Κυριακή 19 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το χαρτοβασίλειο των δικαιολογητικών

Πληθώρα δικαιολογητικών πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση για στεγαστικό δάνειο. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ακόμη ότι το δάνειο που θα τους εγκριθεί θα είναι με τα "έξοδα δανείου"

Οσοι διαθέτουν το απαραίτητο κομπόδεμα και έχουν διαπιστώσει ότι μπορούν να αγοράσουν δικό τους σπίτι με τραπεζικό δάνειο, θα πρέπει να ξέρουν ότι μέχρι να πάρουν το δάνειο, θα πρέπει να συγκεντρώσουν δεκάδες δικαιολογητικά. Το χαρτοβασίλειο των δικαιολογητικών, που πρέπει να συνυποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι (ορισμένα μαζί με την αίτηση για το στεγαστικό δάνειο και ορισμένα μετά την έγκριση του δανείου), αποτελείται από τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αίτηση (το έντυπο χορηγείται από την τράπεζα).

2. Συμβόλαιο κτήσης του ακινήτου (σε περίπτωση συμπλήρωσης τιμήματος αγοράς στο συμβόλαιο να φαίνεται ότι οφείλεται το ποσό τουλάχιστον που θα ζητηθεί ως δάνειο από την τράπεζα). Προηγούμενοι τίτλοι απαιτούνται εφόσον κρίνονται απαραίτητοι κατά το στάδιο της νομικής επεξεργασίας της αίτησης. 3. Πιστοποιητικό μεταγραφής του συμβολαίου.

4. Πιστοποιητικό ιδιοκτησίας από τη μερίδα αυτού που σας το μεταβίβασε. 5. Τυχόν αναφερόμενα στο συμβόλαιο κτήσης πληρεξούσια.

6. Κάτοψη του προσφερόμενου σε υποθήκη ακινήτου.

7. Τοπογραφικό του οικοπέδου.

8. Βεβαίωση από την πολεοδομία ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο (μόνο όταν επισυνάπτεται τοπογραφικό στον τίτλο κτήσης). 9. Προϋπολογισμό έργων (εφόσον πρόκειται για επισκευή, βελτίωση, διαρρύθμιση κλπ.), τα οποία θα εκτελεστούν με το δάνειο.

10. Φωτοαντίγραφο αδείας οικοδομής. Αν η άδεια δεν έχει ακόμη εκδοθεί, προσκομίζεται προ της υπογραφής του δανειστικού συμβολαίου.

11. Εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος για δάνειο άνω των 7.000.000 δρχ. απ' όπου να προκύπτει η δυνατότητα καταβολής της εξαμηνιαίας ή μηνιαίας τοκοχρεολυτικής δόσης του δανείου.

Τα έξοδα δανείου

Οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν στεγαστικό δάνειο, θα πρέπει ακόμη να γνωρίζουν ότι δε θα πάρουν ολόκληρο το ποσό του δανείου που δικαιούνται και που θα τους εγκρίνει η τράπεζα. Κι αυτό, γιατί από το δάνειο, η κάθε τράπεζα αφαιρεί ένα αξιόλογο ποσό για "έξοδα δανείου", τα οποίο πληρώνει ο δανειολήπτης. Τα έξοδα αυτά αποτελούνται από:

α) Τα δικαιώματα που εισπράττει η τράπεζα κατά την υποβολή της αίτησης για το νομικό έλεγχο των τίτλων ιδιοκτησίας και την εκτίμηση της αξίας του προσφερόμενου σε υποθήκη ακινήτου (που δεν επιστρέφονται σε περίπτωση ματαίωσης του δανείου εφόσον ολοκληρώθηκαν και τα δύο στάδια ελέγχου) και τα οποία υπολογίζονται σε ποσοστά επί του δανείου και αναλόγως το ύψος του δανείου (πλέον ΕΦΤΕ 4%).

β) Τα έξοδα της δανειστικής σύμβασης και της εγγραφής υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης.

Αλλα δικαιολογητικά

Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι απαιτήσεις της τράπεζας, που δε σταματούν όμως εδώ. Οι περιπέτειες των απελπισμένων για στέγη πολιτών συνεχίζονται με κάποιους όρους που θα πρέπει να καλύψουν κατά την υπογραφή της δανειστικής σύμβασης όπως:

1. Πιστοποιητικό, από την αρμόδια ΔΟΥ, του άρθρου 72 του ΠΔ 129/89 ότι δηλώθηκαν τα εισοδήματα της τελευταίας διετίας του ακινήτου, για το οποίο ζητείται το δάνειο ή αυτού που προσφέρεται σε υποθήκη (εφόσον τούτο είναι διάφορο του πρώτου) ή ότι το ακίνητο δεν απέφερε εισοδήματα κατά τα τελευταία 5 χρόνια.

2. Αν το ακίνητο που προσφέρεται σε υποθήκη προέρχεται από δωρεά, κληρονομιά ή γονική παροχή, τότε απαιτείται πιστοποιητικό από την αρμόδια ΔΟΥ ότι δεν οφείλεται φόρος, εφόσον το συμβόλαιο έγινε μετά την 1.1.72. Πριν από την ημερομηνία αυτή δεν απαιτείται (αντ' αυτού όμως χρειάζεται ληξιαρχική πράξη θανάτου για την περίπτωση της κληρονομιάς, από την οποία θα προκύπτει η ημερομηνία θανάτου του κληρονομούμενου).

3. Αν το ακίνητο για το οποίο ζητείται το δάνειο ανήκει σε ανήλικο, απαιτείται απόφαση δικαστηρίου, που θα επιτρέπει τη δανειοδότησή του και την υποθήκευση του ακινήτου.

4. Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας.

5. Πυρασφαλιστήριο του ενυπόθηκου ακινήτου, σύμφωνα με τις οδηγίες της τράπεζας (πριν από τη λήψη).

Λαμβάνοντας λοιπόν αυτό το χαρτοβασίλειο ως δεδομένο (σχεδόν για όλες τις τράπεζες) για τη χορήγηση δανείου που θα καλύψει μια από τις βασικότερες ανάγκες, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε την "κοινωνική πολιτική" που ασκούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ