Τετάρτη 20 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Οι τιμές τραβούν την ανηφόρα

Ανατιμήσεις στα περισσότερα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Στους βιομήχανους επιχειρούν να αποδώσουν τις ευθύνες οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ

Νέο κύμα ανατιμήσεων έχει ξεσπάσει στα περισσότερα είδη πλατιάς κατανάλωσης, αφού βιομήχανοι και μεγαλέμποροι, εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς της "απελευθερωμένης" αγοράς ορίζουν λιανικές τιμές αποκλειστικά σύμφωνα με τους στόχους τους για την εξασφάλιση όλο και μεγαλύτερων κερδών. Οι ανατιμήσεις αφορούν τα γιαούρτια, τα τυριά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, τις μαργαρίνες, τις παιδικές τροφές, τα κονσερβοποιημένα είδη, το αλάτι, τα είδη γραφείου και τα σχολικά είδη, τα είδη ζαχαροπλαστικής, τις σοκολάτες, το Νεσκαφέ κλπ. Οι νέες τιμές είναι μέχρι και 10% ακριβότερες από πριν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 15% σε σχέση με πέρσι. Πάντως, όπως σημειώνουν και ειδικοί επί των τιμών στα σούπερ μάρκετ είναι σχετικά δύσκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι ανατιμήσεις, αφού είναι πολύ συχνό το φαινόμενο των αλλαγών στις συσκευασίες, οι "προσφορές", οι πωλήσεις ειδών "με τα δύο και ένα δωρεάν" κλπ.

Το γεγονός των ανατιμήσεων αναγκάστηκε να το παραδεχτεί χτες και ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ Κ. Βερόπουλος. Λίγο πριν από συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη, ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ έκανε λόγο για αυξήσεις των τιμών 5 - 8% σε γαλακτοκομικά προϊόντα, τα χαρτικά, τα μπισκότα, τους καφέδες κλπ. Κατά την πάγια τακτική των ιδιοκτητών των σούπερ μάρκετ οι ανατιμήσεις αποδόθηκαν αποκλειστικά στις βιομηχανίες που έκαναν σχετικές αυξήσεις τιμών στα παραπάνω είδη. Εκπληξη, ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός ότι λίγο αργότερα ο Κ. Βερόπουλος επιχείρησε να ανασκευάσει τις προηγούμενες εκτιμήσεις του, λέγοντας ότι οι όποιες ανατιμήσεις έχουν παρουσιαστεί έχουν περιορισμένο χαρακτήρα και κινούνται γύρω στο 2%. Από αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Εμπορίου θεωρείται βέβαιο ότι η... μεταμέλεια που επέδειξε ο πρόεδρος των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ κατά πάσα πιθανότητα συνδέεται με μια προσπάθεια να αποφευχθεί νέα ένταση στην κόντρα που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στους μεγαλέμπορους και τους μεγαλοβιομήχανους. Η αλήθεια πάντως είναι ότι στα περισσότερα είδη των σούπερ μάρκετ με άμεσο ή έμμεσους τρόπους οι τιμές αυτή την εποχή είναι σε σχέση με πέρσι αρκετά υψηλότερες από το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης του επίσημου τιμάριθμου.

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι του ΣΕΣΜΕ ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης για την τήρηση του καθεστώτος της "απελευθέρωσης" στη λειτουργία των καταστημάτων. Οι νέες αξιώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήθηκαν με αφορμή αποφάσεις που πήραν ορισμένοι νομάρχες για τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων στα όρια του νομού τους αποφάσεις που οι μεγαλέμποροι κρίνουν πως θίγουν τα συμφέροντά τους, επειδή δεν εξαντλείται πλήρως το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 9 το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ