Σάββατο 4 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από την... πρωταπριλιά η μείωση των επιτοκίων

Μειώσεις στο βασικό επιτόκιο δανεισμού ανακοίνωσαν χτες η ΕΘνική και η Εμπορική, που ξεπερνούν τις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες και θα ισχύουν από την 1η Απρίλη

Πρωταπριλιάτικη... μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων από την Εμπορική και την Εθνική Τράπεζα!Οπως ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας από 1 Απρίλη τα "βασικά" επιτόκια χορηγήσεων μειώνονται κατά 3,25 ποσοστιαίες μονάδες και κατά 4,5 το επιτόκιο στεγαστικών δανείων. Η δε Εμπορική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι από την ίδια ημερομηνία μειώνει το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες. Από την ίδια ημερομηνία θα ισχύουν επίσης τα νέα μειωμένα επιτόκια που ανακοίνωσε χτες και η Ιονική Τράπεζα.

Στη σχετική ανακοίνωση της Εμπορικής Τράπεζας υποστηρίζεται ότι η μειώσεις των επιτοκίων γίνονται σε μια περίοδο που μειώνεται ο πληθωρισμός και "είναι πλέον εμφανή τα σημάδια της ανάκαμψης". Προφανές είναι όμως ότι οι κινήσεις των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών γίνονται κάτω από το βάρος της ανάλογης κίνησης της Τράπεζας Πίστεως, καθώς και μετά από πιέσεις της κυβέρνησης...

Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα μειώνεται το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων για πάγιες εγκαταστάσεις από 23,25% σε 20%, το βασικό επιτόκιο για κεφάλαια κίνησης από 24,25% σε 21%. Από την ίδια ημερομηνία η Εθνική Τράπεζα καθιερώνει τη χορήγηση δανείων για πάγιες εγκαταστάσεις χρονικής διάρκειας πέραν της πενταετίας με σταθερό επιτόκιο 17%. Να διευκρινίσουμε εδώ, ότι το πραγματικό επιτόκιο που πληρώνουν όσοι παίρνουν τραπεζικά δάνεια, είναι μεγαλύτερο από το "βασικό" επιτόκιο που ανακοινώνουν οι τράπεζες, καθώς προστίθενται οι προμήθειες, οι προσαυξήσεις κλπ.

Επίσης μειώνει κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων προς ιδιώτες, το οποίο διαμορφώνεται από 24% σε 19,5%. Στην ανακοίνωση της τράπεζας επισημαίνεται ότι τα, κατά περίπτωση, καθορισμένα περιθώρια επιτοκίου χορηγήσεων για κεφάλαια κίνησης προσαυξάνονται κατά μια ποσοστιαία μονάδα από 1 Απρίλη. Τέλος, για περιπτώσεις "αρίστων" και... "αποδοτικών" πελατών με χρηματοδοτήσεις μεγάλου ύψους, θα εξακολουθήσουν να χορηγούνται δάνεια τακτής λήξης με επιτόκιο το εκάστοτε της διατραπεζικής αγοράς (σήμερα είναι 17,75% για τρεις μήνες) πλέον περιθωρίου επιτοκίου που θα συμφωνείται.

Από την πλευρά της η Εμπορική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι: Από 1 Απρίλη καθιερώνεται νέο προϊόν χορηγήσεων διάρκειας 3, 6 και 12 μηνών. Το επιτόκιο αυτό θα είχε ως βάση τα επιτόκια της δευτερογενούς αγοράς των έντοκων γραμματίων του Δημοσίου ή της διατραπεζικής αγοράς συν περιθώριο μιας ποσοστιαίας μονάδας για τους "πολύ καλούς και αποδοτικούς" πελάτες και για ποσά πάνω από 300 εκατ. δρχ. Τα επιτόκια της τράπεζας διαμορφώνονται ως εξής: Το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων καθορίζεται στο 21% συν περιθώριο 2,5 ποσοστιαίες μονάδες (το ισχύον σήμερα είναι 24,5% συν 2,5 μονάδες). Δηλαδή μειώνεται κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες. Το βασικό επιτόκιο μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δανείων καθορίζεται στο 22% συν περιθώριο 2,25 μονάδες από 22,5% συν 2,25 μονάδες. Το ειδικό επιτόκιο επενδύσεων μειώνεται στο 17% (από 21%) σταθερό με διάρκεια δανείου τουλάχιστον πέντε χρόνια. Το βασικό επιτόκιο στεγαστικών δανείων μειώνεται από 21% σε 19% και το βασικό επιτόκιο καταναλωτικών δανείων από 26% σε 25%. Τέλος, από 1 Μάρτη μειώθηκε στο 31% το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ