Πέμπτη 26 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Ευνοϊκότερη" φορολόγηση ζητούν οι "ραντιέρηδες"

"Ευνοϊκότερη" φορολόγηση των εισοδημάτων τους αξιώνουν οι "ραντιέρηδες" (όπως τους λέει και ο... πρωθυπουργός". Αυτό προκύπτει από τις θέσεις για τα θέματα της κεφαλαιαγοράς που παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου η Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, η οποία εκφράζει 25 εταιρίες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων και 17 Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΕΕΧ).

Ειδικότερα, η Ενωση Θεσμικών Επενδυτών με υπόμνημά της προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας "ζητά" από την κυβέρνηση ναι μεν να φορολογήσει τους τόκους των κρατικών τίτλων με συντελεστή 15%, αλλά από την άλλη "ζητά" να μειωθεί στο 15% από 20% ο συντελεστής φορολογίας των εταιρικών ομολόγων.Επίσης, "να καταργηθεί η φορολογία των διανεμομένων κερδών κεφαλαίου όσον αφορά τα μερίσματα των αμοιβαίων κεφαλαίων και ΕΕΧ"!Τέλος, προτείνεται η τροποποίηση του νόμου 1969 που αφορά την υποχρεωτική καταβολή μερίσματος, ώστε η καταβολή μερίσματος από αμοιβαία κεφάλαια να ρυθμίζεται από τον "κανονισμό" κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου... Ακόμη, προτείνεται η δημιουργία αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων.

Σχετικά με τις προτάσεις της επιτροπής "Καρατζά" για το Χρηματιστήριο η Ενωση προτείνει η τιμή εισαγωγής μιας μετοχής να είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ της εταιρίας και των αναδόχων, αλλά και μεταξύ αναδόχων και "επενδυτών". Υποστηρίζει ότι η τεχνητή περικοπή της τιμής εισαγωγής μιας μετοχής από τη διοίκηση του χρηματιστηρίου "δημιουργεί την εντύπωση, ότι θυσιάζονται τα συμφέροντα των παλαιών μετόχων υπέρ των νέων επενδυτών". Τέλος, προτείνεται η θέσπιση της διαρκούς παροχής οικονομικών πληροφοριών σχετικά με την πορεία των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιριών να συντάσσονται ενοποιημένοι ισολογισμοί ομίλων και να ελέγχονται, κάτι που πολλές φορές σήμερα καθυστερεί ή αγνοείται τελείως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ