Κυριακή 12 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
"Λύση" της ανεργίας και της φτώχειας με "θα"...

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Περισσότεροι από 120 ηγέτες κυβερνήσεων και κρατών παρακολούθησαν την τελική Σύνοδο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Κοινωνική Ανάπτυξη, της οποίας οι εργασίες ολοκληρώθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Δανίας.

Ηδη από χτες, ανώτεροι διπλωμάτες άρχισαν να διαμορφώνουν το τελικό κείμενο της διακήρυξης, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας πιστεύεται ότι θα είναι δηλώσεις προθέσεων και απαρίθμηση μη - δεσμευτικών προτάσεων για να αντιμετωπιστεί διεθνώς το πρόβλημα της φτώχειας.

Στο μεταξύ, λύθηκε τελικά η αμερικανοκουβανική διαμάχη, που εμπόδιζε μέχρι τώρα την υιοθέτηση της τελικής διακήρυξης, ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Χουάν Σομάβια.

Ωστόσο, ο Σομάβια δε διευκρίνισε ποια συμβιβαστική λύση βρέθηκε για την επίμαχη παράγραφο της διακήρυξης, που καλεί τις 184 χώρες που την υπογράφουν να απέχουν από κάθε μονομερές κατασταλτικό μέτρο που μπορεί να εμποδίζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη μιας τρίτης χώρας. Οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους γι' αυτή τη φράση, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο οικονομικό εμπάργκο που εφαρμόζει η Ουάσιγκτον κατά της Κούβας πάνω από 30 χρόνια. Τότε, η Κούβα απείλησε να φέρει το θέμα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που συνεδρίασαν το Σαββατοκύριακο για να εγκρίνουν τη διακήρυξη.

Στην Κοπεγχάγη είχαν φτάσει προχτές το απόγευμα ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ ματαίωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του. Στην τελική φάση των εργασιών, θα συμμετάσχει ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν και τις ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύσει ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ.

Με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, συναντάται αύριο ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, στο πλαίσιο της επίσημης πρόσκλησης που έχει δεχτεί από τον διευθυντή της ΟΥΝΕΣΚΟ, Φρεντερίκο Μαγιόρ.

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης, ο Μαντέλα δήλωσε πως πιστεύει ότι "θα ασχοληθούμε με τα προβλήματα που προκαλούν ανησυχία στον κόσμο - την πείνα, τη φτώχεια - προβλήματα που υπονομεύουν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής".

Ο Κάστρο έφθασε λίγες ώρες αργότερα και όταν ρωτήθηκε ποιο αποτέλεσμα θα έχει η διάσκεψη, αρκέστηκε να πει: "Ας περιμένουμε".

Τα αιτήματα πολλών κρατών που πήραν μέρος στη Διάσκεψη για ριζικό επανακανονισμό του εξωτερικού χρέους τους δε συμπεριελήφθησαν στο τελικό κείμενο της διακήρυξης. Απορρίφθηκε επίσης, αν και υποστηρίχτηκε από χώρες του Τρίτου Κόσμου, η ιρανική πρόταση ίδρυσης "Κοινωνικού Ταμείου", που θα ενισχύει τα ασθενέστερα οικονομικά κράτη. Ωστόσο, το θέμα αυτό θα επανεξεταστεί στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη στο τέλος Ιούνη, στο πλαίσιο του Οικονομικού - Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ (ECOSOC).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ