Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟ+ΔΚΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
"Νυστέρι" για πιο σκληρή λιτότητα
  • Περικόπτονται οι προϋπολογισμοί των ΔΕΚΟ
  • Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προωθεί τη μετατροπή των Υπηρεσιών Εντελλομένων Εξόδων σε όργανα δημοσιονομικού ελέγχου των φορέων του Δημοσίου αλά Ευρωπαϊκή Ενωση. Στόχος, η δραστική περικοπή των επιχορηγήσεων
  • Πρόταση να μετατραπεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε "Θησαυροφυλάκιο"

"Νυστέρι", εκ νέου, ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις επιχορηγήσεις, συνολικά στις δαπάνες του Δημοσίου και πριν απ' όλα στις... κοινωνικές. Για το σκοπό αυτό προωθείται και η εφαρμογή "οργανωτικών" μέτρων τα οποία θα συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των άλλων θα προβλέπεται η "αναβάθμιση" του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών Εντελλομένων Εξόδων (ΥΕΕ), ενώ είναι πιθανό να μετονομαστούν σε "ΥπηρεσίεςΔημοσιονομικού Ελέγχου".Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προτείνεται να "μετατραπεί" σε "Θησαυροφυλάκιο του κράτους".

Για την... καλύτερη οργάνωση των περικοπών πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, Α. Παπαδόπουλου,και με τη συμμετοχή εκπροσώπων 45 Υπηρεσιών Εντελλομένων Εξόδων από υπουργεία και φορείς. Η ουσία των στόχων της κυβερνητικής πολιτικής μπορεί να εκφραστεί με τη θέση που διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών σε πρόσφατη σχετική εγκύκλιό του, ότι καμιά δαπάνη "δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη"... Ειδικότερα, τα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνουν: Τη διεύρυνση του ρόλου των Υπηρεσιών Εντελλομένων Εξόδων, στις οποίες θα δοθούν αρμοδιότητες δημοσιονομικού ελέγχου στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Θα μπορούν όχι μόνο να ελέγχουν πλήρως τη διάθεση των πιστώσεων στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά η έγκριση (ή η απόρριψη) κάθε δαπάνης όλων των υπουργείων και δημοσίων φορέων θα γίνεται αφού προηγουμένως έχει συνταχθεί σχετική εισήγηση "σκοπιμότητας δαπανών" από τις ΥΕΕ. Οι ΥΕΕ θα διενεργούν ελέγχους των οικονομικών στοιχείων όχι μόνο για λογαριασμό της κυβέρνησης, αλλά και για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Από τα βασικά "εργαλεία" για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού του 1995 στα πλαίσια του προγράμματος "σύγκλισης", του προγράμματος μακρόχρονης μονόπλευρης λιτότητας, είναι ο σφαγιασμός των επιχορηγήσεων. Παρά τις μέχρι τώρα μεγάλες περικοπές η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί ότι "υπάρχουν μεγάλα περιθώρια" για περικοπή των επιχορηγήσεων και υποστηρίζει ότι "ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις επιχορηγήσεις νομικών προσώπων (Ταμεία, Οργανισμοί, Ιδρύματα κλπ) οι οποίες τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό"! Ετσι, η διάθεση των επιχορηγήσεων θεωρείται από την κυβέρνηση ως ένα ακόμη σημαντικό όπλο "εκβιασμού" των διοικήσεων των φορέων του δημόσιου τομέα να τηρούν απαρέγκλιτα την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας: Στις ΥΕΕ θα δοθεί το δικαίωμα πλήρους ελέγχου του κατά πόσο πιστά τηρείται η εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι σε κάποιο δημόσιο φορέα "παραβιάζεται" η επίσημη εισοδηματική πολιτική τότε οι ΥΕΕ θα εισηγούνται προς το Γενικό Λογιστήριο και αυτόματα δε θα δίνεται καμιά επιχορήγηση στο συγκεκριμένο δημόσιο φορέα! Η διάθεση των επιχορηγήσεων θα εξαρτάται, επίσης, από τα ταμειακά υπόλοιπα που θα έχει ο κάθε φορέας.

Στην "κλίνη του Προκρούστη" και οι ΔΕΚΟ

Περικοπές των επενδυτικών προγραμμάτων των ΔΕΚΟ, μείωση του επιτρεπόμενου ορίου δανειοδότησης και περικοπή του συνολικού κονδυλίου μισθοδοσίας των εργαζομένων σ' αυτές. Αυτό είναι το τρίπτυχο που συμπληρώνει τη νέα επέλαση της αντιλαϊκής και αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προωθεί την "αναμόρφωση" των προϋπολογισμών των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών που, εκτός των άλλων θα έχουν ως αποτέλεσμα το σταμάτημα της κατασκευής ορισμένων έργων της ΔΕΗ, πριν απ' όλα των υδροηλεκτρικών σταθμών (για παράδειγμα του Υλαρίωνα). Η κυβέρνηση δεν επιτρέπει στη διοίκηση της ΔΕΗ να προσφύγει σε δανεισμό προκειμένου να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Αρμόδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι εάν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις για το ύψος των δανείων, τότε η ΔΕΗ "θα επιβαρυνθεί με 40 δισ. περίπου τοκοχρεολύσια επιπλέον". Στην πραγματικότητα οι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής εστιάζονται όχι στη μείωση του χρέους της επιχείρησης, αλλά στη σκληρότερη εφαρμογή της πολιτικής της λιτότητας: Δηλώνουν ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε να "εξοικονομήσει" κονδύλια για να καλύψει τις επενδύσεις της εάν... πρώτον,δεν έδινε"μεγάλες" αυξήσεις στο προσωπικό και δεύτερο,με απολύσεις εκτάκτων, αλλά και μέρους των εργαζομένων (βασικά διοικητικών υπαλλήλων) που έχουν επαναπροσληφθεί μετά από δικαστικές αποφάσεις.

Αντρέας ΠΕΤΣΙΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ