Κυριακή 26 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πάνω από 28 δισ. στοίχισε η διάλυση!

Τόσα δαπανήθηκαν μόνο για τις αποζημιώσεις των απολυμένων εργατών και τη συντήρηση των μονάδων. Οι εισπράξεις από το ξεπούλημα γύρω στο ένα δισ...!

Τουλάχιστον 28 δισ. δραχμές έχει κοστίσει μέχρι τώρα στον κρατικό κορβανά η υπόθεση διάλυσης της Πειραϊκής - Πατραϊκής σύμφωνα με επίσημα στοιχεία! Το τεράστιο αυτό ποσό σπαταλήθηκε προκειμένου να δοθούν οι αποζημιώσεις των χιλιάδων εργαζομένων που πετάχτηκαν στον δρόμο από τα εργοστάσια της Π - Π όπως των πάνω από 3.000 του εργοστασίου της Πάτρας,αλλά και στις συντηρήσεις των εργοστασίων! Ομως, το ποσό αυτό αυξάνεται κατακόρυφα αν προστεθεί η ζημιά στην εθνική οικονομία που προκαλείται από την απουσία των προϊόντων της Π - Π τουλάχιστον από την εγχώρια αγορά. Οσο για τα... έσοδα του κράτους από τις πωλήσεις των εργοστασιακών μονάδων της επιχείρησης, ακόμα και αυτά που φαίνονται στα χαρτιά δεν ξεπερνούν το 1 δισ. δραχμές!

Τα χρήματα αυτά δόθηκαν από την πώληση του εργοστασίου της Π - Π Φιλιατών στον Στέλιο Αργυρό ο οποίος κατέβαλε 850 εκατ. δραχμές μετρητά και από την πώληση του εργοστασίου Σύρου στον Νίκο Ιγνατιάδη ο οποίος κατέβαλε110.437.318 δραχμές, επίσης μετρητά. Τα υπόλοιπα εργοστάσια (Σάμου, Νέας Ιωνίας, Καρπενησίου) παραδόθηκαν στους αγοραστές έναντι... εγγυητικών επιστολών, ενώ κλειστά παραμένουν τα εργοστάσια Πάτρας, Βόλου, Χαλκίδας. Οσον αφορά το εργοστάσιο της Π - Π Γαβριήλ,ο πρώην αγοραστής Παπαθανασίου διεκδικεί από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων να του επιστρέψει τα 350 εκατ. δραχμές που έδωσε ως προκαταβολή για την αγορά του εργοστασίου το οποίο εκμεταλλεύτηκε επί δύο χρόνια χωρίς να δώσει δραχμή παραπάνω! Επίσης το εργοστάσιο στο Μεγάλο Πεύκο διαλύθηκε, το οικόπεδο αγοράστηκε από τη χαρτοβιομηχανία ΣΟΦΤΕΞ και τα μηχανήματά του που είχαν χαρακτηριστεί από τα πιο σύγχρονα, από τον Στέλιο Αργυρό έναντι 60 εκατ. δραχμών!

Χτύπησαν πάλι οι... σωτήρες

Ομως το κακό δε σταματάει εδώ. Μόλις 5 μήνες πέρασαν από τις 13 Οκτώβρη που παραδόθηκε το εργοστάσιο της Νέας Ιωνίας, από τα μεγαλύτερα του Ομίλου στον Ι. Σακαλίδη έναντι μιας εγγυητικής επιστολής 250 εκατομμυρίων δραχμών και ο αγοραστής άρχισε τους εκβιασμούς προς τον ΟΑΕ για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων πώλησης! Συγκεκριμένα απαιτεί να του δοθεί παράταση για την καταβολή των δόσεων, για την αποπληρωμή του τιμήματος. Το τίμημα που καλείται να καταβάλει ο Σακαλίδης ανέρχεται στα 2.297.480.000 δραχμές σε 7 εξαμηνιαίες άτοκες δόσεις! Η αξία του εργοστασίου είχε αποτιμηθεί σε 3 δισ. περίπου! Επίσης με βάση το σύμφωνο πώλησης, ο Σακαλίδης θα πρέπει να προσλάβει συνολικά 200 εργαζόμενους ως το τέλος του Φλεβάρη, ενώ από αυτούς οι πρώτοι 100 θα έπρεπε να προσληφθούν μέχρι το τέλος του 1994. Ο Σακαλίδης δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα καν πρόσληψη, αλλά έχει μεταφέρει εργαζόμενους από το άλλο του εργοστάσιο που βρίσκεται στη Θηβών!Υποτίθεται με βάση το συμβόλαιο ότι ο Σακαλίδης για κάθε μη προσλαμβανόμενο θα είχε ποινική ρήτρα 250 χιλιάδες δραχμές τον μήνα! Παραβίαση των όρων πώλησης γίνεται και από τον αγοραστή της Π - Π Σύρου,ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί κλειστό το εργοστάσιο ενώ με βάση τη μεταβίβαση θα έπρεπε να λειτουργεί εδώ και δύο μήνες κανονικά! Επίσης σύμφωνα με καταγγελίες, στα εργοστάσια Σάμου και Καρπενησίου που δόθηκαν έναντι εγγυητικών επιστολών στους Χατζή και Στρατοκατσαμπαίους αντίστοιχα, έχουν καταργηθεί σημαντικές κατακτήσεις των εργαζομένων ενώ τα ίδια τα εργοστάσια υπολειτουργούν.

Οσον αφορά την υπόθεση της Π - Π Γαρβιήλ υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΕ αναγκάστηκε να κηρύξει νέο πλειοδοτικό δημόσιο διαγωνισμό για την αγορά του εργοστασίου, γιατί ο πρώην αγοραστής Παπαθανασίου το εγκατέλειψε πετώντας στον δρόμο 350 εργαζόμενους! Εγκατέλειψε το εργοστάσιο αφού πρώτα το εκμεταλλεύτηκε "τσάμπα" επί δύο χρόνια και λεηλάτησε τα αποθέματά του, σε έτοιμο νήμα, αξίας 2,5 δισ. δραχμών! Και σαν να μην έφταναν αυτά καταθέτει και αγωγή εναντίον του ΟΑΕ ζητώντας να του δώσει πίσω την προκαταβολή του! Την ίδια ώρα η κυβερνητική διοίκηση του ΟΑΕ σωπαίνει προκειμένου να μην... θίξει την ιδιωτική πρωτοβουλία!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ