Κυριακή 19 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΟΕΚ
Εκκρεμούν 10.000 υποθέσεις...

Παράταση μέχρι και τις 31 Μάρτη έχει δοθεί, προκειμένου να ρυθμιστούν οι οφειλές

Στους 10.000 υπολογίζονται "χονδρικά" οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων δόσεων δανείων από κεφάλαια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, οι οποίοι δεν έχουν κάνει αίτηση ή δεν έχουν ενταχθεί στις διαδικασίες ρύθμισης των οφειλών τους,όπως αυτές προβλέφτηκαν από το νόμο του υπουργείου Εργασίας 2224/94 και οι υποθέσεις τους παραμένουν εκκρεμείς. Ο αριθμός αυτός των οφειλετών εξανάγκασε προφανώς το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΕΚ, να προχωρήσουν στην ανακοίνωση παράτασης της προθεσμίας για ένταξη των οφειλετών στη διαδικασία των ρυθμίσεων, η οποία ενώ έληγε στις 31 Γενάρη, θα λήξει τελικά στις 31 Μάρτη. Υπενθυμίζουμε ότι στις εν λόγω ευνοϊκές ρυθμίσεις μπορούν να ενταχθούν όσοι οφείλουν δόσεις που έληξαν μέχρι και τις 31/12/94.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Ν. 2224 και όσα είναι γνωστά από τον ΟΕΚ, η ρύθμιση των οφειλών θα γίνει σε 24 ή 48 μηνιαίες άτοκες δόσεις, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται και οι τόκοι υπερημερίας. Ομως, οι υπάλληλοι ΝΠΔΔ και ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα εξοφλήσουν υποχρεωτικά σε 24 δόσεις. Τα ποσά θα καταβάλλονται παράλληλα με την πληρωμή των τρεχουσών δόσεων για το 1995. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες, να πληρώσουν μόνο το 50% των οφειλόμενων από ληξιπρόθεσμες δόσεις, εάν η καταβολή των χρημάτων γίνει εφ' άπαξ. Στην περίπτωση της εφ' άπαξ καταβολής, όμως, δε συμπεριλαμβάνονται οι τόκοι υπερημερίας, οι οποίοι θα εξοφληθούν ξεχωριστά, ενώ και εδώ δίνεται η δυνατότητα πληρωμής με δόσεις.

Στις διαδικασίες ρύθμισης οφειλών έχει προβλεφτεί ειδική διαδικασία για τους οφειλέτες με ιδιαίτερα χαμηλές αποδοχές, μέχρι και 2.500.500 δραχμές οικογενειακό εισόδημα.Σύμφωνα με επιστολή που έστειλε ο ΟΕΚ στους οφειλέτες, εάν το ύψος της ετήσιας επιβάρυνσης από τις οφειλές γενικά, που ρυθμίζονται, υπερβαίνει το 10% του οικογενειακού εισοδήματος, τότε ο οφειλέτης έχει δικαίωμα προσφυγής σε ειδική τριμελή επιτροπή, που συγκροτείται από το υπουργείο Εργασίας και μπορεί να κάνει διαφορετικό διακανονισμό, ώστε να μειωθεί το ποσό των δόσεων. Η προσφυγή στην επιτροπή, προϋποθέτει απλά να έχει ενταχθεί με αίτησή του ο οφειλέτης στις διαδικασίες ρύθμισης και να έχει πληρώσει την πρώτη δόση.

Εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας, αλλά και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, έχει ανακοινωθεί, πως όσοι οφειλέτες δεν ενταχθούν τελικά στις διαδικασίες ρύθμισης των οφειλών μέχρι τις 31 Μάρτη, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εφαρμογή των διατάξεων "Περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων".

Συνολικά να σημειώσουμε πως από τα οφειλόμενα ληξιπρόθεσμων δόσεων, έχουν μέχρι στιγμής εισπραχθεί 500 εκατομμύρια δραχμές. Ομως, το μεγαλύτερο μέρος τους δεν προέρχεται από οφειλές απόκτησης κατοικίας ή δάνειου για τον ίδιο σκοπό, αλλά από τα λεγόμενα "μικροδάνεια" (αποπεράτωσης κατοικίας, ή επισκευής).

Πάντως, σαν μία γενική παρατήρηση στην όλη ιστορία, θα μπορούσαμε να παραθέσουμε το στοιχείο του ότι η εξόφληση τέτοιου είδους οφειλών ουδέποτε τα τελευταία χρόνια υπήρξε άσχετη ή ασύνδετη από τις συνολικότερες πολιτικές εξελίξεις. Ηταν "δεμένη" με τις ψηφοθηρικές διαθέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που εναλλάσσονταν στην εξουσία. Πολλές φορές στο παρελθόν οι οφειλέτες δανείων έγιναν δέκτες προεκλογικών υποσχέσεων. καταλήγοντας να γίνουν έρμαια πελατειακών προεκλογικών σχέσεων.

Γ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ