Πέμπτη 21 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε αδιέξοδο οι αντιλαϊκές επιλογές

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες του "Ρ" για σημαντικές αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Διεργασίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Τη στιγμή που τα δημοσιονομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ορθώνονται όλο και απειλητικότερα σε βάρος του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, η εμμονή που διαπνέει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην ικανοποίηση των κριτηρίων του Μάαστριχτ και του "προγράμματος σύγκλισης", την οδηγεί στο να εθελοτυφλεί και να θέτει σαν μοναδικό της στόχο τη συγκάλυψη της πραγματικής κατάστασης με λογιστικά "τρικ" και διάφορες "αλχημείες". Μιας κατάστασης η οποία απέχει "παρασάγγας" από το υπεραισιόδοξο κλίμα που επιχειρούν να καλλιεργήσουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί ιθύνοντες. Εκτιμήσεις, που ήδη έχουν δημοσιευτεί στο "Ρ" και σύμφωνα με τις οποίες οι αποκλίσεις του φετινού προϋπολογισμού θα ξεπερνούν το μισό τρισεκατομμύριο δραχμές, διατυπώνονται τώρα και από αρμόδιους παράγοντες οι οποίοι δεν αποκλείουν να φτάσουν και τα 700 δισ. δρχ. στο τέλος του χρόνου. Κι αυτό δεδομένου ότι το αποθεματικό του προϋπολογισμού του 1997 - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - έχει ήδη εξανεμιστεί, αδυνατώντας να καλύψει οποιαδήποτε έκτακτη δαπάνη εμφανιστεί από δω και στο εξής.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις ήρθαν με ιδιαίτερη ένταση στην επιφάνεια τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τον εξαναγκασμό σε παραίτηση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του ειδικού γραμματέα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Δ. Δρίτσα,ενός από τα έμπειρα στελέχη καριέρας σε δημοσιονομικά - και όχι μόνο - θέματα.

Η αιτία που προκάλεσε τη συγκεκριμένη κίνηση φαίνεται πως βρίσκεται σε μία σειρά συγκεκριμένων απόψεων που είχε ο πρώην γραμματέας για τα δημοσιονομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και οι οποίες απείχαν από τις επιδιώξεις της πολιτικής ηγεσίας. Τις απόψεις του αυτές διατυπώνει με σαφήνεια ο Δ. Δρίτσας σε πολυσέλιδο (περισσότερες από 25 σελίδες) υπόμνημα που απέστειλε στον πρωθυπουργό και το περιεχόμενο του οποίου αναμένεται να συζητηθεί τόσο στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών Γ. Δρυ και Ν. Χριστοδουλάκη και οικονομικών συμβούλων, όσο και στην αυριανή συνάντηση του Γ. Παπαντωνίου με τον πρωθυπουργό, με κεντρικό θέμα τον προϋπολογισμό του 1998.

Το υπόμνημα

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπόμνημα γίνεται εκτενής αναφορά στις σοβαρές δυσκολίες που παρουσιάζει η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού με συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το τέλος του έτους. Οι εκτιμήσεις αυτές κάνουν λόγο για υστέρηση στα έσοδα που αναμένεται να ξεπεράσει τα 420 δισ. δρχ. καθώς και για υπέρβαση δαπανών γύρω στα 260 δισ. δρχ., πράγμα που σημαίνει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αγγίξει τα 700 δισ. δρχ. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως ενισχύουν αυτή την άποψη αφού:

  • Στο εφτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 1997 τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού παρουσίασαν αύξηση 11,5% έναντι επίσημου στόχου 15,6% και πραγματικού στόχου 18% (μετά την υστέρηση που εμφανίστηκε στο τέλος του 1996 και στους πρώτους φετινούς μήνες) για όλο το έτος.
  • Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το αποθεματικό του προϋπολογισμού του 1997 που ανερχόταν στα 100 δισ. δρχ. έχει ήδη εξανεμιστεί ως εξής: 60 δισ. δρχ. προορίζονται για πρόσθετες δαπάνες μισθοδοσίας με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, 30 δισ. δρχ. για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής για το αεροδρόμιο των Σπάτων, ενώ ποσό ύψους 15 δισ. δρχ. προορίζεται για αποζημιώσεις σε πλημμυροπαθείς. Αυτό σημαίνει ότι από δω και στο εξής οποιαδήποτε έκτακτη δαπάνη χρειαστεί να καλυφθεί, θα μεταφράζεται σε υπέρβαση σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί.

Στο υπόμνημά του ο Δ. Δρίτσας επισημαίνει την αναγκαιότητα να αναγνωριστούν κατ' αρχήν τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε στη συνέχεια να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Ο ίδιος φέρεται επίσης να διαφωνεί με το σκεπτικό των λογιστικών "τρικ" που έχει εφεύρει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να παρουσιάσει τα έσοδα του προϋπολογισμού αυξημένα (χωρίς αυτό να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα). Πρόκειται για "αλχημείες" όπως ο συνυπολογισμός των εσόδων από τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, η σύσταση Ανωνύμων Εταιριών για τη διαχείριση των δαπανών των φορέων του δημοσίου τομέα με στόχο να αποφεύγεται η εγγραφή των δαπανών αυτών στο σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού κλπ.

Β. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ευημερία των αριθμών (2000-09-15 00:00:00.0)
Ομολογούν τη φορολογική αφαίμαξη του '98 (1999-02-13 00:00:00.0)
Κόψτε δαπάνες από παντού! (1998-09-09 00:00:00.0)
Φορολογικό "κολαστήριο" για τους εργαζόμενους (1997-11-13 00:00:00.0)
Ισχνές μισθολογικές αυξήσεις μισθών για το 1998 (1997-10-01 00:00:00.0)
Τριβές από τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής (1997-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ