Τετάρτη 15 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τραγικός απολογισμός

Τριάντα χιλιάδες εργατικά ατυχήματα το χρόνο. Το 84% των εργαζομένων στη βιομηχανία δεν καλύπτεται από το νόμο για την υγιεινή και την ασφάλεια!

Περίπου 30 χιλιάδες εργατικά ατυχήματα γίνονται κάθε χρόνο, ενώ 11 χιλ. εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται πρόωρα, εξαιτίας επαγγελματικών ατυχημάτων και ασθενειών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες, σε εκδήλωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.

Στην εκδήλωση αναφέρθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση και στασιμότητα στα ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας. Σημειώθηκε επίσης η αδυναμία του Ν. 1568/85, "για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων", να καλύψει το σύνολο των εργαζομένων, αφού - εκτός των άλλων - οι διατάξεις του αφορούν επιχειρήσεις με 150 και πλέον εργαζόμενους. Ειδικά στη βιομηχανία, το 99,8% των επιχειρήσεων και το 84% των εργαζομένων μένει ακάλυπτο από το νόμο, επειδή στη χώρα μας έχουν καταγραφεί μόνο 542 επιχειρήσεις, με περισσότερους από 150 εργαζόμενους, ενώ 128.000 επιχειρήσεις απασχολούν λιγότερους. Ετσι, 183 χιλ. εργαζόμενοι καλύπτονται από το νόμο σε αντίθεση με άλλους 671.000, που απασχολούνται σε μικρές επιχειρήσεις!

Κατά τον απολογισμό του ινστιτούτου για τα τέσσερα περίπου χρόνια λειτουργίας του δόθηκε και η ευκαιρία - δυο μέρες πριν το συνέδριο της ΓΣΕΕ - να βραβευτούν όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία και τη λειτουργία του. Βραβεύτηκαν, λοιπόν, οι φορείς που σύστησαν το ινστιτούτο, ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΕΣΕ, το υπουργείο Εργασίας, βραβεύτηκαν και προσωπικά όσοι συμμετείχαν στα σχετικά όργανα, οι τρεις τελευταίοι υπουργοί Εργασίας, η Β. Παπανδρέου,ο Ρ. Σπυρόπουλος και άλλοι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ