Τρίτη 17 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΣΥΝ"
Για την "τιμή των όπλων"

Κριτική στην ηγεσία για τη στήριξη του "ανδρεϊκού κατεστημένου" άσκησαν 5 μέλη της ΚΠΕ, αναγκάζοντας τον Ν. Κωνσταντόπουλο σε οξύτερες "αντιπολιτευτικές" δηλώσεις

Αντιδράσεις για την ακραιφνή φιλοκυβερνητική της στάση - σε μια περίοδο, μάλιστα, που η αξιοπιστία της κυβέρνησης αμφισβητείται ακόμα κι από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ - εισπράττει η ηγεσία του "ΣΥΝ". Με αφορμή τις γενικόλογες και διφορούμενες δηλώσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου για το "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού, 5 μέλη της ΚΠΕ του "ΣΥΝ" (Θ. Γεωργακόπουλος, Γ. Καλογήρου, Τ. Κατσαρός, Α. Λυμπεράκη, Ε. Παπακωνσταντίνου) καταγγέλλουν ευθέως την ηγεσία του κόμματός τους για στήριξη της κυβέρνησης. Στη δήλωσή τους οι "5" σημειώνουν: "Η δυσοσμία από το πόθεν... αίσχος του '95 αναδεικνύει την... καθαρότητα του "βρόμικου '89", αφού, όπως τότε έτσι και σήμερα, το θέμα είναι η διαφθορά του συστήματος εξουσίας και της εκάστοτε αυλής του κ. Παπανδρέου.Αναδεικνύει επίσης την ανάγκη να μπει... επιτέλους τέλος στον καταστροφικό ρόλο για τον τόπο, την κεντροαριστερά και την αριστερά, του - πάλαι ποτέ - Ηγεμόνα.

Ως εκ τούτου είναι ν' απορεί κανείς με την κορυφή της ηγεσίας του Συνασπισμού, η οποία για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες (δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών, κριτική στους "4") έσπευσε - κατ' ουσία - να στηρίξει το καταρρέον ανδρεϊκό κατεστημένο, σιωπώντας για τα ουσιώδη και φλυαρώντας θεσμολογικά.

Πρόκειται άραγε - αναρωτιούνται οι "5" - για πολιτική ανικανότητα ή για αδιέξοδη προσπάθεια αναδιαμόρφωσης προφίλ; Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες της σύγχρονης Αριστεράς, με δεδομένες τις πολιτικές ηθικές και πολιτισμικές ευαισθησίες τους, είναι απίθανο ν' αποδεχτούν τη συνυπευθυνότητα για τη "μαγική εικόνα" που παράγουν αυτές οι οβιδιακές μεταμορφώσεις".

Αν και η πολεμική των "5" δε στρέφεται συνολικά κατά της σύσφιξης των σχέσεων με το ΠΑΣΟΚ (απλά κατηγορεί την ηγεσία, επειδή στηρίζει το "καταρρέον ανδρεϊκό κατεστημένο", αντί για κάποια άλλη πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ), η εσωκομματική αυτή αντίδραση "έσπρωξε" χτες τον Ν. Κωνσταντόπουλο να "σκληρύνει" τη στάση του. Ο πρόεδρος του "ΣΥΝ", αφήνοντας τις υπεκφυγές, σημείωσε ότι "η δήλωση του κ. Πρωθυπουργού για το "πόθεν έσχες" είναι απαράδεκτη. Εκθέτει την πολιτική ζωή, εκθέτει και τον ίδιο. Δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά πολιτικής, ηθικής και ευθύνης. Οσοι προσπαθούν να τα συγκαλύψουν δείχνουν ότι δεν έχουν διδαχτεί τίποτα". Προφανώς παρασυρόμενος από τον όψιμο "αντιπολιτευτικό" του οίστρο, ο Ν. Κωνσταντόπουλος μέμφθηκε τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αναστολή των διώξεων και έφθασε να μιλήσει μέχρι και για έναν πολύμορφο ανταγωνισμό "ποικιλώνυμων συμφερόντων πολιτικών, οικονομικών και εκδοτικών (που) βρίσκεται σε εξέλιξη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ