Τρίτη 21 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Της λεβεντιάς οι μελωδίες

Ηχοι της Μάνας Γης που οργώνουν στο διάβα τους, τον πόνο και τη χαρά, την πίκρα και την ελπίδα του ελληνικού λαού. Που αν σκύψεις πάνω τους θα αφουγκραστείς τους χτύπους της καρδιάς αυτού του τόπου. Νότες που 'θρεψαν της κλεφτουριάς το βόλι, τον πόνο της μετανάστευσης, το γάμο και τον έρωτα αντήχησαν χτες στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό, στη συναυλία που διοργανώθηκε για την ενίσχυση της προσπάθειας που γίνεται να διασωθεί το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ.

Μια περιπλάνηση σε βάθος ιστορικό και σε πλάτος γεωγραφικό, ένα μουσικό απάνθισμα 10 και πάνω αιώνων, από τη Θράκη στην Κρήτη και από την Κύπρο στον Πόντο. Η φωνή της Γιώτα Βέη,τρανή απόδειξη μιας κληρονομιάς που δε σβήνει, δεν ξεθωριάζει και δεν ξεπουλιέται, έδωσε ζωή χτες στα δροσερά ευωδιαστά, πολύχρωμα άνθη της δημοτικής μας παράδοσης, της ριζωμένης στο χρόνο με αξίες ανεξίτηλες. Μαζί της, συνοδοιπόροι στη γεωγραφία της παράδοσης οι σπουδαίοι οργανοπαίχτες της, Μάνος Αχαλινοτόπουλος (κλαρίνο),Λάζαρος Ευθυμίου (βιολί), Κώστας Πίτσος (κιθάρα) Κώστας Παπαπροκοπίου(λαούτο), Γιώργος Γιεβγελής (Κρουστά). Τη συναυλία καλωσόρισε ο Στέφανος Ψαραδάκης μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής των Καλλιτεχνών του ΚΚΕ, που αφού αναφέρθηκε στο δημοτικό τραγούδι και στη σημασία διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κάλεσε τέλος, να στηρίξουμε ακόμα την προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών, που υπέστη το αρχείο του ΚΚΕ. Η Γιώτα Βέη άνοιξε τη συναυλία με ένα τραγούδι από τις "Παραλογές,"είδος αφηγηματικό με πλάτος επικό, που μέσα του βρίσκουμε σπαράγματα της αρχαίας τραγωδίας", ενώ στη συνέχεια μεταξύ άλλων τραγούδησε τη "Σαμαρίνα", το "Ντεληπαππά", τη "Μια πέρδικα παντρεύτηκε", το "βγήκα ψηλά στον Ολυμπό" κ. α

Αμέσως μετά, τη σκυτάλη μέσα στο στίβο της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς, πήρε το κρητικό συγκρότημα των Παντελή Δερμιτζάκη (λύρα), Βασίλη Διακομανώλη (κιθάρα), Αντώνη Ζαχαριουδάκη (λαούτο). Αργότερα η βραδιά "περπάτησε" στα βήματα της ελληνικής λεβεντιάς με το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου του δήμου Ελληνικού "Τα Σούρμενα".

Τη συναυλία παρακολούθησαν ο πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης,τα μέλη του ΠΓ Θ. Τζιαντζής και Σ. Κοτσαντής και ο βετεράνος του ΚΚΕ Νίκος Αμπατιέλλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ