Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φοροδιαφυγή ΦΠΑ των μεγαλοεισαγωγέων

Το 1994, για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι μεγαλοεισαγωγείς δεν απέδοσαν και παρακράτησαν τεράστια ποσά φόρου. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποδέχεται την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την κατάργηση των τελωνειακών ελέγχων στα σύνορα

Μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή από ΦΠΑ παρατηρήθηκε και το 1994 με δράστες και αυτή τη φορά τους μεγαλοεισαγωγείς από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό αναγνωρίζει και επίσημα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η οποία με σπασμωδικά μέτρα επιχειρεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο το οποίο, σημειωτέον εκδηλώθηκε με οξυμένη μορφή και το 1993, πρώτη χρονιά κατάργησης των τελωνειακών δασμών και ελέγχων στα σύνορα και αλλαγής του τρόπου καταβολής του ΦΠΑ που προέρχεται από εισαγωγές των χωρών μελών της ΕΕ.

Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του νέου καθεστώτος και ενώ η φορολογική επίθεση κατά των φτωχότερων στρωμάτων εντείνεται, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ουσιαστικά σηκώνει ψηλά τα χέρια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που διαπράττουν οι μεγαλοεισαγωγείς. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, ο ρυθμός αύξησης του ΦΠΑ για το 1994, έκλεισε περίπου στα επίπεδα αύξησης του πληθωρισμού, κάτι το οποίο κρίνεται μη ικανοποιητικό.Το Δεκέμβρη του 1994, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 1993, τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν με ρυθμό 11,4%, ενώ τα συνολικά έσοδα το μήνα Γενάρη του 1995, ως προς το 1994, παρουσίασαν ρυθμό αύξησης 22,3%.

Οπως είναι γνωστό από 1/1/93, οι κάθε μορφής εισαγωγές από τις χώρες μέλη της ΕΕ γίνονται χωρίς τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορα, ενώ δεν παρακρατείται ο ΦΠΑ από τις τελωνειακές υπηρεσίες. Ο φόρος αυτός καταβάλλεται πλέον από τον εισαγωγέα ή τον παραλήπτη του εμπορεύματος, μετά την άφιξη στον αποθηκευτικό χώρο, στις κατά τόπους Εφορίες. Οι τελευταίοι όμως εκμεταλλευόμενοι το νέο καθεστώς σε συνδυασμό με το χάος που επικρατεί στη διασταύρωση στοιχείων εισαγωγών - εξαγωγών από τις χώρες της ΕΕ προτιμούν να μη τον καταβάλουν και να τον παρακρατούν. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, το υπουργείο Οικονομικών τις τελευταίες βδομάδες, έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες που βρίσκονται στα κυριότερα σημεία εισόδου προς τη χώρα (λιμάνια, σύνορα) να κρατούν τα παραστατικά σε φωτοτυπίες προκειμένου να ελέγχουν τον παραλήπτη των εμπορευμάτων. Πρόκειται επίσης να αγοραστούν σε πρώτη φάση 10 ΒΑΝ τα οποία θα διατεθούν στην ΥΠΕΔΑ για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της φοροδιαφυγής.

Την επόμενη βδομάδα εξάλλου αναμένεται να δοθεί στους ενδιαφερόμενους φορείς το περίγραμμα αναδιάρθρωσης του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες στο θέμα του νέου Σώματος φοροελεγκτών "αμερικανικού τύπου" επήλθε τελικά συμβιβασμός μεταξύ του υπουργείου και της ηγεσίας της ΠΟΕ - ΔΟΥ. Στο περίγραμμα θα προβλέπεται μεν η δημιουργία του νέου Σώματος "ειδικών περιπτώσεων" με αυξημένες κατασταλτικές αρμοδιότητες, το τελευταίο όμως θα υπαχθεί οργανικά στη σημερινή δομή των φοροδιωκτικών αρχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ