Κυριακή 26 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χειροτέρευσε η θέση των συνταξιούχων

Προσκλητήριο απ' το 14ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΣΕΑ στις 9 Μάρτη στο θέατρο "Διάνα"

Με την ανάδειξη νέας ηγεσίας έληξαν χτες οι εργασίες του 14ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων της ΙΚΑ.

Διαπίστωση όλων των συνέδρων ήταν ότι η θέση των συνταξιούχων χειροτέρευσε απ' το προηγούμενο συνέδριό τους. Στο ψήφισμα που εξέδωσαν καταγγέλλουν τη ΝΔ για τους αντιασφαλιστικούς νόμους που ψήφισε και κατάργησε μια σειρά κατακτήσεις και δικαιώματα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Με τη μονόπλευρη λιτότητα που εφάρμοσε η ΝΔ οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ είχαν απώλειες 35% στα εισοδήματά τους. Καταγγέλλουν όμως και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που ενώ ως αντιπολίτευση είχε υποσχεθεί άλλη πολιτική, εφαρμόζει με ευρωπαϊκή ευλάβεια την ίδια πολιτική αυστηρής λιτότητας. Αρνείται να καταργήσει τους τρεις νόμους της ΝΔ, που ως αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει στη Βουλή, αλλά και να ικανοποιήσει το βασικό αίτημα των συνταξιούχων: Την επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ με το εικοσαπλάσιο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Συνέπεια αυτής της άρνησης ήταν η απώλεια 191.000 δρχ. για κάθε συνταξιούχο του ΙΚΑ μόνο για το 1994.

Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που συναινεί σε αυτή την πολιτική λιτότητας, οδηγώντας έτσι το συνδικαλιστικό κίνημα σε παροπλισμό και υποταγή των εργαζομένων, παρά την επίθεση που εκδηλώνεται εναντίον τους. Η πολιτική αυτή, επισημάνθηκε, που εφαρμόζεται χρόνια τώρα δεν αντιμετώπισε τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Αντίθετα μάλιστα τα όξυνε, αφού αυξήθηκαν τα χρέη και τα ελλείμματα του δημοσίου και η ανεργία, έπεσε το βιοτικό επίπεδο του λαού με σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία. Το μόνο που πέτυχε είναι να αυξάνουν αλματωδώς τα κέρδη του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου.

Η κοινωνική ασφάλιση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Διαβλέπουμε σοβαρό κίνδυνο για το ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία για τις ασφαλιστικές παροχές και τα στοιχειώδη ασφαλιστικά δικαιώματα των συνταξιούχων και των εργαζομένων.

Το συνέδριο καλεί όλους τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στις 9 Μάρτη στο θέατρο "Διάνα", ώρα 9.30 πμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ