Πέμπτη 26 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι βιομήχανοι "διαισθάνονται" πολιτική συναίνεση...

Η ηγεσία του ΣΕΒ, που είναι σε θέση να ξέρει πολλά, δεν προβλέπει εκλογές και αξιώνει σταθερότητα και τόλμη στην εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής λιτότητας

Τη... "διαίσθησή" της ότι "δε θα έχουμε εκλογές" και ότι θα ήταν θετικό να σημειωθεί συναίνεση γύρω από την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δημοσιοποίησε χτες η ηγεσία του ΣΕΒ στέλνοντας έτσι το μήνυμα, τις αξιώσεις των μεγαλοβιομηχάνων, για την πορεία των πολιτικών εξελίξεων προκειμένου να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί χωρίς πρόσθετα εμπόδια η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας και της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων. Από το πνεύμα αυτό της "διαίσθησης" προκύπτει ότι... "κάτι" παραπάνω ξέρουν οι εκπρόσωποι της πιο οργανωμένης ομάδας πίεσης της άρχουσας τάξης...

Μεταφέροντας τις θέσεις των βιομηχάνων για το συγκεκριμένο θέμα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος, τόνισε χαρακτηριστικά: "Εμείς θέλουμε σταθερότητα", προσθέτοντας: "η προεκλογική περίοδος πάντα αποβαίνει εις βάρος της οικονομίας". Ακόμη πιο σαφής στις αξιώσεις για συνέχιση της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής ήταν ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ, Α. Κανελλόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε ότι "δε χρειάζεται να ανατρέπεται η οικονομική πολιτική επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών". Συσχετίζοντας τις επιπτώσεις της προεκλογικής περιόδου με την πολιτική των "αποκρατικοποιήσεων", ο Ι. Στράτος αξίωσε ακόμη πιο τολμηρά βήματα από την κυβέρνηση στην ολοκλήρωση της εκποίησης των ΔΕΚΟ υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα (ΟΤΕ), ενώ κάτι "κάνει" για το ξεπούλημα των υπό δημόσιο έλεγχο βιομηχανικών επιχειρήσεων (δηλαδή ναυπηγεία, Π-Π, κλπ).

Αναφερόμενος στις προοπτικές που διαγράφονται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 1995, ο Ι. Στράτος, εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος - παίρνοντας όμως υπόψη τους προαναφερθέντες λόγους - κάνοντας λόγο για μικρή ανάκαμψη που φάνηκε ήδη από το τέλος του '94 και η οποία θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό αποτελεί συνάρτηση του κατά πόσο θα επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού, οι στόχοι για την είσπραξη του ΦΠΑ και κατά πόσο η κυβέρνηση θα αντισταθεί σε πιέσεις που προκαλούν πολιτικό κόστος,διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στο ενδεχόμενο νέων προσλήψεων και σε "χαλάρωση" της πολιτικής της λιτότητας.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το θέμα των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα ο πρόεδρος του ΣΕΒ εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς τη δυσαρέσκειά του για τις 3.000 προσλήψεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Προεδρίας Γ. Ποττάκης, τονίζοντας ότι "προσλήψεις νοούνται μόνο αυτές που είναι τελείως αναγκαίες". Επίσης, η ηγεσία του ΣΕΒ εμφανίστηκε, για μια ακόμη φορά υπέρ της φορολόγησης των ομολόγων για να... υπάρξει "ανάπτυξη". Αλλά ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τόσα χρόνια, πριν εκτιναχτούν τα επιτόκια των τίτλων του δημοσίου είχε ξεκινήσει η επενδυτική "απεργία" στη μεταποίηση.... Σχετικά με τη φημολογούμενη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ο Ι. Στράτος ισχυρίστηκε ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που εκπληρώνουν καθαρά λόγους κοινωνικής πρόνοιας. Βέβαια, δεν έκανε λόγο για τις φοροαπαλλαγές κάθε είδους που απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο μέσω των δήθεν αναπτυξιακών νόμων.

Ωστόσο, στέλεχος του ΣΕΒ διατύπωσε έντονες επιφυλάξεις για τον τρόπο που θα χειριστεί το θέμα η κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "φοβούμαστε ότι θα γίνει σε ορισμένες περιπτώσεις" μόνο, "γιατί καμιά κυβέρνηση δε θα αντέξει"! Ο δε Α. Κανελλόπουλος υπογράμμισε πως "η διαίσθηση είναι ότι δε θα προκύψουν πολλά πράγματα...".

Εξάλλου, κατ' αρχήν θετική χαρακτηρίστηκε η εξαγγελία της ηγεσίας της Εθνικής Τράπεζας για ρύθμιση των χρεών όλων των επιχειρήσεων που χρωστούν πάνω από δύο χρόνια, εφόσον το μέτρο αυτό έχει καθολική εφαρμογή και εφόσον η αξιολόγηση των επιχειρήσεων ως βιώσιμων ή μη γίνει με διαφανή και καθαρά τραπεζικά κριτήρια. Για το συγκεκριμένο θέμα η ηγεσία του ΣΕΒ σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους εργοδοτικούς φορείς έχει ζητήσει συνάντηση με τον διοικητή της Εθνικής Γ. Μίρκο. Ευθέως η ηγεσία του ΣΕΒ τάχθηκε κατά της πρόσφατης ρύθμισης των χρεών της εταιρίας "Βαλκάν Εξπορτ".

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη φημολογούμενη από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, η ηγεσία του ΣΕΒ δεν έκρυψε την επιθυμία της η μείωση αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο γενναία, αναγνωρίζοντας παράλληλα και τις διάφορες επιβαρύνσεις που έχουν οι τράπεζες και οι οποίες τις αναγκάζουν να αυξάνουν το κόστος λειτουργίας τους. Το θέμα αυτό αποτέλεσε "ευκαιρία" προκειμένου ο ΣΕΒ να αξιώσει περισσότερη"απελευθέρωση" γιατί, σύμφωνα με τον Α. Κανελλόπουλο, "αν δούλευε η αγορά δε θα χρειαζόταν" ο διοικητικός καθορισμός των επιτοκίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ