Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Κρίσιμες αρχαιρεσίες στο ΣΥΤΕ

Του Γιάννη ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗ*

Στις 4 Απρίλη διεξάγονται κρίσιμες εκλογές στον Σύλλογο Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδας (ΣΥΤΕ). Είναι κρίσιμες γιατί εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει σ' όλες σχεδόν τις κεντρικές τράπεζες της Κοινότητας μια διαδικασία συρρίκνωσης εργασιών και προσωπικού, στα πλαίσια της δημιουργίας Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ), υποκατάστημα της οποίας θα είναι και η Τράπεζα της Ελλάδας.

Στις 4 Απρίλη θα κριθεί αν ο ΣΥΤΕ θα συνεχίσει να βαδίζει υποταγμένος στην εργοδοτική και κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στην παραπέρα συρρίκνωση της ΤΕ και τη σταδιακή αφαίρεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ή αν θα αλλάξει ρότα, θα ξαναποκτήσει τη διεκδικητική του φυσιογνωμία εξασφαλίζοντας την απασχόληση, την ασφάλιση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, με τον "αέρα" και τη σύμφωνη γνώμη όλων των άλλων παρατάξεων και ιδιαίτερα της ΔΑΚΕ και της ΕΝΙΑΙΑΣ - ΑΣΠΕ (υποστηρίζεται από τον "ΣΥΝ") σ' όλα τα κύρια ζητήματα, διεκδικεί με κάθε μέσο την αυτοδυναμία.

Ετσι την τελευταία διετία όλοι οι άλλοι συμφώνησαν:

* Σε "εθελούσια" έξοδο του προσωπικού την 1/1/95, λύνοντας προβλήματα της εργοδοσίας χωρίς η Τράπεζα να πληρώσει τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς καν γενική συνέλευση και δημοψήφισμα, όπως είχαν δεσμευτεί. Σηματοδότησαν με την απόφασή τους αυτή, τη συρρίκνωση των εργασιών και του προσωπικού της ΤΕ.

* Στη διετή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΟΤΟΕ. Και όχι μόνο αυτό. Τον Δεκέμβρη σιώπησαν και δεν ψήφισαν πρότασή μας να διεκδικήσουν, καταγγέλλοντας τη Συλλογική Σύμβαση, τουλάχιστον το 2,8% της αύξησης των ασφαλιστικών μας εισφορών που από 1/1/95 μείωσε τις αποδοχές των εργαζομένων στις τράπεζες από 7.000 δρχ. μέχρι 50.000 στους μεγάλους βαθμούς.

* Δεν αγωνίστηκαν για λύση του ασφαλιστικού, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, που εφαρμόζει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα υλοποιούν, με αποφάσεις τους, τους νόμους αυτούς που μείωσαν τις συντάξεις, τα εφάπαξ, τα μερίσματα, χειροτέρευσαν τους όρους εξόδου και συνταξιοδότησης κλπ. Αδιαφορούν για τη συνεχιζόμενη ληστεία στο λογαριασμό προικοδότησης και δε διεκδικούν να δοθεί προκαταβολή για το εφάπαξ (ήδη εφαρμόζεται σε Εθνική και Γενική Τράπεζα).

* Το καλοκαίρι, στον ένα ή άλλο βαθμό υπονόμευσαν το ωράριο που χάρις στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων αποκαταστάθηκε.

* Στο μηχανογραφικό κέντρο, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις μας, αντέδρασαν για την εισβολή του Κόκκαλη, μόνο όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αντιστάθηκαν κατόπιν δικής μας πρωτοβουλίας.

* Για το Νομισματοκοπείο, κωφεύουν παρά τις πιέσεις μας για διαβήματα στην κυβέρνηση ώστε η κοπή της εθνικά αναγκαίας ποσότητας ECU, να μας δοθεί, αφού οι μεγάλες πολυεθνικές (πχ DELARUE) προσπαθούν με κάθε τρόπο να αναλάβουν αυτή την εργασία. Εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην COMISION, που ήδη όμως ζητάει εξηγήσεις γιατί κόβουμε μονοπωλιακά τα έντοκα του δημοσίου στη χώρα μας.

* Πλήρης απόσπαση του ΣΥΤΕ από τη βάση των συναδέλφων. Ολόκληρη τη διετία ο ΣΥΤΕ έμεινε μακριά από την απαραίτητη ζωντανή παρουσία και επαφή με τους συναδέλφους. Τους αγνόησαν παρ' ότι υπήρχαν δεσμεύσεις για κινητοποιήσεις, συνελεύσεις - δημοψηφίσματα στα ζητήματα εθελούσιας εξόδου, επιδοματική πολιτική, ωραρίου.

Μπροστά στις εκλογές του ΣΥΤΕ το ψηφοδέλτιο ΠΑΣ - ΕΣΑΚ (στο οποίο συμμετέχουν 48 συνάδελφοι) συγκροτείται από τις δυνάμεις που έμειναν σταθερά συνεργαζόμενες στο ΣΥΤΕ την τελευταία διετία και σε επίπεδο ΟΤΟΕ, προσδοκώντας πως στις 4 Απρίλη θα συναντηθούμε με ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων που αρνείται να ενσωματωθεί στην κυβερνητική και εργοδοτική πολιτική.

* Ο Γιάννης Βαμβακούσης είναι

μέλος του ΔΣ του ΣΥΤΕ και του ΓΣ της ΟΤΟΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ