Σάββατο 11 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανελλαδική κατακραυγή

Φορείς και συνδικάτα στο πλευρό των συνταξιούχων

Θύελλα αντιδράσεων από δεκάδες φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος ξεσήκωσε η βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ σε βάρος των συνταξιούχων. Εργαζόμενοι και απόμαχοι της δουλιάς από όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας δηλώνουν την απόφασή τους να βάλουν με τον αγώνα τους φραγμό στην ένταση του αυταρχισμού, που όπως τονίζουν είναι το συνακόλουθο της αντιλαϊκής πολιτικής της λιτότητας.

Εχοντας τον πρώτο λόγο τα συνταξιουχικά σωματεία καταγγέλλουν: "Η πολιτική της βίας για να διαιωνίζεται η ακρίβεια και η λιτότητα δε θα περάσει. Οι συνταξιούχοι είμαστε αποφασισμένοι αυτή την πολιτική με συνεχείς αγώνες να τη σταματήσουμε". Η καταγγελία που υπογράφεται από την Ενωση Συνταξιούχων Κύριας και Επικουρικής Ασφαλίσεως Πειραιώς και Πέριξ Δήμων,της οποίας ο πρόεδρος, Σουγλάκος Νικήτας,τραυματίστηκε στα προχτεσινά επεισόδια, συνοδεύεται και από άλλες καταγγελίες που υπογράφουν το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΑΜ (ζητάει και την παραίτηση του υπουργού Δημοσίας Τάξης), τα σωματεία συνταξιούχων Μετάλλου και ΤΕΒΕ Αθήνας κ.ά.

Από την Καστοριά οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ εκφράζουν τη συμπαράστασή τους και ζητούν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ οι συνταξιούχοι ΤΕΒΕ Θεσσαλονίκης δηλώνουν πως δε θα σκύψουν το κεφάλι σε τέτοιου είδους λογικές. Την αστυνομική επίθεση καταγγέλλει και η Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων Λάρισας.Τη διαμαρτυρία τους εκφράζουν επίσης: Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών, ο Αντιστασιακός Σύνδεσμος Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας, οι Συνταξιούχοι ΙΚΑ Βύρωνα, η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων Περιστερίου, τα Σωματεία ΙΚΑ - Αναπήρων - ΤΕΒΕ Ελευσίνας, οι συνταξιούχοι Μετάλλου Πειραιά, ΙΚΑ Καλλιθέας και γύρω δήμων.

Πάνε μαζί λιτότητα - αυταρχισμός

Αισχρή χαρακτηρίζει την επίθεση η ΑΔΕΔΥ και τονίζει ότι "ανεξάρτητα από τις εκ των υστέρων φραστικές καταδίκες ή την αποστασιοποίηση από πλευράς των πολιτικών υπευθύνων, έρχεται (σ.σ. η επίθεση) να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά την αδιάψευστη αλήθεια, πως η λιτότητα και η περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων πάνε πάντα μαζί με τον αυταρχισμό και τη βία". Τον καταλογισμό των ευθυνών και την επίλυση των προβλημάτων των συνταξιούχων ζητά η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος,τονίζοντας πως ο αγώνας είναι το μοναδικό όπλο και δε θα κατατεθεί στο βωμό της καταστολής. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ καταγγέλλουν την επίθεση και καταλογίζουν πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση. Η ΟΤΟΕ καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενώ την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων ζητούν η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΛ-ΤΑ,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Διυλιστήρια και Χημικές Βιομηχανίες και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας,ζητώντας από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των συνταξιούχων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών υπογραμμίζει πως "η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εφαρμόσει "διά πυρός και σιδήρου" τις συμφωνίες του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου" για πλήρη κατεδάφιση όλων των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων και απομάχων της δουλιάς, να επιβάλει στη χώρα μας τη "νέα τάξη πραγμάτων", αναβιώνει ένα νέο, βάρβαρο, αστυνομικό κράτος καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας και συνταγματικής προστασίας".

Κάλεσμα αντίστασης

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καταγγέλλει τη βάρβαρη επίθεση, σημειώνοντας την ευθύνη την κυβέρνησης που θωρακίζει με αυτό τον τρόπο την αντιλαϊκή πολιτική της. Παράλληλα, καλεί τους συνταξιούχους του κλάδου σε συγκέντρωση την Τρίτη 14 Μάρτη, ώρα 11 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου. Επίσης, την επίθεση καταδικάζουν καλώντας σε αντίσταση συνολικά τους εργαζόμενους οι οικοδόμοι Γκύζη,αλλά και των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Τρικάλων.Τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα Πειραιά, Τρικάλων, Αγρινίου και Ζακύνθου καταγγέλλουν την αντιλαϊκή, αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης και καλούν τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης καταγγέλλει, επίσης, πλήθος πρωτοβάθμιων σωματείων: Εργαζομένων στην ΠΥΡΚΑΛ, Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Πειραιά, Οικοδόμων Πειραιά, Ηλεκτρολόγων Επισκευών Εγκαταστάσεων Πλοίων, Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, Εργατών Δέρματος - Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας Ν. Πειραιά, Εργαζομένων AEG, Σιδηροχυτών Πειραιά - Αθηνών, Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής, Εργαζομένων ΝΑΥΣΙ, Μετάλλου Σαλαμίνας, Λογιστών, Εργατοϋπαλλήλων ΕΛΒΙΠΥ - ΧΡΩΠΕΙ, ΕΛΣΑ, Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ζακύνθου, Υπαλλήλων Εστιατορίων - Οινομαγειρείων - Κέντρων Διασκέδασης, Μαγείρων, Υπαλλήλων του υπουργείου Εμπορίου και Εργαζομένων στο Δήμο Ηλιούπολης.

Την ανάγκη να αντισταθεί ο λαός του Νομού Αχαφιας στη συντηρητική και αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης, να συμπαρασταθεί στον αγώνα των συνταξιούχων, να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο των Εργατικών Σωματείων στις 14 Μάρτη και να σταθεί στο πλευρό των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων στο κλείσιμο των καταστημάτων τους στις 20/3, τονίζει η ΝΕ Αχαφιας του ΚΚΕ,ενώ η ΕΣΑΚ Μαγνησίας με ανακοίνωσή της καταδικάζει τα επεισόδια καλώντας τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα των συνταξιούχων.

Ως "πρωτοφανή πράξη βίας και καταστολής", χαρακτηρίζει την επίθεση η ΕΣΑΚ Θεσσαλονίκης. Τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν είχε να επιδείξει τίποτε άλλο απέναντι στα "περήφανα γηρατειά" παρά μόνο τον "κοινωνικό διάλογο" των ροπαλοφόρων των ΜΑΤ. "Ας μην αυταπατάται η κυβέρνηση - καταλήγει η ανακοίνωση - ότι τα ΜΑΤ θα ανακόψουν το κίνημα αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Οι αγώνες των συνταξιούχων και των άλλων εργαζομένων θα συνεχιστούν με περισσότερη ένταση και δυναμισμό, γιατί είναι μονόδρομος για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που τίποτε δεν αφήνει όρθιο".

Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσαν επίσης η ΠΑΣΚΕ Υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας και το ΝΑΡ.

"Τέτοιου είδους ενέργειες, αλλά και η προετοιμασία νομοσχεδίου καταστολής κινητοποιήσεων εγκυμονούν κινδύνους κατάργησης της δημοκρατίας και δεν έχουν καμία σχέση με "κοινωνικούς διαλόγους" και "συναίνεση"", υπογραμμίζει η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων.Ανάλογες ανακοινώσεις διαμαρτυρίας εξέδωσαν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθηνών, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ