Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο δρόμο της συρρίκνωσης

Συρρίκνωση προσωπικού, πολυειδικότητα και εντατικοποίηση επιβάλλει η ιταλική διοίκηση των "Τσιμέντων Χαλκίδας"

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Την προσφιλή της - όπως και στην ΑΓΕΤ - μέθοδο των "οικειοθελών αποχωρήσεων" με τη συναίνεση και της διοίκησης του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), έχει βάλει σε εφαρμογή η ιταλική διοίκηση των "Τσιμέντων Χαλκίδας",συρρικνώνοντας το προσωπικό με γρήγορους ρυθμούς. Στα σχέδια των Ιταλών είναι η μείωση του προσωπικού κατά 300 εργαζόμενους. Η συρρίκνωση αυτή συνοδεύεται και με την άσκηση πίεσης προς τους υπόλοιπους εργαζόμενους να καλύπτουν τις θέσεις και ειδικότητες που μένουν κενές.Προς την κατεύθυνση αυτή, επιστρατεύονται φήμες που έντεχνα διοχετεύονται στο προσωπικό, ότι "τα πράγματα μπορούν να χειροτερέψουν".

Την ίδια στιγμή έχουμε αύξηση του προσωπικού των εργολάβων, που δεν αναλαμβάνουν μόνο "έκτακτες και επείγουσες κατασκευές - επισκευές", όπως προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία σωματείου - εταιρίας, αλλά επεκτείνονται και σε μόνιμες εργασίες.

Τα αντεργατικά σχέδια που προσπαθεί να επιβάλει η ιταλική διοίκηση της "Κονκρέτουμ" (θυγατρική της "Καλτσεστρούτσι") στην επιχείρηση, με τη συναίνεση της διοίκησης του σωματείου, καταγγέλλει με ανοιχτή επιστολή προς το ΔΣ του σωματείου η "Προοδευτική Συνδικαλιστική Συνεργασία Τσιμέντων Χαλκίδας",η οποία καλεί τη διοίκηση να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της ότι θα παλέψει για να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας, που άλλωστε είναι και αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων.

Στην επιστολή τονίζεται πως "γίνεται φανερό ότι η διοίκηση των Τσιμέντων Χαλκίδας, μέσω της μείωσης του μόνιμου προσωπικού και την παράλληλη αύξηση του προσωπικού που απασχολείται στους εργολάβους, βάζει σε εφαρμογή τα σχέδια του ΣΕΒ για τη μερική απασχόληση, την κατάργηση των ειδικοτήτων, των Συλλογικών Συμβάσεων, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων".

Για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, η παράταξη προτείνει μια σειρά ενεργειών, όπως: Με πρωτοβουλία και καθημερινή παρουσία στους χώρους δουλιάς, το ΔΣ να συντονίσει τους εργαζόμενους ώστε να μην εργάζεται κανείς σε άλλη ειδικότητα. Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις, από άνεργους του ΟΑΕΔ για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας. Να μην υπάρχει καθημερινή παρουσία εργολάβων για τις μόνιμες εργασίες. Να εφαρμοστεί η συμφωνία που προβλέπει σε ποιες περιπτώσεις και με ποιους όρους αναλαμβάνουν οι εργολάβοι και αν αρνηθεί η εταιρία την εφαρμογή της, να αποκλειστεί η είσοδος για τους εργολάβους. Τέλος, για κάθε μια συνταξιοδότηση ή απόλυση με "κίνητρα", να διεκδικηθεί μια νέα πρόσληψη, ώστε να μη μειωθεί άλλο το προσωπικό.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ