Σάββατο 21 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Kινητά τηλέφωνα και πιθανοί κίνδυνοι

Με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας δεκαπενταετίας έφτασε και στην Ελλάδα η κινητή τηλεφωνία. Ο ανορθόδοξος βέβαια τρόπος της ανάθεσής της σε συγκεκριμένους ιδιώτες και ο αποκλεισμός του ΟΤΕ είναι μια ακόμα σκανδαλώδης εικόνα του τρόπου που επιχειρείται η καπιταλιστική ολοκλήρωση στην Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Ούτως ή άλλως η κινητή τηλεφωνία (ΚΤ) είναι μια πραγματικότητα που όπως δείχνουν οι έρευνες που έγιναν στην Ευρώπη θα κερδίζει καθημερινά έδαφος σε βάρος των συμβατικών τηλεφώνων. Αρκεί να αναφέρουμε ότι πριν από τρία χρόνια ο αριθμός των χρηστών κινητού τηλεφώνου στις χώρες της ΕΕ ήταν γύρω στα 4.000.000, ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 8.000.000 και οι εκτιμήσεις για το 2000 δείχνουν ότι θα ξεπεράσουν τα 40.000.000! Η αύξηση αυτή δε θα αφορά μόνο τους επαγγελματίες, αλλά θα επεκταθεί και στους απλούς καταναλωτές. Οι ίδιες πάντα έρευνες προσδιορίζουν ότι το ανώτατο όριο πυκνότητας του μόνιμου δικτύου δε θα ξεπεράσει το 50% του πληθυσμού (σσ μια σύνδεση ανά νοικοκυριό), ενώ η ΚΤ θα φτάσει προοπτικά το 80% (σσ μια σύνδεση ανά ενήλικο άτομο). Αν σ' όλα τα παραπάνω προσθέσουμε το γεγονός ότι σε τρία χρόνια (για Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία σε οχτώ) θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών φωνητικής τηλεφωνίας, καταλαβαίνουμε την πρεμούρα της "γαλαζοπράσινης" παρέας να δώσει προίκα την ΚΤ στις συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρίες και τους ντόπιους αντιπροσώπους τους, αφήνοντας απ' έξω τον ΟΤΕ.

Υπάρχουν κίνδυνοι για τους χρήστες και το κοινό;

Η λέξη ακτινοβολία από μόνη της είναι απωθητική και αν μη τι άλλο προξενεί αισθήματα φόβου. Πολλά ερωτηματικά έχουν εγερθεί για τις πιθανές επιπτώσεις, τόσο στην υγεία, όσο και στην ασφάλειά μας. Επίσημη πληροφόρηση δεν υπάρχει πέρα από κάτι γενικόλογες καθησυχαστικές δηλώσεις κάποιων αναρμόδιων γραφειοκρατών, που γι' αυτό ακριβώς πρέπει να μας κάνει πιο προσεχτικούς. Γιατί είναι προφανές ότι σαν στόχο είχαν να μη διαταραχτεί η αγορά της ΚΤ και υπάρξουν διαφυγόντα κέρδη στις εταιρίες που τα προσφέρουν σε συνθήκες τριτοκοσμικές. Η ελληνική νομοθεσία λαλίστατη σε πάρα πολλά άλλα θέματα δεν αναφέρει το παραμικρό που έχει σχέση με πιθανά όρια εκπομπών ή μέτρα ασφάλειας. Οσο για την περίφημη και πολυδιαφημισμένη Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, όπως φαίνεται, θα αργήσει πολύ η σύστασή της. Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για συστηματικούς ελέγχους, μετρήσεις, επιδημιολογικές έρευνες κτλ. Ετσι η μέχρι τα σήμερα συζήτηση που περνά είτε στα ψιλά των εφημερίδων, για ευνόητους λόγους, είτε σε ειδικά έντυπα με χαμηλή κυκλοφορία περιορίζεται σεξένες εμπειρίες.

Το είδος της ακτινοβολίας

Να ξεκινήσουμε επισημαίνοντας ότι η εκπεμπόμενη ακτινοβολία από τις κεραίες και τα ΚΤ είναι ηλεκτρομαγνητική συχνότητας 400 - 1.000 ΜΗz και δεν έχει καμιά σχέση με τη ραδιενέργεια ή με τις ιονίζουσες ακτινοβολίες. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία αυτής της συχνότητας, όταν ο άνθρωπος είναι μακριά από τις κεραίες εκπομπής είναι ακίνδυνα. Κάποιες όμως λεπτομέρειες είναι διαφωτιστικές και απαραίτητες. Ο Σουηδικός Οργανισμός για την Ασφάλεια έχει θέσει όρια για τους εργαζόμενους 60 V/m Η.Π και 0.16 Α/m Μ Π. Γύρω από ένα κινητό τηλέφωνο σε απόσταση 5cm οι τυπικές τιμές των πεδίων είναι 0.7 Α/m και 250 V/m. Αυτά για συχνότητα εκπομπής 450 Μz, ισχύος 1W και κεραία τύπου βραχέος πηνίου. Γύρω απ' τις κεραίες τα πεδία είναι πολύ μεγαλύτερα. Οσο απομακρυνόμαστε φυσικά απ' τις κεραίες τα πεδία εξασθενούν κατά πολύ. Περιέργως ο ίδιος οργανισμός, χωρίς να εξηγεί πουθενά, εξαιρεί τα ΚΤ με ισχύ μικρότερη από 7W από τα παραπάνω όρια. Μήπως η μεταχείριση αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι ο κλάδος της βιομηχανίας ΚΤ της Σουηδίας είναι από τους μεγαλύτερους στο κόσμο κατέχοντας μεγάλο μέρος της αγοραστικής πίτας;

Πώς δρα η Η/Μ ακτινοβολία

Οι αρνητικές επιπτώσεις της Η/Μ ακτινοβολίας σε περιοχή 400 - 1.000 MHz συνδέονται με τη θερμική αλληλεπίδραση των μορίων του νερού του ανθρώπινου σώματος. Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα μόρια εξαναγκάζονται σε κίνηση, λόγω του συντονισμού τους, που οφείλεται σε Η/Μ πεδίο. Αποτέλεσμα της κίνησης αυτής είναι η μετατροπή σε θερμότητα. Μέρος τους σώματος δηλαδή που εκτίθεται σε Η/Μ πεδίο θα παρουσιάσει αύξηση της θερμοκρασίας. Οσο θα είναι εκτεθειμένο το σώμα σε Η/Μ πεδίο τόσο θα αυξάνεται η θερμοκρασία. Μάλιστα στα σημεία που υπάρχουν "φτωχότεροι" θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί (σσ φακός του ματιού κ.ά) οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες. Μετά την έκθεση η θερμοκρασία αποκαθίσταται, αλλά όργανα, όπως τα γεννητικά, υφίστανται ανεπανόρθωτες βλάβες. Να υπενθυμίσουμε, ότι αν και τα πεδία που προέρχονται από τις κεραίες είναι πολύ μεγαλύτερα από τις συσκευές των ΚΤ, επειδή βρίσκονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις είναι λιγότερο επικίνδυνες εκτός από αυτούς που μένουν κοντά. Τα συμπεράσματα και με βάση άλλους οργανισμούς και ερευνητικά κέντρα είναι:

Ι. Πομποί ισχύος 1W είναι ακίνδυνοι, εκτός της περίπτωσης η απόσταση να προσεγγίζει το 1cm.

II. Πομποί ισχύος 15W σε καμία περίπτωση δεν είναι ακίνδυνοι. Τουλάχιστον σε κοντινές αποστάσεις.

Για να κλείσουμε τη σύντομη ούτως ή άλλως αναφορά μας στα ΚΤ θα θέλαμε να προσθέσουμε τις πιθανές βλάβες που προκαλούν στα νεύρα, τα ακουστικά βαρηκοφιας και τους βηματοδότες.

Τελικάπόσο απαραίτητο είναι τα αποκτήσουμε;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ