Πέμπτη 21 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταστροφική πολιτική για τις ΔΕΚΟ

Γενικεύεται η πρόκληση της μετατροπής επιχειρήσεων, που ανήκουν στο δημόσιο, σε ανώνυμες εταιρίες

Την επέκταση σε μία σειρά άλλων μικρότερων Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ), της υποχρέωσης να μετατραπούν σε Ανώνυμες Εταιρίες την επόμενη διετία, βάσει του περσινού νόμου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο για τον "εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ), προβλέπει σχετική τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Με αφορμή την παραπάνω τροπολογία, το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα τον μέχρι σήμερα απολογισμό της διαδικασίας μετατροπής σε ΑΕ όσων ΔΕΚΟ προέβλεπε ήδη ο νόμος. Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση, μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί από 31 συνολικά ΔΕΚΟ η διαδικασία μετατροπής τους σε ΑΕ. Στο επόμενο διάστημα οι παραπάνω ΔΕΚΟ καλούνται, βάσει του νόμου να συγκροτήσουν νέα Διοικητικά Συμβούλια, ενώ παράλληλα ξεκινά η υλοποίηση του θεσμού του Διευθύνοντος Συμβούλου, των Στρατηγικών και Επιχειρησιακών Σχεδίων, των Συμβολαίων Διαχείρισης και του Χάρτη Προστασίας Καταναλωτή. Ηδη ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επιλογής των διευθυνόντων συμβούλων σε 12 ΔΕΚΟ και έχουν συγκροτηθεί τα περισσότερα νέα Διοικητικά Συμβούλια, ενώ σε διαδικασίες ολοκλήρωσης βρίσκονται άλλες 4 ΔΕΚΟ. Για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ θα κινηθεί η διαδικασία μόλις λήξει η θητεία των υπαρχόντων ΔΣ, όπως προβλέπει ο νόμος.

Επίσης, με βάση τον Οδηγό Στρατηγικών και Επιχειρησιακών Σχεδίων που κατάρτισε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, οι ΔΕΚΟ ξεκίνησαν ήδη τη σύνταξη των πρώτων στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων, τα οποία θα αποτελέσουν και τη βάση.

Το ΚΚΕ

Σχολιάζοντας χτες στη Βουλή την τροπολογία ο βουλευτής Στρ. Κόρακας υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έχει "διατυπώσει τη ριζική του αντίθεση και έχει καταγγείλει ότι η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο αποβλέπει ουσιαστικά στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, αφού τις μετατρέπει από 100% ιδιοκτησία του κράτους που είναι σε πολυμετοχικές εταιρίες και προβλέπει διαδικασίες ιδιωτικοποίησής τους. Αν θα παραταθεί για ένα χρόνο ή για δύο δε μας αφορά ουσιαστικά. Εμείς είμαστε αντίθετοι με αυτήν την τροπολογία, γιατί είμαστε αντίθετοι με τις ρυθμίσεις του νόμου, τις οποίες τις θεωρούμε ολέθριες για τη χώρα μας και την εθνική οικονομία".

Δίνοντας μια άλλη διάσταση στο θέμα ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής υπογράμμισε: "Υπάρχει μια ανησυχία για το πώς θα γίνονται οι αναθέσεις έργων, οι προμήθειες κλπ. Και εκφράζω και εγώ μία απορία: Αν θα γίνουν ανώνυμες εταιρίες (οι ΔΕΚΟ) μήπως οδηγηθούν στον ιδιωτικό τομέα και τότε θα ελέγχονται από τη Βουλή οι αναθέσεις των έργων, οι προμήθειες και όλα αυτά για τα οποία σωστά ανησυχούν; Γι' αυτό εμείς καταψηφίζουμε, επειδή ουσιαστικά διευκολύνει και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και ουσιαστικά φεύγει από τον έλεγχο μιας παρέμβασης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ