Παρασκευή 10 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΕΙΡΑ+ΔΚΙΚΗΣ - ΠΑΤΡΑ+ΔΚΙΚΗΣ
"Να ανοίξει τώρα η Π-Π"

Μαζική συγκέντρωση και πορεία, χτες στην Αθήνα, εργαζομένων από τα εργοστάσια της Π-Π στην Πάτρα, τη Χαλκίδα, καθώς και από τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας. Ανένδοτη δηλώνει η κυβέρνηση

Ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική, που προωθεί την οριστική εξαφάνιση της μεγαλύτερης κλωστοϋφαντουργικής βιομηχανίας της χώρας, της "Πειραϊκής - Πατραϊκής",έδωσαν χτες οι επί δυόμισι χρόνια απολυμένοι των εργοστασίων της Π - Π Πάτρας,Χαλκίδας και οι εργαζόμενοι των κεντρικών γραφείων της Π - Π Αθήνας.Με μαζική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας και δυναμική πορεία προς το πρωθυπουργικό γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου απαίτησαν να υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και να επαναλειτουργήσουν άμεσα όσες εργοστασιακές μονάδες απέμειναν στον όμιλο της Π - Π υπό τον έλεγχο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης έγινε φανερό ότι εξακολουθεί να "σκοντάφτει" στην υπόθεση της "Πειραϊκής - Πατραϊκής". Στη διάρκεια συνάντησης της αντιπροσωπείας των εργαζομένων με τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Αντώνη Λιβάνη και τον αναπληρωτή υπουργό ΒιομηχανίαςΧρήστο Ροκόφυλλο,ο τελευταίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται η εταιρία να λειτουργήσει υπό τον έλεγχο του ΟΑΕ, όμως ο Αντ. Λιβάνης, προκειμένου να... εξωραφισει την απόλυτη αυτή θέση, δεσμεύτηκε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και την ερχόμενη Τρίτη 14 του μήνα να δοθεί τελεσίδικη απάντηση.

Η συγκέντρωση

Οι απολυμένοι της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος.Από το εργοστάσιο της Πάτρας έφθασαν στην Αθήνα πάνω από 800 εργαζόμενοι. Δίπλα στους απολυμένους παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ,της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων, Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού - Δέρματος, καθώς και ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία της Αθήνας Δημήτρης Ράπτης, τονίζοντας ότι η καταστροφική πορεία της Π - Π πρέπει να αντιστραφεί. Το λόγο πήρε επίσης ο πρόεδρος του σωματείου της Πάτρας Διαμαντής Γκολφινόπουλος, ο οποίος επισήμανε: "Σήμερα βρισκόμαστε στη θέση να πιέζουμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτά που είχε εξαγγείλει. Είναι, πάντως, κρίμα η κυβέρνηση να ακολουθεί αυτή την πολιτική. Κρίμα για αυτούς που πίστεψαν σε μια αλλαγή για τον τόπο". Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πρωτόπαππας, λέγοντας: "πρέπει να επαναλειτουργήσει άμεσα η "Πειραϊκή - Πατραϊκή". Διεκδικούμε την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων για την επιχείρηση".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Μαυρίκος.Οπως τόνισε χαρακτηριστικά: "Ο αγώνας αυτός ξεφεύγει από τα πλαίσια για την επαναλειτουργία της Π - Π. Διευρύνεται με το αίτημα να υπάρχει βιομηχανία στη χώρα. Η ΓΣΕΕ δεν είναι αντίθετη με την παροχή υπηρεσιών ή με την ανάπτυξη του τουρισμού, όμως απαιτεί πρώτα από όλα την ύπαρξη και την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Ειδικά η Π - Π μπορεί να παίξει πρωταρχικό ρόλο για την ανάπτυξη του τόπου, να γίνει κορμός για τη στήριξη της κλωστοϋφαντουργίας στα πλαίσια ενός δημόσιου φορέα. Το επιθυμητό αποτέλεσμα θα φέρει ο ενωμένος ταξικός αγώνας των εργαζομένων".

"Φτάνει πια η κοροϊδία"

Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος προς το Μέγαρο Μαξίμου διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική. Το σύνθημα που φώναζαν στη διάρκεια της πορείας ήταν σαφέστατο: "Αυτή η πολιτική φέρνει ανεργία και φτώχεια μαζική". Γνωστή έκαναν επίσης την απόφασή τους να βάλουν τέλος στην κυβερνητική κοροϊδία με τις φράσεις που είχαν αναγράψει στα πανό τους: "Πρωθυπουργέ: Η πολιτική είναι έργα όχι λόγια. Η Πάτρα πεθαίνει. Οι Πατρινοί σε χαιρετούν" και "Φτάνουν πια οι κοροϊδίες. Να ανοίξει τώρα η Π - Π".Στις 12.30 έφτασαν στην αρχή της οδού Ηρώδου Αττικού τους οποίους περίμεναν 3 διμοιρίες από άνδρες της αστυνομίας, ενώ παραταγμένοι - σχηματίζοντας φράγμα στην αρχή της οδού Ηρώδου Αττικού - ήταν άνδρες της υποδιεύθυνσης μέτρων τάξης εμποδίζοντας την πορεία να φτάσει ως το Μέγαρο Μαξίμου.

Η αντιπροσωπεία των εργαζόμενων συναντήθηκε με τον ιδιαίτερο του πρωθυπουργού κ. Καρχημάκη,ο οποίος δεν επέτρεψε στο βουλευτή του ΚΚΕ Δήμο Κουμπούρη και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Οικονομόπουλο να εισέλθουν στο Μέγαρο, για να παραβρεθούν στη συνάντηση! Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι: "Είναι πρωτοφανής αυτή η συμπεριφορά σε κοινοβουλευτικούς αντιπροσώπους εκλεγμένους από τον ελληνικό λαό".

Τελικά, όπως προαναφέρθηκε, έγινε συνάντηση της αντιπροσωπείας των εργαζομένων με τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας και τον Αντώνη Λιβάνη στη Βουλή. Το αποτέλεσμα της συνάντησης συζήτησαν επιτόπου οι διοικήσεις των σωματείων των απολυμένων, των οποίων η πλειοψηφία ανήκει στην ΠΑΣΚΕ και αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Παράλληλα, η πλειοψηφία των διοικήσεων απέρριψε πρόταση των συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ να μην αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι, αλλά μέσω της ΓΣΕΕ να καλεστούν και άλλα σωματεία και να παραμείνουν μέχρι να δοθεί ικανοποιητική απάντηση μια και το κύριο αίτημα για επαναλειτουργία της Π - Π υπό τον ΟΑΕ ουσιαστικά απορρίφθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ