Τετάρτη 20 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Τριβές από τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής

Εντείνονται οι διεργασίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς

Τριβές προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο εντοπισμός όλο και περισσοτέρων αποκλίσεων από τους επιδιωκόμενους στόχους του προϋπολογισμού και άλλων δεικτών που συνάδουν με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης". Στην πραγματικότητα πρόκειται για την εμφάνιση των αδιεξόδων που δημιουργούνται από τις κυβερνητικές επιλογές και τη δογματική προσήλωση στην πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας και που μέχρι στιγμής εκφράζονται στην άσχημη πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, στη δυσμενή πορεία του πληθωρισμού, καθώς και στις προοπτικές που διαφαίνονται για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1998. Τα ζητήματα αυτά αποτελούν ήδη αντικείμενο σωρείας συσκέψεων που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η υστέρηση που εξακολουθούν να εμφανίζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού του 1997 αποτέλεσε αντικείμενο χτεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ,ενώ αύριο Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με βασικό θέμα τον προϋπολογισμό του 1998. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους να κατατεθεί φέτος νωρίτερα από τις 30 Νοέμβρη (τελευταία προθεσμία που προβλέπει ο νόμος). Μ' αυτό το δεδομένο, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σχεδόν οριστικοποιηθεί τα κονδύλια που θα διατεθούν για λειτουργικές δαπάνες στα περισσότερα υπουργεία, εξαιρουμένων των υπουργείων Γεωργίας, Υγείας, Παιδείας και Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επικρατέστερα σενάρια, οι δαπάνες των υπόλοιπων υπουργείων θα είναι αυξημένες μόλις κατά 5 - 6%, ενώ οι οριστικές αποφάσεις για τα παραπάνω 4 (που είναι και τα βασικότερα) υπουργεία αναμένεται να ληφθούν αφού προηγηθεί νέος κύκλος επαφών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς, στο επόμενο 10ήμερο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κονδύλι για δαπάνες μισθοδοσίας των υπουργείων στον προϋπολογισμό του 1998 αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 4%, ενώ μικρότερο από 4% αναμένεται να είναι το κονδύλι των επιχορηγήσεων. Τα παραπάνω θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του σκέλους των εσόδων, θα συζητηθούν στην αυριανή σύσκεψη οπότε ξεκινά ουσιαστικά η διαδικασία οριστικοποίησης των μεγεθών του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Λόγος γίνεται, βέβαια, όπως φαίνεται και από τα παραπάνω, για έναν προϋπολογισμό ακόμη πιο σκληρής λιτότητας, στο όνομα της εκπλήρωσης των όρων του προγράμματος "σύγκλισης".

Τριβές

Στο μεταξύ, οι αποκλίσεις που εμφανίζονται μέχρι στιγμής τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών του φετινού προϋπολογισμού, φέρονται να αποτελούν σημείο τριβής στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αποτέλεσμα των τριβών αυτών φαίνεται να είναι και η αποπομπή του ειδικού γραμματέα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Δ. Δρίτσα,με το πρόσχημα της κατάργησης του σχετικού πόστου. Ο τελευταίος, υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου εδώ και 35 χρόνια περίπου, φέρεται να είχε διαφορετικές εκτιμήσεις από τις αντίστοιχες της πολιτικής ηγεσίας, για τον τρόπο εκτίμησης της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού και για τους τρόπους μέσα από τους οποίους θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η σχετική κατάσταση. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και χτες το μεσημέρι ο Δ. Δρίτσας δεν είχε ενημερωθεί επίσημα για τις κυβερνητικές προθέσεις...

Να θυμίσουμε ότι ο χαμηλός ρυθμός αύξησης που εμφανίζουν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (στο εφτάμηνο 11,5% έναντι στόχου 18% μετά την υστέρηση που εμφανίστηκε και στο κλείσιμο του 1996) οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο συμπέρασμα ότι ο τελικός στόχος δε θα επιτευχθεί. Αν και επίσημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εκφράζει την αισιοδοξία ότι η δυσμενής πορεία των εσόδων θα ανατραπεί στους επόμενους μήνες, εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων κάνουν λόγο για τελική υστέρηση στα έσοδα που μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 300 - 500 δισ. δρχ.

Σ' όλα αυτά, πρέπει να προστεθεί και η κακή πορεία που εμφανίζει ο πληθωρισμός καθιστώντας ανέφικτο το στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση για πληθωρισμό 4,5% (αρχή - τέλος) στο τέλος του χρόνου. Ηδη τον περασμένο Ιούλη ο πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 5,4% (αρχή - τέλος), ενώ ορισμένες πληροφορίες τον ανεβάζουν γύρω στο 5,6% τον Αύγουστο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ