Κυριακή 26 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μέρες μετράει η Π-Π

Αποφασισμένη να την παραδόσει έναντι "πινακίου φακής" στην OLAYAN εμφανίζεται η κυβέρνηση. Κλειστή την προτιμούν οι κλωστοβιομήχανοι, ενώ διαπλεκόμενα συμφέροντα "μνηστήρων" δημιουργούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση... Αμεση επαναλειτουργία υπό τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, απαιτούν οι εργαζόμενοι

Μέρες μετράει η "Πειραϊκή - Πατραϊκή", καθώς η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να διεκπεραιώσει την υπόθεση του αφανισμού της μεγαλύτερης κλωστοϋφαντουργίας της χώρας, που άφησε στη μέση η ΝΔ, εμφανίζεται τελεσίδικη. Αυτό, άλλωστε, επανέλαβε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλος.Ωστόσο, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να "σκοντάφτει" στο σκάνδαλό της, καθώς, όχι μόνο πληθαίνουν οι "μνηστήρες", αλλά κλωστοβιομήχανοι απαιτούν η Π-Π κλείσει οριστικά!Αυτό αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας στους συνδικαλιστές της επιχείρησης κατά την τελευταία τους συνάντηση, σημειώνοντας ότι: "Μεγάλο μέρος των βιομηχάνων του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας δε θέλουν να επαναλειτουργήσει η "Πειραϊκή - Πατραϊκή", γιατί ξέρουν ότι θα χάσουν ένα μεγάλο μερίδιο από την αγορά".

Η δήλωση αυτή φανερώνει, όχι μόνο τις τεράστιες δυνατότητες ακόμα και αυτών των λιγοστών εργοστασιακών μονάδων που απέμειναν στον Ομιλο της Π-Π, όχι μόνο τα "διαπλεκόμενα συμφέροντα", που παρεμβάλλονται του ξεπουλήματος, αλλά κυρίως το μέγεθος του σκανδάλου της διάλυσης της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" και συνολικά της πολιτικής των αποκρατικοποιήσεων που ακολουθεί και η κυβέρνηση Παπανδρέου. λεηλατώντας τον δημόσιο πλούτο. Οι αντιρρήσεις των κλωστοβιομηχάνων για την επαναλειτουργία της Π-Π δεν είναι τυχαίες. Σε πρόσφατη μελέτη του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, αναφερόταν ότι σε περίπτωση επαναλειτουργίας του "κουτσουρεμένου" σήμερα ομίλου της Π-Π, τον πρώτο χρόνο θα είχε τζίρο 15 δισεκατομμύρια δραχμές!

Ο,τι πουν οι επενδυτές...

Ενώ τα στοιχεία του Οργανισμού φανερώνουν ποιος είναι ο όμιλος Π-Π, η κυβέρνηση απορρίπτει τα αιτήματα των εργαζομένων, να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση υπό τον έλεγχο του ΟΑΕ και ανακοινώνει, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Βιομηχανίας, ότι θα την παραδώσει, ανεξάρτητα από τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει, στην πολυεθνική OLAYAN, με έδρα τη Σαουδική Αραβία έναντι 6,680 δισ. δραχμών! Το τίμημα θα καταβληθεί σε έξι ετήσιες άτοκες δόσεις και αντιστοιχεί τουλάχιστον με ψίχουλα, όταν η αξία των αποθεμάτων σε έτοιμο νήμα που διαθέτει μόνο το εργοστάσιο της Πάτρας ανέρχεται στα 3 δισ. δραχμές, ενώ η αξία του ίδιου του εργοστασίου της Πάτρας είναι ανυπολόγιστη!

Οσον αφορά τους εργαζόμενους που θα προσλάβει η πολυεθνική, σύμφωνα με την προσφορά, οι 600 θα προέρχονται από τους πάνω από δύο χρόνια χιλιάδες απολυμένους του εργοστασίου της Πάτρας, ενώ συνολικά θα προσληφθούν 1.150 εργαζόμενοι.

Η πολυεθνική OLAYAN έχει 20 υποκαταστήματα, τα οποία είναι κατανεμημένα στην Αμερική και στην Ασία. Η δραστηριότητά της είναι ευρείας κλίμακας, αφού διαθέτει από χημικές επιχειρήσεις μέχρι κλωστοϋφαντουργικές. Η αγορά του Ομίλου της Π-Π της δίνει τη δυνατότητα να κάνει μια δυναμική είσοδο και στην Ευρώπη! Να σημειωθεί ότι η πολυεθνική, για την αγορά της Π-Π, έχει συστήσει όμιλο, στον οποίο συμμετέχουν με ποσοστό μόλις 10%,η "Κλωστοϋφαντουργία Ευρυτανίας ΑΒΕΕ", που ανήκει στους επιχειρηματίες Στράτο - Κατσάμπα και ο όμιλος του εφοπλιστή Ν. Βερνίκου.Στην προσφορά της, η πολυεθνική δεν αναφέρει λέξη για παροχές προς το προσωπικό ή για τις εργασιακές σχέσεις που θα εφαρμόσει. Αλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση, της δίνει αυτή τη δυνατότητα, αφού σύμφωνα με δηλώσεις του Χρ. Ροκόφυλλου εργαζόμενοι αφήνονται στο έλεος του αγοραστή. Συγκεκριμένα, ανέφερε τη γνωστή πλέον φράση: "Ο,τι πουν οι επενδυτές"!

Να λειτουργήσει τώρα η Π-Π υπό τον ΟΑΕ

Οι επί δύο χρόνια απολυμένοι του εργοστασίου της Πάτρας αύριο Δευτέρα θα ενημερώσουν την κοινή γνώμη της Πάτρας για το ξεπούλημα του εργοστασίου, δείχνοντάς της ακριβώς αυτό το εργοστάσιο. Συγκεκριμένα, στις 4 το μεσημέρι οι απολυμένοι θα ανοίξουν τις πύλες του εργοστασίου για τους πολίτες της Πάτρας, για να τους δείξουν, όχι μόνο ότι είναι χρυσωρυχείο, αλλά και το έγκλημα διαρκείας που διαπράττει η κυβέρνηση, με το να εξακολουθεί να διατηρεί κλειστό το εργοστάσιο, το οποίο είναι έτοιμο να λειτουργήσει ανά πάσα στιγμή! Επίσης, οι απολυμένοι αποφάσισαν στην τελευταία γενική τους συνέλευση και μετά τις απαντήσεις που πήραν από την πλευρά της κυβέρνησης, να απαιτήσουν την άμεση επαναλειτουργία του ομίλου υπό τον έλεγχο του ΟΑΕ.Ανάλογη απόφαση πήρε και η διοίκηση των εργαζομένων της μητρικής εταιρίας της Αθήνας, ενώ για πρώτη φορά έκανε γενική συνέλευση και το σωματείο των επί δυόμισι χρόνια απολυμένων του κλειστού εργοστασίου της Π-Π στο Βόλο, διατυπώνοντας το ίδιο αίτημα.

Ολα τα σωματεία προσανατολίζονται στο συντονισμό της δράσης. Και όπως είπε ο γραμματέας του σωματείου της Πάτρας Κώστας Μαρκόπουλος: "Η πρόσφατη κινητοποίηση στην Αθήνα ήταν μόνο η αρχή. Αν η κυβέρνηση δεν απαντήσει άμεσα στα αιτήματά μας, τότε αυτή θα έχει την αποκλειστική ευθύνη γι' αυτά που θα ακολουθήσουν".

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ