Τετάρτη 25 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Σύσκεψη για την αναδιάρθρωση των κρατικών τραπεζών

Η αναδιάρθρωση των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών απασχόλησε χτες τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή των διοικητών τους. Στο "μάτι του κυκλώνα" βρίσκονται η ΕΤΕΒΑ, η ΕΤΒΑ, η Τράπεζας Κρήτης, η Τράπεζας Αττικής. Η Εθνική Τράπεζα προσανατολίζεται να συρρικνώσει τις δραστηριότητες της ΕΤΕΒΑ, απορροφώντας η ίδια τις δραστηριότητες που αφορούν χρηματοδοτήσεις και η ΕΤΕΒΑ να μετατραπεί σε Τράπεζα Παροχής Εξειδικευμένων Συμβουλών. Σχετικά με την Εθνική Στεγαστική προωθείται η συγχώνευσή της με την Εθνική Κτηματική Τράπεζα. Για την Τράπεζα Αττικής "ακούγεται" ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα μετατραπεί, με τη συμμετοχή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, σε Τράπεζα της "Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

Τα κυβερνητικά σχέδια για τη συρρίκνωση της ΕΤΕΒΑ προκαλούν την αντίδραση των εργαζομένων. Σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού ΕΤΕΒΑ επισημαίνεται ότι "είναι πραγματικά απορίας άξιον πώς είναι δυνατό ένας οργανισμός, όπως η ΕΤΕΒΑ, με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, υψηλή κερδοφορία και το μεγαλύτερο συντελεστή φερεγγυότητας μεταξύ όλων των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα, να εμποδίζεται να αξιοποιήσει τις πανθομολογούμενες δυνατότητές του, προκειμένου να αναπτυχθεί προς τη σωστή κατεύθυνση". Ο Σύλλογος τονίζει ότι θα αντιταχθεί σε κάθε λύση που θα υπονομεύει το μέλλον της Τράπεζας.

Τέλος, στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της επέκτασης της δραστηριότητας των κρατικών τραπεζών στις βαλκανικές και παραευξείνιες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ