουν" από τα τηλεοπτικά πάνελ τους και τις ειδήσεις τους κάθε φωνή αντίστασης απέναντι στην πολιτική του ξεπουλήματος, της εξάρτησης, της λιτότητας.Την ίδια ώρα προσφέρουν σε ανυπολόγιστες δόσεις τη χυδαιότητα των σόου τους, την υποκουλτούρα των "ψυχαγωγικών" προγραμμάτων τους και το ημερολόγιο αίματος των "ενημερωτικών" δελτίων τους.

***

Αυτοί οι λογοκριτές, είτε με την πολιτική είτε με την οικονομικό - εκδοτική τους ιδιότητα, τις στιγμές των εσωτερικών αντιθέσεών τους και της κόντρας τους "βγάζουν στη φόρα" και κάποια από τα άπλυτά τους. Ενα όμως είναι σίγουρο. Αν σήμερα η πρωθυπουργική "γκέλα" της δήλωσης του "πόθεν έσχες" έχει φέρει στο προσκήνιο μια βίλα, ποτέ δε θα γίνει ουσιαστική κουβέντα από τα στούντιό τους για το "πώς" της απόκτησης κάποιων άλλων "βιλών". Για τις "βίλες" και τα φουσκωμένα χρηματοκιβώτια όσων ρουφούν τον ιδρώτα αλλά και το αίμα των εργατών.Αυτό το ξέρουν οι νεκροί της ΠΕΤΡΟΛΑ. Αλλωστε φροντίζουν οι κάθε είδους Λάτσηδες. Το ξέρουν οι εκατόμβες των θυσιασμένων στα σαπιοκάραβα. Αλλωστε φροντίζουν οι κάθε είδους Κυριακού. Το ξέρουν όσοι εργάτες και οικοδόμοι "στραβοπάτησαν" στις σκαλωσιές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και της ζώνης των μεγαλοεργολάβων. Αλλωστε φροντίζουν οι κάθε είδους Βαρδινογιάννηδες.

Το θέμα, λοιπόν, των λογοκριτών δεν μπορεί να περάσει έτσι. Ενα είναι βέβαιο. Οσο συνεχίζεται η κατοχή των ΜΜΕ από την ολιγαρχία του πλούτου, η αλληλοδιαπλοκή των συμφερόντων της με το πολιτικό της προσωπικό θα εκφράζεται με όλο και πιο κυνικό τρόπο και στον τομέα της ενημέρωσης.Θα διαπομπεύεται κάθε μέρα και περισσότερο η έννοια της πληροφόρησης, που στο όνομα της "ανεξαρτησίας" της, βιάζεται και θα βιάζεται όλο και πιο ανοιχτά. Οσοι στα αλήθεια επιθυμούν να μπει ένα φρένο, να δοθεί μια λύση σ' αυτή την αθλιότητα, έχουν βαρύ χρέος να μπουν μπροστά σε ένα μαζικό λαϊκό κίνημα αντίστασης. Μαζί και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι - όχι οι διάφοροι "σταρ" του σήμερα - αλλά η μάζα των δημοσιογράφων που βιώνει από τα μέσα τον "πλουραλισμό".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Αν σήμερα η πρωθυπουργική "γκέλα" της δήλωσης του "πόθεν έσχες" έχει φέρει στο προσκήνιο μια βίλα, ποτέ δε θα γίνει ουσιαστική κουβέντα από τα στούντιό τους για το "πώς" της απόκτησης κάποιων άλλων "βιλών". Για τις "βίλες" και τα φουσκωμένα χρηματοκιβώτια όσων ρουφούν τον ιδρώτα αλλά και το αίμα των εργατών

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ξεμασκάρεμα των φασιστοειδών (2014-09-16 00:00:00.0)
Τα ποσοστά της καταστροφής (2013-07-02 00:00:00.0)
«Ρώσικη ρουλέτα» με τέσσερις σφαίρες! (2006-09-21 00:00:00.0)
«Ο λογοκριτής» (2000-01-15 00:00:00.0)
"Synaspismos"!... (1) (1997-07-03 00:00:00.0)
"Αποφασίζομεν και διατάσσομεν" (1995-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ