Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Συζητήσεις και συγκρούσεις

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Τηρήθηκε, σε γενικές γραμμές, η εκεχειρία ανάμεσα στις ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις και τους ένοπλους υποστηρικτές του Τζοχάρ Ντουντάγεφ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, οι αντιμαχόμενες πλευρές απομάκρυναν τους νεκρούς και τους τραυματίες τους από το πεδίο των συγκρούσεων στην πρωτεύουσα Γκρόζνι. Εγιναν ανταλλαγές αιχμαλώτων. Χτες, όμως, ξέσπασαν νέες συγκρούσεις, όταν τσετσενικές δυνάμεις επιχείρησαν ξαφνική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων που φρουρούσαν τα διυλιστήρια στα προάστια του Γκρόζνι. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η αντεπίθεση σημείωσε επιτυχία, αφού οι ομοσπονδιακές δυνάμεις αναγκάστηκαν σε μερική υποχώρηση, εγκαταλείποντας εκεί τρία άρματα μάχης. Τουλάχιστον 18 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν. Υστερα απ' αυτή την εξέλιξη, ο διοικητής των ομοσπονδιακών δυνάμεων στην Τσετσενία στρατηγός Ανατόλι Κουλικόφ δήλωσε ότι όλες οι πιθανότητες να σταματήσουν οι εχθροπραξίες με τους Τσετσένους αυτονομιστές έχουν "εξαντληθεί". Η ρωσική κυβέρνηση, κατηγορώντας τις τσετσενικές αυτονομιστικές δυνάμεις για την παραβίαση της ανακωχής, κατήγγειλε "τις προκλητικές ενέργειες του Ντουντάγεφ και του περιβάλλοντός του". Ωστόσο, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες για τη διευθέτηση της σύγκρουσης "με πολιτικά μέσα" και δεσμεύεται, παράλληλα, να προστατεύσει τον πληθυσμό της Τσετσενίας από τις"συμμορίες των εγκληματιών" του Ντουντάγεφ.

Από την άλλη μεριά, ο Ντουντάγεφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Λος Αντζελες Τάιμς", δήλωσε ότι ομάδες Τσετσένων ανταρτών ετοιμάζουν επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων σε πόλεις της Ρωσίας. "Προειδοποιούμε ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι ο πόλεμος θα μεταφερθεί στο ρωσικό έδαφος", απείλησε ο Ντουντάγεφ. Μεταξύ των στόχων αυτών, αναφέρει τη Σταυρούπολη, την περιοχή Κρασνοντάρ και τις πόλεις της, Μινεράλνιε Βόντι, Σότσι, Κισλοβόντσκ, Πιατιγκόρσκ και Αστραχάν.

Στο μεταξύ, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Κρατικής Δούμας, που διερευνά τα αίτια της τσετσενικής κρίσης και τις ενέργειες των ομοσπονδιακών αρχών, συνέχισε τις εργασίες της. Στην Επιτροπή έχουν προσκληθεί να καταθέσουν πολλοί παράγοντες της πολιτικής ζωής της χώρας. Ανάμεσα σ' αυτούς είναι οι Αλεξάντρ Ρουτσκόι, Σεργκέι Κοβαλιόφ, Γιεγκόρ Γκαϊντάρ, Πάβελ Γκρατσόφ, Ρουσλάν Χασμπουλάτοφ κ.ά. Χτες κατέθεσε στην Επιτροπή ο Βλαντίμιρ Κρουτσκόφ, πρώην πρόεδρος της Κα - Γκε - Μπε, ο οποίος διέψευσε ότι πριν από τον Αύγουστο το 1991 η κατάσταση στην Τσετσενία ήταν ανώμαλη και προμήνυε τις σημερινές εξελίξεις. Ο Κρουτσκόφ υποστήριξε πως τον Αύγουστο του 1991 η κατάσταση στην Τσετσενία ήταν σχετικά ήρεμη και, μάλιστα, πολύ καλύτερη από κείνη στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και σε άλλες Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ. Επισήμανε πως την κύρια ευθύνη για τα αιματηρά γεγονότα στην Τσετσενία έχουν ο Μπορίς Γιέλτσιν και η κυβέρνησή του.

Από τη μεριά του, ο Σαλαμπέκ Χατζίεφ, επικεφαλής της "Κυβέρνησης Εθνικής Αναγέννησης της Τσετσενίας", που στηρίζεται από το Κρεμλίνο, υπογράμμισε, κατά την κατάθεσή του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή πως οι ομοσπονδιακές Αρχές θα πρέπει, αφού επιβάλουν την τάξη στην Τσετσενία, να αναγνωρίσουν το δικαίωμα στον τσετσενικό λαό, με δημοψήφισμα ή με κάποιο άλλο τρόπο, να αποφασίσει για το καθεστώς των σχέσεών του με τη Ρωσία και τους άλλους λαούς και έθνη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο Χατζίεφ εξέφρασε τη λύπη του που αυτό το δικαίωμα του τσετσενικού λαού δεν έχει προς στιγμή διακηρυχτεί από τις ομοσπονδιακές αρχές. Σημειώνουμε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή απείλησε πως θα προτείνει στην Κρατική Δούμα κατά τη συζήτηση της τελικής έγκρισης του προϋπολογισμού για το 1995, που θα γίνει την Τετάρτη, την περικοπή κατά 20% των δαπανών των υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Εκτάκτων Καταστάσεων, Μεταφορών, Υγείας και της Γενικής Εισαγγελίας, αν τα εν λόγω υπουργεία και υπηρεσίες δεν καταθέσουν στην Επιτροπή, ως την Τετάρτη, τα στοιχεία, που τους έχουν ζητηθεί για την τσετσενική κρίση. Ιδιαίτερα αποφασισμένος είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής, γνωστός σκηνοθέτης και βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Στανισλάβ Γκοβορούχιν, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, σημείωσε πως η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει χωριστά την επίθεση των ομοσπονδιακών δυνάμεων στις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, διότι οι απώλειες, που είχαν οι ομοσπονδιακές δυνάμεις "θυμίζουν προσχεδιασμένο έγκλημα". Πληροφορίες αναφέρουν πως η επίθεση αυτή τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς έγινε για να γιορτάσει με στρατιωτική νίκη τα γενέθλιά του ο υπουργός Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ