Παρασκευή 24 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΝΕ - ΓΣΕΕ
Σε ρόλο ... "απορροφητή" κονδυλίων

Το νόημα της συμμετοχής του στο πλέγμα της διαχείρισης των κοινοτικών προγραμμάτων κατάρτισης, ανέπτυξε χτες το ΙΝΕ

"Διαχειριστής, με κοινωνικές ευαισθησίες"... Ετσι αυτοπροσδιορίζεται τοΙνστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ,προκειμένου να δικαιολογήσει την παρουσία του ως φορέας επαγγελματικής κατάρτισης, στο πλέγμα της διαχείρισης των κονδυλίων του 2ου Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης. Μια παρουσία ιδιαίτερα έντονη, αφού σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Ινστιτούτου, έγινε λεπτομερής αναφορά στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) που έχει ήδη ιδρύσει.

Σοβαρά ερωτηματικά πάντως προκαλούν, για το ρόλο του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ σε αυτή την υπόθεση, μια σειρά παραδοχές που έγιναν χτες από τους κεντρικούς ομιλητές στη συνέντευξη. Την πρόεδρο του ΙΝΕ, Π. Τσουκάτου

και τον διευθυντή των προγραμμάτων κατάρτισης Ν. Παπαδόγαμβρο.

  • Οπως επισήμαναν αμφότεροι, τα κονδύλια για την επαγγελματική κατάρτιση που διατέθηκαν από το 1ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης - πρόκειται για εκατοντάδες εκατομμύρια - δεν έφεραν ως αποτέλεσμα την τόνωση της απασχόλησης. Ιδιαίτερα για τις περιοχές που αποκαλούνται "θύλακες ανεργίας" (Λαύριο, Μαντούδι κλπ.) - στις οποίες θα εφαρμοστούν κοινοτικά προγράμματα επανακατάρτισης από το ΙΝΕ - δηλώθηκε ότι τα προηγούμενα προγράμματα δεν είχαν επίσης αποτελεσματικότητα.
  • Σε ερώτηση σχετικά με ποια είναι η διαφοροποίηση των προγραμμάτων που θα εφαρμόσει το ΙΝΕ, από την πρακτική των περασμένων χρόνων, οι εκπρόσωποι του ινστιτούτου απάντησαν απλά πως "από μόνη της η κατάρτιση, δε λύνει το πρόβλημα της ανεργίας", αλλά χρειάζεται ανάπτυξη συνολική.

Είναι φανερή από τα παραπάνω, η αδυναμία του Ινστιτούτου να αιτιολογήσει την παρουσία του, σαν φορέας των εργαζόμενων, στη διαχείριση των χρημάτων του 2ου ΚΠΣ. Οπωσδήποτε οι επισημάνσεις του δε δίνουν απάντηση στο - φυσιολογικό - ερώτημα που δημιουργείται σε κάθε άνεργο, ιδιαίτερα των περιοχών που πλήττονται από την αποβιομηχάνιση: "Αν επανακαταρτιστώ, ΠΟΥ θα βρω δουλιά; ". Οσον αφορά το ίδιο το ΙΝΕ, μάλλον αυτοπεριορίζεται, στον ρόλο του "απορροφητή" των κοινοτικών κονδυλίων.

Κατάρτιση

Η διοίκηση του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την ίδρυση ΚΕΚ. Τα στελέχη του υποστήριξαν ότι "θα παρέμβει" στο θέμα της επαγγελματικής κατάρτισης, αντιμετωπίζοντάς το από την εργατική πλευρά. Παρέχοντας δηλαδή κατάρτιση, με κριτήριο τη συνεχή δυνατότητα του καταρτιζόμενου να "αναβαθμίζει" τις εργασιακές του δυνατότητες. Παρ' όλα αυτά επισήμαναν την παντελή απουσία κεντρικού σχεδιασμού και προσανατολισμού κατάρτισης, με βάση τις παραγωγικές ανάγκες της χώρας, καθώς και το ότι δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα, σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό, χωρίς καμία πρόταση για τη λύση του προβλήματος.

Πληροφοριακά, σημειώνουμε ότι άμεσα το ΙΝΕ, προωθεί την εκπαίδευση 500 εκπαιδευτών.Το ΚΕΚ θα είναι πανελλαδικής εμβέλειας και θα λειτουργήσει παραρτήματα σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο. Θα συμμετέχει παράλληλα στα προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας (361,8 δισ. ) και τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας (92,5 δισ. ), καθώς και σε σειρά άλλων κοινοτικών προγραμμάτων (NOW, HORIZON κλπ).

Γ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ