Πέμπτη 14 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χαμόγελα και δάκρυα

Μια γυναίκα κλέβει την αποψινή τηλεοπτική παράσταση. Μια γυναίκα φτωχή αλλά αξιοπρεπής, μια γυναίκα καλλιεργημένη, μορφωμένη, που για να να βγάλει το ψωμί της πρέπει να τρώει αλλού ψωμί, μαθαίνοντας τα παιδιά της "καλής κοινωνίας" τρόπους, γράμματα, συμπεριφορά, ξένες γλώσσες. Αναφερόμαστε στην ταινία της Μαρίας Λουίζας Μπέμπεργκ, "Μις Μαίρη",που θα προβάλει η ΕΤ-3 στη 01.00. Μια ταινία που ξεχώρισε για την τρυφερότητα και τη γλαφυρότητα, αλλά και για την ανάπλαση της εποχής και των ζωντανών χαρακτήρων. Πρόκειται για ένα κοινωνικό δράμα, που καταγγέλλει την υποκρισία της αριστοκρατίας της Αργεντινής. Η Μις Μαίρη, η φτωχή γκουβερνάντα, ψάχνει για δουλιά. Εκείνη που της προσφέρεται είναι πολύ μακριά από την πατρίδα της, είναι σε άλλη ήπειρο. Είναι στην Αργεντινή, σε μια οικογένεια με τρία παιδιά. Δυο κορίτσια και ένα αγόρι. Η Μις Μαίρη αποφασίζει να διανύσει όλη αυτή την απόσταση και να βρεθεί στη μακρινή, αλλά εξωτική - όπως η ίδια νομίζει και φαντάζεται -χώρα. Στη χώρα του έρωτα, του τάνγκο, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Θα συγκεντρωθεί στη δουλιά της όσο της επιτρέπουν οι απίστευτες παραδόσεις του παλατιού του οποίου κατοικεί. Γρήγορα θα διαπιστώσει με πίκρα ότι στη χώρα του τάνγκο και του έρωτα ο χορός είναι μόνο για δύο, που πρέπει να ταιριάζουν κοινωνικά, και ο έρωτας επίσης. Οτι δεν υπάρχει καμιά ελευθερία, αλλά απλώς ολίγη φιλανθρωπία από τις νευρωτικές, απατημένες από τους συζύγους τους, κυρίες του καλού κόσμου που πλήττουν αφόρητα. Ο νεαρός γιος θα ερωτευτεί τη δασκάλα των αδελφών του και αυτός ο έρωτας θα αναγκάσει τη δυστυχισμένη "Μις Μαίρη" να φύγει από τη δουλιά της και να γυρίσει στη γηραιά Αγγλία. Με την Τζούλι Κρίστι.

Από την ΕΤ-2 στις 00.30 "Χαμόγελα καλοκαιρινής νύχτας" του Ινγκμαρ Μπέργκμαν.

Πρόκειται για μια αισθηματική κωμωδία σουηδικής παραγωγής του 1955, που θα μας γυρίσει στις αρχές του 20ού αιώνα στη Σουηδία. Μια ηθοποιός καλεί τις οικογένειες των δύο εραστών της για ένα γουίκεντ στην εξοχή, όπου συμβαίνουν απίθανα γεγονότα. Κωμωδία εμπνευσμένη από τον Σαίξπηρ, όπου ο σκηνοθέτης προσπαθεί να εξετάσει τις σχέσεις αντρών και γυναικών, το σεξ και τον έρωτα, καταδεικνύοντας την υπεροχή των γυναικών, όπως συμβαίνει συνήθως στο έργο του Μπέργκμαν.

Από το MEGA στις 23.10 "Η Μάχη του Αντζιο" του Εντουαρντ Ντιμίτρι.

Πρόκειται για τη γνωστή πολεμική περιπέτεια του 1968, που αφηγείται την ιστορία εκείνης της περίφημης, της τρομερής μάχης. Μετά την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στο Αντζιο της Ιταλίας το 1944, ο πολεμικός ανταποκριτής Ντικ Ενις και ο φίλος του δεκανέας Ραμπίνοφ πληροφορούν τον διοικητή της περιοχής στρατηγό Λέσλι ότι ο δρόμος για τη Ρώμη είναι ανοιχτός. Ο Λέσλι, όμως, αντί να κατευθυνθεί στη Ρώμη - παίρνοντας έτσι μια απόφαση που έμεινε στην ιστορία ως μια από τις μεγαλύτερες πολεμικές βλακείες - επιχειρεί να χτίσει ένα προπύργιο στο Αντζιο και δεν αργεί να αποκαλύψει ότι οι Γερμανοί τον έχουν υπερφαλαγγίσει, περικυκλώνοντάς τον. Τέσσερις μήνες αργότερα και ύστερα από τριάντα χιλιάδες νεκρούς, οι συμμαχικές δυνάμεις θα σπάσουν τις γερμανικές γραμμές και θα βαδίσουν προς τη Ρώμη. Με τους: Ρόμπερτ Μίτσαμ, Αρθουρ Κένεντι και Πίτερ Φολκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερωτας και πόλεμος (2000-09-01 00:00:00.0)
Μάχη με την ανία (1999-08-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ