Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Αντιπαραθέσεις στο Νότο

Σε επίθεση μεγαλογαιοκτημόνων εναντίον φτωχών χωρικών στην πολιτεία Τσιάπας, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 15 άτομα, μεταξύ των οποίων και ηλικιωμένες γυναίκες

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον ειρηνοποιό επίσκοπο του Σαν Κριστομπάλ δε λας Κάσας Σαμουέλ Ρουίς σχημάτισαν προχτές εκατοντάδες φτωχοί Μεξικανοί ινδιάνοι της πολιτείας Τσιάπας. Λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας δέχτηκαν πάνω τους την οργή, τα γκλομπς, τους προπηλακισμούς και τις γροθιές περίπου 500 μεγαλογαιοκτημόνων του "Μετώπου των Πολιτών του Σαν Κριστομπάλ" που κατηγορούσαν τον επίσκοπο ως υπαίτιο της λαϊκής εξέγερσης των"Ζαπατιστών". Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν τουλάχιστον 15 άτομα, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένες γυναίκες.

Ολα άρχισαν το μεσημέρι της Κυριακής έξω από τον καθεδρικό ναό του Σαν Κριστομπάλ όπου το "Μέτωπο των Πολιτών του Σαν Κριστομπάλ" - μία από τις δεκάδες οργανώσεις των "αγανακτισμένων" Μεξικανών μεγαλογαιοκτημόνων του Νοτίου Μεξικού - πραγματοποίησε συγκέντρωση ζητώντας την παραίτηση του επισκόπου Ρουίς.

Ωστόσο, ο Σαμουέλ Ρουίς, που έχει αναλάβει μεσολαβητική πρωτοβουλία για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ της κυβέρνησης του Προέδρου Ερνέστο Ζεντίγιο και των ανταρτών του Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού των Ζαπατιστών, αν και δεν ήταν εκείνη την ώρα στο εσωτερικό του ναού κατάλαβε ότι δεν ήταν μόνος. Για τουλάχιστον δύο ώρες, δεκάδες ινδιάνοι χωρικοί σχημάτισαν αλυσίδα προστασίας κάνοντας αδύνατη την πρόσβαση των οπλισμένων γαιοκτημόνων στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αντίπαλοι του επισκόπου προκαλούσαν με κάθε τρόπο τους Μεξικανούς χωρικούς, πετώντας τους αυγά, πέτρες και ξύλα. Από τα επεισόδια τραυματίστηκε και μία 90χρονη! Πάντως, οι ταραχές δεν πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις (έστω και μετά από μεγάλη καθυστέρηση) αποφάσισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή.

Μέσα στο ίδιο 24ωρο, ο αντίχτυπος των ταραχών στο Σαν Κριστομπάλ δε λας Κάσας έφθασε και στο κέντρο της πρωτεύουσας του Μεξικού, όπου πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον Εθνικοαπελευθερωτικό Στρατό των Ζαπατίστας. Οι διαδηλωτές μπλόκαραν κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας με συνθήματα: "Στρατιώτη μη σκοτώνεις το λαό σου", "Η Τσιάπας δεν είναι στρατώνας" και "Εξω ο στρατός από το νότιο Μεξικό"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ