Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητούνται λύσεις για το "σπάσιμο" της ΕΤΒΑ

Νέα έκθεση με συγκεκριμένες προτάσεις για το "μέλλον" της ΕΤΒΑ, με την ουσιαστική συμμετοχή και εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, θα συνταχθεί, καθώς τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία έκριναν "μη ικανοποιητική" την έκθεση που συνέταξαν οι τρεις ξένες εταιρίες - σύμβουλοι της Τράπεζας.

Το θέμα, όπως και γενικότερα ζητήματα αναδιάρθρωσης του δημόσιου τραπεζικού τομέα, εξετάστηκε χτες σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, χωρίς την παρουσία του διοικητή της ΕΤΒΑ Θ. Γκαμαλέτσου.Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ των άλλων, οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Οικονομικών Α. Παπαδόπουλος,Βιομηχανίας Κ. Σημίτης,ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλος και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Μ. Κουράκος.Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση δεν κρίθηκε ικανοποιητική, κυρίως όσον αφορά το κόστος και τους τρόπους "εξυγίανσης" της ΕΤΒΑ. Στη μελέτη υποστηρίζεται πως η οικονομική κατάσταση της ΕΤΒΑ είναι τόσο άσχημη, ώστε κάποιο μη ελεγχόμενο γεγονός μπορεί να την οδηγήσει σε κατάρρευση. Σύμφωνα με τους ξένους "συμβούλους", η εξυγίανση της Τράπεζας θα κοστίσει 400 δισεκατομμύρια δραχμές περίπου, ποσό που πρέπει να καταβάλει εφάπαξ το ελληνικό δημόσιο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΒΑ. Προτείνεται το σπάσιμο της ΕΤΒΑ σε δυο εταιρίες. Στη μια να δοθεί η "διαχείριση" του προβληματικού χαρτοφυλακίου. Η δεύτερη εταιρία να αποτελείται από τρεις μονάδες, την "επενδυτική", την "αναπτυξιακή" και μια "υποστήριξης".

Το "προβληματικό" χαρτοφυλάκιο είναι γύρω στα 450 δισ. δρχ., ενώ τα δάνεια που οφείλουν οι ιδιώτες είναι 360 δισ. δρχ. Η συνολική ζημιά χρήσης του 1993 ανέρχεται σε 127,6 δισεκατομμύρια δραχμές έναντι 78,3 δισ. δρχ. το 1992. Σύμφωνα με την έκθεση των ορκωτών λογιστών, το 65% των θαλασσοδανείων που έχει χορηγήσει η ΕΤΒΑ πιθανότατα δε θα εισπραχθούν ποτέ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ